iStock

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙΣ ΤΟ ΨΩΜΙ ΜΕ ΦΡΥΓΑΝΙΕΣ

Ένα λάθος που συνηθίζουμε να κάνουμε όταν προσπαθούμε να τηρήσουμε ένα διατροφικό πλάνο εγκράτειας είναι να κόβουμε το ψωμί και να το αντικαθιστούμε με φρυγανιές. Είναι όμως σωστό;

Η παρανόηση μπορεί να ξεκινάει και από τα προγράμματα διατροφής των διαιτολόγων που προτείνουν 1 ή 2 φρυγανιές για πρωινό, κι εσύ σκέφτεσαι: «Δεν μπορεί, πιο καλές από το ψωμί θα είναι».

Ή μπορεί και να οφείλεται σε μια κακή φήμη που ακολουθεί το ψωμί όσον αφορά τις διαιτητικές του ικανότητες: «Κόψε το ψωμί και θα χάσεις», ακούμε συχνά από τον περίγυρο. Και δεν αποκλείεται να συμβεί αυτό. Στην πραγματικότητα πολλά μπορούν να συμβούν αν σταματήσεις να τρως ψωμί. Είναι όμως αυτό η καλύτερη λύση;

Είναι τόσο κακό το ψωμί;

Το ψωμί, ειδικά αυτό που έχει προέλθει από πολύωρη διαδικασία ζύμωσης και έχει φτιαχτεί με παραδοσιακά άλευρα, δεν είναι μια βλαπτική τροφή. Περιέχει βασικά υδατάνθρακες, που είναι απαραίτητοι για την καθημερινή μας διατροφή και, αν δεν προέρχεται από λευκό επεξεργασμένο σιτάρι, έχει και φυτικές ίνες.

Ψωμί ή φρυγανιές
iStock

Ψωμί VS φρυγανιάς

Εκείνο που ίσως να αγνοείς είναι ότι σε σχέση με τη φρυγανιά, το ψωμί αποτελεί πιο υγιεινή και διαιτητική επιλογή, ακόμη και το λευκό. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, 100 γρ. φρυγανιές, αντιστοιχούν σε περίπου 374-407 kcal, τη στιγμή που το λευκό ψωμί έχει περίπου 258-281 kcal, ενώ το ολικής άλεσης περίπου 232-250 kcal. Πολύ απλά αυτό μάς δείχνει ότι οι φρυγανιές υπερέχουν θερμιδικά του ψωμιού και καλό είναι να μην τις προτιμάς.

Οι θερμίδες, τόσο του ψωμιού όσο και της φρυγανιάς, προέρχονται από τους υδατάνθρακες. Η διαφορά όμως είναι ότι οι φρυγανιές δεν περιέχουν νερό και αυτό τις καθιστά πιο πλούσιες θερμιδικά. Επιπλέον, οι φρυγανιές περιέχουν περισσότερη ζάχαρη, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο ελκυστικές και εθιστικές. Λόγω του υψηλού γλυκαιμικού τους δείκτη μάλιστα, μειώνουν το αίσθημα κορεσμού και έτσι πεινάμε συχνότερα.

Μήπως είναι προτιμότερο το παξιμάδι;

Τι γίνεται όμως με το παξιμάδι, το οποίο συχνά επίσης συστήνουν οι διαιτολόγοι; Το κρίθινο παξιμάδι περιέχει περίπου 343-400 kcal ανά 100 γρ., τοποθετείται δηλαδή θερμιδικά ανάμεσα στο ψωμί και τη φρυγανιά. Όμως είναι πιο κατάλληλο για δίαιτα και σωστή διατροφή και αυτό οφείλεται στις φυτικές του ίνες.

Ψωμί ή φρυγανιές
iStock

Τρόφιμα τα οποία περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες, είτε είναι από χαρούπι, είτε από δίκκοκο σιτάρι, είτε από αλεύρι ζέας είναι καλύτερες επιλογές συγκριτικά με τα υπόλοιπα προϊόντα, καθώς έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη και βοηθούν τόσο στο σύνολο της υγείας, όσο και στην απώλεια και τη διατήρηση του βάρους.

Όπως και να 'χει, ας μην ξεγελιόμαστε: Οι διαφορές ανάμεσα σε αυτά τα προϊόντα δεν είναι μεγάλες και σε γενικές γραμμές θα ήταν καλό να καταναλώνονται με μέτρο όλα.

Τι ψωμί να επιλέξεις;

Οδηγίες για το ποιο είδος ψωμιού να επιλέξουμε μάς δίνει η διαιτολόγος Εύα Τσάκου:

Το ψωμί ολικής άλεσης, το γερμανικού τύπου και το πολύσπορο είναι σαφώς προτιμότερα, διότι είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον, τα πολύσπορα ψωμιά προσφέρουν καλά λιπαρά και αυξάνουν τον δείκτη κορεσμού (δηλαδή θα πεινάσετε αργότερα), χωρίς να αυξήσουν το σάκχαρο στο αίμα.

Και στο συσκευασμένο ψωμί των σούπερ μάρκετ, προτιμήστε ολικής άλεσης ή πολύσπορο. Δώστε προσοχή στις ετικέτες. Καθώς όλα τα ψωμιά περιέχουν και λευκό αλεύρι σίτου, όσο πιο υψηλό είναι το ποσοστό της ολικής άλεσης, τόσο το καλύτερο. Αποφύγετε οπωσδήποτε τα ψωμιά που περιέχουν φοινικέλαιο ή κραμβέλαιο και προσέξτε τα σάκχαρα.

Αν τα σάκχαρα («υδατάνθρακες εκ των οποίων σάκχαρα») αναφέρονται στα 3 πρώτα συστατικά, μην επιλέγετε το προϊόν. Όσο πιο χαμηλό είναι το ποσοστό των σακχάρων, τόσο το καλύτερο φυσικά. Σάκχαρα είναι όλα τα γλυκαντικά που χρησιμοποιούνται στις τροφές και όχι μόνο η ζάχαρη. Ιδανικά το ποσοστό αυτό πρέπει να είναι γύρω στο 2% και σίγουρα να μην υπερβαίνει το 4%.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.