ISTOCK

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΕΝΕΤΕ ΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Αν έχετε συνηθίσει να πλένετε το κοτόπουλο πριν το μαγείρεμα, για να απομακρύνετε τυχόν παθογόνους μικροοργανισμούς, ήρθε η ώρα να αλλάξετε συνήθειες.

Μπορεί μια πρακτική καθιερωμένη για χρόνια να είναι λάθος; Φυσικά και μπορεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πλύσιμο των πουλερικών, όπως το κοτόπουλο και η γαλοπούλα, πριν από το μαγείρεμα. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι απαραίτητο για να απομακρύνονται τυχόν παθογόνοι μικροοργανισμοί.

Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι αρκετά διαφορετική. Σύμφωνα με το Βρετανικό Σύστημα Υγείας (NHS – Νational Health System) και το Αμερικανικό CDC (Centers for Disease Control and Prevention), καλό είναι να αποφεύγουμε τη συγκεκριμένη πρακτική για λόγους ασφάλειας.

Το μαγείρεμα στο κοτόπουλο είναι αρκετό

Είναι γνωστό ότι τα βακτήρια που υπάρχουν στο νωπό κοτόπουλο (καµπυλοβακτηρίδιο, σαλμονέλα, κλωστηρίδιο το διαθλαστικό) μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.

Όταν, όμως, πλένουμε το κρέας με νερό, δεν τα απομακρύνουμε. Αντίθετα, τα βοηθάμε να εξαπλωθούν, μέσω των σταγονιδίων του νερού που εκτοξεύονται. Τα σταγονίδια αυτά μπορούν να καλύψουν απόσταση πάνω από 50 εκατοστά. Έτσι να φτάσουν στα χέρια μας, στα ρούχα μας, στις επιφάνειες κοπής, στα σκεύη, στον νεροχύτη.

Για όσους πιστεύουν ότι το ξίδι είναι η λύση, έρευνα του 2018 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food Control έρχεται να καταρρίψει και αυτόν τον μύθο. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ούτε το ξέπλυμα σε αραιωμένο χυμό λεμονιού ή διάλυμα ξιδιού βοηθάει στην απομάκρυνση των παθογόνων μικροοργανισμών.

Εν κατακλείδι, ο μόνος τρόπος να σκοτώσετε τα βακτήρια και να προστατέψετε την υγεία σας είναι με το σωστό μαγείρεμα του κρέατος πριν την κατανάλωσή του. Όσον αφορά τα πουλερικά (κοτόπουλο, γαλοπούλα κ.λπ.), φροντίστε η θερμοκρασία μαγειρέματος να είναι τουλάχιστον 73 βαθμοί Κελσίου.

Τι πρέπει να κάνετε

  • Προετοιμάστε τρόφιμα που θα σερβιριστούν άψητα, όπως λαχανικά και σαλάτες, πριν χειριστείτε ωμό κρέας ή ωμά πουλερικά.
  • Αφού ολοκληρώσετε με το κρέας, πλύντε σχολαστικά τα σκεύη και τις επιφάνειες που χρησιμοποιήσατε ή που μπορεί να έχουν λερωθεί από τα ζουμιά του.
  • Πλύντε καλά τα χέρια σας με σαπούνι και ζεστό νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.