Καρολίνα Δωρίτη

ΕΥΚΟΛΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΓΑΡΙΔΕΣ ΜΕ ΚΑΡΙ ΚΑΙ ΜΑΝΓΚΟ

Αν ένα πιάτο μπορεί να σε ταξιδέψει, οι γαρίδες με κάρι και μάνγκο σίγουρα θα σε πάνε κάπου εξωτικά! Το πικάντικο των καρυκευμάτων δένει με τη φρεσκάδα του φρούτου και το αποτέλεσμα ενθουσιάζει ακόμα και παιδιά.

Στη μαγειρική μετράνε πολλά πράγματα, ακόμα και το πόσα σκεύη πρέπει να λερώσουμε για να εκτελέσουμε μια συνταγή. Το καλό με τις γαρίδες με κάρι και μάνγκο είναι ότι θα χρειαστούμε μόνο ένα τηγάνι και θα τις ετοιμάσουμε γρήγορα.

Είναι ένα πιάτο εξωτικό και πικάντικο. Όταν το δοκιμάστε, μάλλον θα συμφωνήσετε μαζί μας ότι απλά μαγεύει! Αν δεν είστε εξοικειωμένοι με τα υλικά της ασιατικής κουζίνας, να σας πούμε ότι την κίτρινη πάστα κάρι μπορείτε να τη βρείτε σε πολλά σούπερ μάρκετ και βέβαια σε όλα τα καταστήματα με ασιατικά προϊόντα (υπάρχει επίσης πράσινη και κόκκινη).

Το φρέσκο μάνγκο δίνει στο κίτρινο κάρι φυσικές γλυκές νότες, χωρίς να χρειαστεί να προσθέσουμε ζάχαρη, άλλο γλυκαντικό ή κάποια από τις έτοιμες ασιατικές σάλτσες, που συνήθως περιέχουν πολλά συντηρητικά και ανθυγιεινά συστατικά.

Χρησιμοποιούμε μόνο λίγο λάδι καρύδας, που είναι ελαφρύ και τα αρώματά του δένουν ωραία με τις υπόλοιπες γεύσεις. Το αποτέλεσμα είναι όπως είπαμε ελαφρώς πικάντικο, αλλά τόσο ώστε να αρέσει και στον 8χρονο γιο μου!

Για ένα ολοκληρωμένο γεύμα, συνοδεύουμε με ρύζι μπασμάτι.

Συνταγή για γαρίδες με κάρι και μάνγκο

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά

γαρίδες με κάρι
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 2 μερίδες

  • 1 κρεμμύδι μεσαίο, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο (με το πράσινο μέρος)
  • 2 κλωνάρια σέλερι, κομμένα σε φέτες
  • 1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε κυβάκια
  • 15 γρ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
  • 1 ½  κ.σ. λάδι καρύδας
  • 1 μεγάλο μάνγκο (650 γρ.), καθαρισμένο και κομμένο σε μικρά κυβάκια
  • 300 ml γάλα καρύδας
  • 1 κ.σ. κίτρινη πάστα κάρι
  • ½ κ.γ. κουρκουμάς
  • 270 γρ. ουρές από γαρίδες μεγάλες, καθαρισμένες
  • αλάτι
  • χυμός από 1 λάιμ
  • φύλλα κόλιανδρου φρέσκα

Εκτέλεση

Τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το λάδι καρύδας και σοτάρουμε πρώτα το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει.

Ρίχνουμε το σκόρδο, το τζίντζερ, τον κουρκουμά και το φρέσκο κρεμμυδάκι, και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το σέλερι και την πιπεριά, και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε την πάστα κάρι, το γάλα καρύδας, λίγο αλάτι –κατά βούληση–, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Μόλις έρθει σε βράση, προσθέτουμε τις γαρίδες και το μάνγκο. Ανακατεύουμε απαλά και σιγοψήνουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να γίνουν οι γαρίδες και να δέσει η σάλτσα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό λάιμ. Σερβίρουμε με το ρύζι μπασμάτι και γαρνίρουμε με τα φύλλα κόλιανδρου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.