Unsplash Engin Akyurt

5 ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ (ΚΑΙ ΜΕ ΤΙ ΝΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙΣ)

Ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας; Ποιο επιδόρπιο είναι λιγότερο επιζήμιο για την υγεία; Υπάρχει υγιεινό μπέικον; Γνωρίστε τις τροφές που κάνουν το μεγαλύτερο «κακό» στην καρδιά μας και πάρτε μερικές ιδέες για να τις αντικαταστήσετε.

Μπορούμε να πετύχουμε την «τέλεια» διατροφή; Κατά πάσα πιθανότητα, όχι. Μπορούμε, ωστόσο, να κόψουμε τη ζάχαρη, να μειώσουμε το αλάτι, ή να αντικαταστήσουμε αβγό, βούτυρο και ζάχαρη για να κάνουμε τη διατροφή μας πιο υγιεινή.

Συχνά ρωτάμε τον γιατρό μας ποιες τροφές επιτρέπεται να καταναλώσουμε και ποιες απαγορεύεται. Η Δρ. Harmony Reynolds, καρδιολόγος στη Νέα Υόρκη, δήλωσε στο διαδικτυακό μέσο Insider ότι μπορεί να είναι δύσκολο να δίνεις διατροφικές συμβουλές ως γιατρός, επειδή η διατροφική έρευνα συχνά δεν δίνει σαφείς απαντήσεις για το πώς τα τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν την υγεία. «Χρειαζόμαστε περισσότερη σωστά διεξαγόμενη διατροφική επιστήμη. Πολλές από τις συστάσεις που κάνουμε βασίζονται σε περιορισμένα στοιχεία, γεγονός που αφήνει στους ασθενείς την εντύπωση ότι αλλάζουμε συχνά γνώμη», ανέφερε.

Ωστόσο, με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι σήμερα μπορούμε να εξάγουμε κάποια συμπεράσματα σχετικά με το ποιες τροφές πρέπει και ποιες δεν πρέπει να εντάσσουμε στη διατροφή μας, για πιο δυνατή καρδιά.

4 τροφές που βλάπτουν την καρδιά και με τι να τις αντικαταστήσετε

1. Τα πατατάκια

Τα πατατάκια δεν είναι εύκολο να καταναλωθούν με μέτρο. Συνήθως, ξεκινάς με τη λογική του να τσιμπολογήσεις ένα-δύο αλλά καταλήγεις να τρως το μισό σακουλάκι. Αν αποφασίσεις να βάλεις μερικά σε ένα μπολάκι, σίγουρα έχεις καλύτερο έλεγχο του πόσα τελικά θα καταναλώσεις.

Τα πατατάκια, εκτός από το ότι συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση του σωματικού βάρους, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, και είναι καλυμμένα με αλάτι, το οποίο συνδέεται όχι μόνο με το στρες αλλά και με καρδιακές παθήσεις.

Εναλλακτικά: Αντί για πατατάκια, η Reynolds συνιστά να προτιμούμε το ποπ κορν, ως μια πιο υγιεινή επιλογή ή ακόμα και τα φρέσκα λαχανικά αν θέλουμε ένα τραγανό σνακ.

τροφές καρδιά
Unsplash Reza Ghasemi

2. Τα επεξεργασμένα επιδόρπια

Τα επεξεργασμένα επιδόρπια όπως τα συσκευασμένα μπισκότα ή τα ντόνατς (τα οποία περιέχουν έναν συνδυασμό συστατικών που τα κάνει εξαιρετικά ανθυγιεινά) λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και των ανθυγιεινών λιπών, συνδέονται με διάφορους κινδύνους για την υγεία, μεταξύ άλλων και με καρδιακές παθήσεις.

Εναλλακτικά: Τα φρούτα, το γιαούρτι, η μαύρη σοκολάτα και οι ξηροί καρποί είναι πιο υγιεινές γλυκές απολαύσεις και θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα έτοιμα, επεξεργασμένα επιδόρπια στη διατροφή μας. Μπορούμε να πειραματιστούμε στην κουζίνα με μια light πανακότα με γιαούρτι, χωρίς ζάχαρη ή φτιάχνοντας μηλοπιτάκια με ελάχιστη ζάχαρη.

3. Ούτε το μπέικον κάνει καλό στην καρδιά

Το μπέικον έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία σχετίζονται με παθήσεις της καρδιάς, πάρα πολύ αλάτι, το οποίο ανεβάζει την αρτηριακή πίεση, και πρόσθετα συντηρητικά.

Εναλλακτικά: Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που υποστηρίζουν ότι το μπέικον γαλοπούλας είναι πιο υγιεινό από το μπέικον χοιρινού, ωστόσο το ζήτημα παραμένει αμφισβητούμενο. Ακόμη, μια άλλη λύση είναι να επιλέξετε το λεγόμενο «back bacon» (που χρησιμοποιείται και στην υγιεινή εκδοχή του αμερικανικού σάντουιτς «BLT»), το οποίο είναι πιο άπαχο καθώς περιλαμβάνει το χοιρινό φιλέτο από το πίσω μέρος του ζώου και όχι από την χοιρινή κοιλιά.

τροφές καρδιά
Unsplash Blake Carpenter

4. Το λάδι καρύδας

Αν και υπάρχει μεγάλη συζήτηση γύρω από το λάδι καρύδας και το κατά πόσο βλάπτει ή ωφελεί, τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό περιέχει πολλά κορεσμένα λιπαρά και μάλλον κάνει ζημιά στην υγεία μας. Σύμφωνα με το ακαδημαϊκό ιατρικό κέντρο Cleveland Clinic, μια κουταλιά της σούπας λάδι καρύδας περιέχει 12 γραμμάρια κορεσμένου λίπους, καθώς και 14 γραμμάρια λίπους συνολικά.

Εναλλακτικά: Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο ως εναλλακτική λύση.

5. Οι τηγανητές πατάτες

Γενικά, τα τηγανητά φαγητά έχουν συσχετιστεί με καρδιακά προβλήματα. Έρευνα έχει δείξει ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν περισσότερα τηγανητά φαγητά κάθε εβδομάδα είχαν 28% περισσότερες πιθανότητες να έχουν καρδιακά προβλήματα, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που έτρωγαν λιγότερα.

Εναλλακτικά: Φτιάξτε μόνοι σας πατάτες στον φούρνο σαν τηγανητές με ελαιόλαδο που είναι πιο υγιεινό.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.