iStock iStock

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΟΥΛΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ ΣΕ ΝΕΡΟ ΠΡΙΝ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΕΙΣ

Με μια ορισμένη προεργασία, οι ξηροί καρποί γίνονται πολύ πιο «φιλικοί» στον οργανισμό μας και διατηρούν περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

Οι ξηροί καρποί ξέρουμε ότι μας κάνουν καλό. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, που η χορτοφαγία υιοθετείται όλο και περισσότερο, χρησιμοποιούνται ευρέως σε φυτικά βούτυρα, γάλατα, άλευρα κ.λπ.

Γνωρίζουμε ότι οι ξηροί καρποί έχουν υψηλή θρεπτική αξία, καθώς είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες, πολύτιμες βιταμίνες και μέταλλα. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσουν διάφορα θέματα με την χώνεψη, ανάλογα με το πώς τους καταναλώνουμε, ενώ η υπερβολική ποσότητα μπορεί να επιβαρύνει το έντερο και βέβαια να μας προσθέσει επιπλέον κιλά.

Να σημειώσουμε ότι υπάρχουν και ξηροί καρποί που θέλουν ακόμα μεγαλύτερη προσοχή, όπως τα Brazilian nuts, που δεν πρέπει να καταναλώνουμε πάνω από 2-3 την ημέρα, επειδή έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε σελήνιο.

Το αλάτι και το ψήσιμο κάνουν τους ξηρούς καρπούς πιο νόστιμους, το ξέρουμε επίσης! Ωστόσο, είναι καλύτερο να τους καταναλώνουμε άψητους και ανάλατους, καθώς έτσι διατηρούν τα θρεπτικά τους συστατικά και είναι απόλυτα φυσικοί (χωρίς πρόσθετα ή συντηρητικά). Οι μεγάλες ποσότητες αλατιού που έχουν οι ψημένοι και αλατισμένοι καρποί δεν είναι ό,τι καλύτερο, αν προσέχουμε την υγεία αλλά και το βάρος μας. Η θερμιδική τους αξία είναι μεγάλη, αλλά ορισμένα είδη χάνουν στο ψήσιμο κάποια από τα θρεπτικά στοιχεία τους. Αν μας αρέσουν οι ξηροί καρποί λίγο αλμυροί, μπορούμε να τους ψήσουμε μόνοι μας με λίγο αλάτι σε χαμηλή φωτιά, ώστε να διατηρηθούν όσο γίνεται καλύτερα τα πολύτιμα συστατικά τους.

Οι ξηροί καρποί θέλουν νερό

Για να πάμε ένα βήμα παραπέρα και να καταναλώσουμε τους ξηρούς καρπούς και γενικά τους σπόρους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την υγεία μας, καλό είναι να τους μουλιάζουμε σε νερό. Που σημαίνει ότι βάζουμε τους ξηρούς καρπούς σε ένα μπολ, τους καλύπτουμε με φρέσκο, καθαρό νερό και αφήνουμε να μουλιάσουν όλο το βράδυ. Το επόμενο πρωί τους σουρώνουμε, πετάμε το νερό τους, τους ξεπλένουμε, και τους απλώνουμε σε ένα πανί να στεγνώσουν.

αμύγδαλα
iStock iStock
iStock

Αυτή είναι και η προετοιμασία που τους κάνουμε όταν θέλουμε να κάνουμε γάλα από κάποιο καρπό, χωρίς το στέγνωμα. Έτσι «ξυπνούν» όλα τους τα θρεπτικά στοιχεία, απορροφώνται καλύτερα από τον οργανισμό μας και γίνονται πολύ πιο εύπεπτοι και εύγεστοι, σαν να τους έχεις μόλις κόψει από το δέντρο!

Ταυτόχρονα, με το μούλιασμα γίνεται και κάτι άλλο πολύ σημαντικό: Οι ξηροί καρποί εκτός από ευεργετικά συστατικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικό οξύ (για τον ίδιο λόγο μουλιάζουμε και τα όσπρια, όχι μόνο για να βράσουν καλά). Το φυτικό οξύ είναι μέρος της αυτοπροστασίας των καρπών κατά τη διάρκεια της ωρίμασής τους. Η ουσία αυτή τους κάνει δύσπεπτους και μειώνει την απορρόφηση σημαντικών συστατικών από τον οργανισμό μας, όπως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος. Επίσης, με το μούλιασμα εξουδετερώνεται σε μεγάλο βαθμό η αναστολή των ενζύμων αλλά και η σκόνη και οι τανίνες που βρίσκονται στη φλούδα τους.

Μετά το μούλιασμα, η φλούδα γλιστράει εύκολα και μπορούμε να την αφαιρούμε τελείως, ειδικά αν πάσχουμε από δυσπεψία ή έχουμε θέματα με το έντερο. Για να αφαιρέσουμε ακόμα πιο εύκολα την εξωτερική φλούδα των καρπών, μπορούμε να τους μουλιάσουμε σε ζεστό νερό και να προσθέσουμε λίγο αλάτι.

ξηροί καρποί
iStock iStock
iStock

Πόσο χρόνο τους αφήνουμε στο νερό

Σημαντική λεπτομέρεια που καλό είναι να θυμόμαστε είναι ότι δεν χρειάζονται όλοι οι καρποί τον ίδιο χρόνο μουλιάσματος. Αφού τους μουλιάσουμε και στεγνώσουν, καλό είναι να τους καταναλώνουμε σχετικά άμεσα, μέσα σε λίγες μέρες, γιατί χαλάνε γρηγορότερα.

Ο χρόνος μουλιάσματος εξαρτάται κυρίως από το μέγεθος και το πόσο σκληρός είναι ο καρπός.

  • Καρποί όπως τα αμύγδαλα και τα φουντούκια απαιτούν 8-12 ώρες μούλιασμα (καλό είναι όταν μουλιάζουν τόση ώρα, να αλλάζουμε μια φορά το νερό τους κάπου στα μέσα).
  • Αντίθετα, πιο μαλακοί καρποί όπως τα κάσιους, τα μακαντέμια και το κουκουνάρι, που περιέχουν περισσότερα έλαια, χρειάζονται λιγότερο χρόνο μούλιασμα (2-4 ώρες).

Εκτός από την παρασκευή φυτικού γάλακτος, το μούλιασμα των καρπών βοηθά και στην παρασκευή πολλών άλλων συνταγών, π.χ. για smoothies και για vegan γλυκά ή σάλτσες που χρησιμοποιούν ξηρούς καρπούς για να δώσουν κρεμώδη υφή, όπως οι φαρφάλες με κρεμώδη vegan σάλτσα ντομάτας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.