Καρολίνα Δωρίτη

ΚΑΛΑΜΠΟΚΟΚΕΦΤΕΔΕΣ: ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΝΑΚ ΘΑ ΠΕΙΣΕΙΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΟΥ ΝΑ ΦΑΕΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Ψάχνεις πρωτότυπες ιδέες για να τρώνε τα παιδιά –κι εσύ μαζί!– χορτοφαγικά πιάτα; Εκμεταλλεύσου το καλαμπόκι, που λατρεύουν τα περισσότερα παιδιά και δοκίμασε αυτούς τους πεντανόστιμους καλαμποκοκεφτέδες.

Πάντα ψάχνω τρόπους να φτιάχνω πρωτότυπα χορτοφαγικά πιάτα, που θα αρέσουν εύκολα και σε παιδιά. Οι καλαμποκοκεφτέδες είναι ένα από αυτά, όχι τόσο συνηθισμένοι όσο οι κολοκυθοκεφτέδες, οι ντοματοκεφτέδες ή οι ρεβιθοκεφτέδες, αλλά με πολύ ιδιαίτερη γεύση και υφή.

Το καλαμπόκι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα υλικά των παιδιών και είναι ευκαιρία να το ευχαριστηθούμε όταν είναι στην εποχή του.

Φρέσκα καλαμπόκια βρίσκουμε σε σούπερ μάρκετ, σε μανάβικα και σε λαϊκές. Βεβαίως, τη συνταγή μπορούμε να την ετοιμάσουμε και με έτοιμο βρασμένο καλαμπόκι, που βρίσκουμε στα καταστήματα σε κονσέρβα, βάζο ή vacuum,  αλλά και με καλαμπόκι κατεψυγμένο, το οποίο πρέπει να βράσουμε εμείς. Γενικά, προτιμώ να χρησιμοποιώ βιολογικό καλαμπόκι.

Η συνταγή αυτή γίνεται εύκολα και γρήγορα, και η επιτυχία είναι εγγυημένη! Οι καλαμποκοκεφτέδες βγαίνουν τραγανοί εξωτερικά και ζουμεροί μέσα. Τα φρέσκα μυρωδικά εκτός από γεύση δίνουν και πολλά θρεπτικά στοιχεία στα φαγητά. Εδώ χρησιμοποιώ άνηθο, αλλά μπορούμε να βάλουμε άλλα μυρωδικά στη θέση του, όπως μαϊντανό, δυόσμο, κόλιανδρο ή βασιλικό.

Οι καλαμποκοκεφτέδες τρώγονται και σε θερμοκρασία δωματίου, ενώ αποτελούν και ωραίο σνακ για το σχολείο, εύκολο στη μεταφορά. Μου αρέσει πολύ να τους σερβίρω με σαλάτα και αβοκάντο. Ταιριάζουν επίσης με ρύζι, ενώ μπορούμε να τους σερβίρουμε και με λίγο τζατζίκι ή γιαούρτι.

Συνταγή για καλαμποκοκεφτέδες

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
  • Vegetarian

καλαμποκοκεφτέδες
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για περίπου 20-25 καλαμποκοκεφτέδες

  • 200 γρ. καλαμπόκι βρασμένο και σουρωμένο (ποσότητα από 2 ολόκληρα φρέσκα καλαμπόκια περίπου)
  • 100 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 6-7 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 4 κ.σ. άνηθος, ψιλοκομμένος
  • 1 αβγό
  • 120 γρ. γιαούρτι
  • 1 κ.σ. γάλα
  • ½ κ.γ. κύμινο
  • 1 κ.γ. αλάτι (μπορούμε να προσαρμόσουμε την ποσότητα στα γούστα μας)
  • πιπέρι
  • λάδι για το τηγάνισμα

υλικά για καλαμποκοκεφτέδες
Καρολίνα Δωρίτη

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, το κύμινο και λίγο πιπέρι.

Σπάμε το αβγό σε ένα μεγάλο μπολ και το χτυπάμε. Ανακατεύουμε το γιαούρτι και στη συνέχεια προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύοντας. Θέλουμε το μείγμα μας να είναι λείο.

Προσθέτουμε το καλαμπόκι (αφού έχει κρυώσει αν το βράσαμε), τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο, προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν. Το μείγμα πρέπει να είναι πηχτό για να στέκεται. Αν είναι υπερβολικά στεγνό, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο επιπλέον γάλα.

καλαμποκοκεφτέδες
Καρολίνα Δωρίτη

Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, με αρκετό λάδι ώστε να καλύψει τον πάτο του κατά ένα εκατοστό περίπου. Μόλις κάψει το λάδι, ρίχνουμε μια μικρή ποσότητα μείγματος στο καυτό λάδι, περίπου ένα πολύ γεμάτο κουταλάκι του γλυκού. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε με δύο κουταλάκια του γλυκού, στο ένα να έχουμε το μείγμα και με το άλλο να το σπρώχνουμε απαλά στο τηγάνι.

Πιέζουμε προσεκτικά και χωρίς πολύ δύναμη το μείγμα που ρίξαμε ώστε να πάρει τη μορφή τηγανίτας και να ψηθεί πιο ομοιόμορφα.

καλαμποκοκεφτέδες
Καρολίνα Δωρίτη

Τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Δεν τηγανίζουμε παραπάνω από 3-4 τη φορά, για να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού. Αν η θερμοκρασία του λαδιού ανέβει πολύ, τη ρυθμίζουμε.

Στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας από τα περιττά λάδια.

καλαμποκοκεφτέδες
Καρολίνα Δωρίτη

Απολαμβάνουμε τους καλαμποκοκεφτέδες ζεστούς ή σε θερμοκρασία δωματίου.