Καρολίνα Δωρίτη

ΕΥΚΟΛO ΡΑΜΕΝ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ, ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΑ

Στην Ιαπωνία, το ράμεν δεν είναι απλώς μια μυρωδάτη σούπα με νουντλς – είναι μια ολόκληρη φιλοσοφία. Πατάμε πάνω σε βασικές αρχές και φτιάχνουμε μια εύκολη εκδοχή με γαρίδες, γλυκοπατάτα και κέιλ, φροντίζοντας μάλιστα να είναι χωρίς γλουτένη.

Τα διάφορα ράμεν έχουν γίνει trend τα τελευταία χρόνια – και όχι αδίκως. Πρόκειται για αχνιστές, μυρωδάτες σούπες με λεπτά νούντλς (παραδοσιακά σιταριού), οι οποίες έχουν ως βάση τους ζωμό και συχνά σερβίρονται με αβγό βρασμένο ελαφρώς μελάτο. Προέρχονται από την Ιαπωνία, ενώ οι ρίζες τους εντοπίζονται στην Κίνα.

Υπάρχουν πολλά είδη ράμεν, με διαφοροποιήσεις στα υλικά ή στον τρόπο εκτέλεσης της συνταγή. Υπάρχει και ένα είδος ράμεν που ονομάζεται Mazemen, το οποίο κατ’ εξαίρεση δεν είναι σούπα, αλλά νουντλς που σερβίρονται κάποια σάλτσα.

Κανονικά, ο ζωμός του ράμεν αρωματίζεται με διάφορα υλικά τα οποία είναι ίσως δύσκολο να προμηθευτεί κανείς στην ελληνική αγορά, εκτός αν βρεθεί σε ασιατικό σούπερ μάρκετ. Στη συγκεκριμένη συνταγή, έχω κάνει μια προσαρμογή με πιο λίγα υλικά και με θρεπτικά gluten-free noodles από μαύρο ρύζι, για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη. Αν δεν μπορείτε να βρείτε τέτοια, αντικαταστήστε τα με άλλα λεπτά νουντλς ρυζιού.

Γιατί μαύρο ρύζι; Το μαύρο ρύζι είναι ένα ιδιαίτερο, θρεπτικό υλικό, πολύ γευστικό και υγιεινό. Για αιώνες ήταν απαγορευμένο για τους «κοινούς θνητούς» και καταναλωνόταν μόνο από την κινέζικη βασιλεία. Το ιδιαίτερο χρώμα του οφείλεται στις ανθοκυανίνες, ουσίες με έντονη αντιοξειδωτική και αποτοξινωτική δράση, που είναι πολύ ευεργετικές για τον οργανισμό. Επίσης, αυτό το ρύζι είναι ιδανικό για ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη, αφού οι μη επεξεργασμένοι υδατάνθρακες που περιέχει επιβραδύνουν την απορρόφηση του σακχάρου στο αίμα.

Ένα ακόμα συν στα θρεπτικά συστατικά αυτού του ράμεν δίνει η γλυκοπατάτα.

Συνταγή για ράμεν χωρίς γλουτένη, με γαρίδες, γλυκοπατάτα και κέιλ

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά
  • Gluten-free

ράμεν
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά 2 μεγάλες μερίδες

  • 1 λίτρο ζωμός από γαρίδες, ή έτοιμος ζωμός θαλασσινών ή λαχανικών
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 280 γρ. γαρίδες (ουρές καθαρισμένες)
  • 180 γρ. γλυκοπατάτα, καθαρισμένη και κομμένη σε μικρά κυβάκια
  • 150 γρ. μικρά brown μανιτάρια, κομμένα σε τέταρτα
  • 12 γρ. φρέσκο τζίντζερ, καθαρισμένο και τριμμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο, πολύ ψιλοκομμένες
  • 2 κ.σ. σάλτσα σόγιας
  • 2 κ.σ. σησαμέλαιο
  • 1 μικρή πιπερίτσα τσίλι (προαιρετικά)
  • 150 γρ. καλαμπόκι βρασμένο
  • 70 γρ. κέιλ, καθαρισμένο από το κεντρικό κοτσάνι και χοντροκομμένο
  • 120 γρ. noodles για ράμεν από μαύρο ρύζι (τα βρίσκουμε κυρίως σε ασιατικά σούπερ μάρκετ και σε κάποια καταστήματα βιολογικών ειδών)

Για το σερβίρισμα

  • σουσάμι, καβουρδισμένο
  • χυμός λάιμ
  • σχινόπρασο, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

Τοποθετούμε μια μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το λάδι και σοτάρουμε σε αυτό τη γλυκοπατάτα και τα μανιτάρια, ανακατεύοντας για 2-3 λεπτά.

Προσθέτουμε το σκόρδο και το τζίντζερ, συνεχίζοντας το ανακάτεμα για λίγα δευτερόλεπτα.

Προσθέτουμε τον ζωμό. Μέσα στον ζωμό ανακατεύουμε τη σόγια, το σησαμέλαιο και την πιπεριά τσίλι, αν χρησιμοποιούμε.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά, δοκιμάζουμε το αλάτι και, αν χρειάζεται, το διορθώνουμε. Σκεπάζουμε με καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράσει για 10 λεπτά.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε τις γαρίδες, το καλαμπόκι, τα noodles και το κέιλ. Ανακατεύουμε απαλά, ξανακλείνουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε για ακόμη 3-5 λεπτά, μέχρι να γίνουν τα noodles και οι γαρίδες. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Σερβίρουμε αμέσως σε βαθιά μπολ, πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι και ψιλοκομμένο σχινόπρασο, και απολαμβάνουμε τη σούπα μας αχνιστή, με λίγο στιμμένο λάιμ.