Καρολίνα Δωρίτη

ΤΟΝΩΣΤΕ ΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΑΣ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΡΩΜΑΤΙΚΗ ΣΟΥΠΑ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ

Μια νόστιμη και θρεπτική σούπα κολοκύθας, που αξιοποιεί τα αρώματα και τις ευεργετικές ιδιότητες συστατικών όπως ο κουρκουμάς και το τζίντζερ. Και κρύβει μια έκπληξη: σπόρους φαγόπυρου καβουρδισμένους στο τηγάνι.

Μια νόστιμη σούπα είναι ιδανική επιλογή για ένα ελαφρύ και θρεπτικό γεύμα. Η συγκεκριμένη σούπα κολοκύθας κρύβει έναν συνδυασμό συστατικών που τονώνουν τον οργανισμό και ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, όπως ο φρέσκος κουρκουμάς και το τζίντζερ.

Σε αυτή τη συνταγή θα σας δείξω και μια ενδιαφέρουσα χρήση του ωφέλιμου φαγόπυρου, που είναι κι από τις αγαπημένες μου. Οι σπόροι του φαγόπυρου (πρόκειται για σπόρους και όχι για δημητριακό) δεν χρειάζεται απαραίτητα να μαγειρευτούν για να τους απολαύσουμε. Μπορούμε απλά να τους καβουρδίσουμε μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους, και στη συνέχεια να τους προσθέσουμε σε διάφορα πιάτα για γεύση και υφή. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να τους ξεπλύνουμε πρώτα καλά με άφθονο νερό. Τους αφήνουμε να στραγγίξουν και να στεγνώσουν, και τους καβουρδίζουμε σε τηγάνι. Εκτός από τη γεύση και την τραγανή υφή που δίνει στη σούπα το φαγόπυρο, την εμπλουτίζει με κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, ασβέστιο, σίδηρο και πρωτεΐνη.

Όποτε βρίσκω φρέσκο κουρκουμά, τον προτιμώ από τη σκόνη. Και ο κουρκουμάς σε σκόνη είναι ωφέλιμος, αλλά ο φρέσκος είναι ακόμα πιο πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά. Αναζητήστε τον σε βιολογικά καταστήματα και επιλεγμένα μανάβικα, πραγματικά αξίζει να τον εντάξετε στην κουζίνα σας.

κουρκουμάς
Καρολίνα Δωρίτη

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πάρα πολλούς τρόπους, στη μαγειρική, σε γλυκά, σε χυμούς, ροφήματα κ.ά. Προσοχή, όμως, βάφει έντονα! Σας συμβουλεύω να φοράτε γάντια και να προσέχετε τα σκεύη που θα χρησιμοποιείτε, καθώς ενδέχεται να πάρουν μια μόνιμη κίτρινη απόχρωση (όπως τα μισά μου μπλέντερ).

Συνήθως σερβίρω αυτή τη σούπα με λίγο γιαούρτι, αλλά εύκολα μετατρέπεται και σε vegan αν το παραλείψουμε, ή αν το αντικαταστήσουμε με vegan γιαούρτι.

Συνταγή για σούπα κολοκύθας με κουρκουμά, μανιτάρια και φαγόπυρο

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 50 λεπτά
  • Vegetarian / Vegan

σούπα κολοκύθας με κουρκουμά
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 2-4 άτομα

  • 500 γρ. κολοκύθα, καθαρισμένη και κομμένη σε κυβάκια
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο, σπασμένες με μαχαίρι
  • 2 καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
  • 1 κλωνάρι σέλερι, κομμένο σε φέτες
  • 1 κ.γ. σιναπόσπορος
  • ½ κ.γ. σπόροι κόλιανδρου, τριμμένοι
  • 2-3 καρποί αστεροειδούς γλυκάνισου
  • 1 μικρή ρίζα κουρκουμάς φρέσκος, καθαρισμένος και κομμένος σε φέτες (περίπου 8 γρ.)
  • 10 γρ. τζίντζερ φρέσκο, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
  • 1 λίτρο ζεστός ζωμός λαχανικών, ή νερό
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι

σούπα κολοκύθας υλικά
Καρολίνα Δωρίτη

Για γαρνίρισμα

  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. κόκκοι φαγόπυρου
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 120 γρ. μανιτάρια brown, κομμένα σε φέτες
  • 1 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 1/3 κ.γ. κύμινο
  • αλάτι
  • πιπέρι μαύρο
  • γιαούρτι

Εκτέλεση

Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το σέλερι, το καρότο, την κολοκύθα και τον σιναπόσπορο, ανακατεύοντας για περίπου 10 λεπτά.

Προσθέτουμε το τζίντζερ, τον κουρκουμά, αλάτι και τα υπόλοιπα μπαχαρικά ενώ ανακατεύουμε, και συνεχίζουμε για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και καλύπτουμε την κατσαρόλα με το καπάκι. Σιγοβράζουμε έτσι για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.

Αφαιρούμε τον αστεροειδή γλυκάνισο. Πολτοποιούμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας με ραβδομπλέντερ.

σούπα κολοκύθας
Καρολίνα Δωρίτη

Αν θέλουμε να αραιώσουμε τη σούπα, προσθέτουμε λίγο επιπλέον ζωμό ή νερό. Διορθώνουμε το αλατοπίπερο αν χρειάζεται, και αφήνουμε για λίγο στην άκρη.

Ξεπλένουμε καλά το φαγόπυρο και αφήνουμε τους σπόρους να στεγνώσουν. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Καβουρδίζουμε το φαγόπυρο για 4-5 λεπτά, μέχρι να βγουν τα αρώματά του. Το μεταφέρουμε από το τηγάνι σε πιάτο.

Στο ίδιο τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια μέχρι να μαλακώσουν και να τραβήξουν τα υγρά. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και κύμινο, και ανακατεύουμε μέσα το καβουρδισμένο φαγόπυρο και τον μαϊντανό. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

σούπα κολοκύθας με κουρκουμά
Καρολίνα Δωρίτη

Σερβίρουμε σε μπολ με λίγο γιαούρτι στο κέντρο και από πάνω 2 κ.γ. περίπου από την παρασκευή με τα μανιτάρια.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.