Unsplash Nutriciously

ΝΑ ΓΙΝΩ ΩΜΟΦΑΓΟΣ;

Η ωμοφαγική διατροφή είναι ένα μοντέλο διατροφής με αρκετούς περιορισμούς. Συνήθως, κρύβει κινδύνους τους οποίους σίγουρα δεν θα πρέπει να αμελήσουμε, αν αποφασίσουμε να την ακολουθήσουμε.

Την ωμοφαγική διατροφή την έμαθα πριν από μερικά χρόνια όταν μια φίλη παραλίγο να συγκατοικήσει με μια φανατική ωμοφάγο. Ευτυχώς ή δυστυχώς, εκείνη την απέρριψε επειδή δεν ήταν αρκετά «raw» για τα γούστα της. Μάλλον ευτυχώς θα έλεγα, γιατί δεν ξέρω αν θα μπορούσαν να συνυπάρξουν αρμονικά δύο άνθρωποι με τελείως διαφορετική προσέγγιση σε ένα θέμα που κατά κάποιον τρόπο μάς διαμορφώνει: τη διατροφή μας.

Και το ερώτημα είναι τι μπορεί να φάει ένας ωμοφάγος; Ωμά δημητριακά, όσπρια που δεν απαιτούν μαγείρεμα, λίπη και έλαια (ανάλογα με το είδος ωμοφαγικής διατροφής που ακολουθεί), όπως αβοκάντο, ακατέργαστο λάδι καρύδας, λάδι chia, ωμούς ξηρούς καρπούς, σπόρους και άλλα.

Επίσης, προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση μπορούν να συμπεριληφθούν σε μια ωμοφαγική διατροφή, όπως το κεφίρ καρύδας ή το γιαούρτι καρύδας. Όπως καταλαβαίνει κανείς, η απόφαση να γίνει κάποιος ωμοφάγος συνεπάγεται πολλούς διατροφικούς περιορισμούς σε καθημερινή βάση.

Τι είναι η ωμοφαγική διατροφή

Η κατανάλωση ωμών τροφών ως μοντέλο διατροφής χρονολογείται στα τέλη του 1800, όταν ο Ελβετός γιατρός Maximilian Bircher-Benner ανακάλυψε ότι μπορούσε να θεραπεύσει τον ίκτερο από τον οποίο υπέφερε, τρώγοντας ωμά μήλα. Έτσι, ξεκίνησε μια σειρά πειραμάτων που εξέταζαν τις επιδράσεις των ωμών τροφών στην ανθρώπινη υγεία.

Αν και υπάρχουν πολλές παραλλαγές, γενικά αυτός ο τρόπος διατροφής περιλαμβάνει τρόφιμα που δεν έχουν μαγειρευτεί, δεν έχουν υποστεί επεξεργσία, δεν έχουν τροποποιηθεί γενετικά, ούτε έχουν εκτεθεί σε φυτοφάρμακα ή ζιζανιοκτόνα. Όπως αναφέρει το US New Health, πολύ λίγοι άνθρωποι ακολουθούν μια 100% ωμοφαγική διατροφή, ενώ οι περισσότεροι ακολουθούν μια vegan ωμοφαγική διατροφή.

ωμοφαγική διατροφή
Unsplash Cole Patrick

Τα βασικά είδη της ωμοφαγικής διατροφής, σύμφωνα με το μη κερδοσκοπικό ακαδημαϊκό ιατρικό κέντρο των ΗΠΑ, Cleveland Clinic, είναι:

  • Ωμή vegan διατροφή: κατανάλωση ωμών και vegan προϊόντων, και σε καμία περίπτωση ζωικής προέλευσης
  • Ωμή χορτοφαγική διατροφή: σε αυτήν επιτρέπονται αβγά και γαλακτοκομικά προϊόντα, ωμά και μη επεξεργασμένα (αποκλείονται τα: κρέας, ψάρια και πουλερικά)
  • Η μέση λύση: κατανάλωση όλων των ειδών φυτικών και ζωικών τροφών, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος, αρκεί να είναι ωμά και μη επεξεργασμένα

Οι υποστηρικτές της ωμοφαγικής διατροφής υποστηρίζουν ότι το μαγείρεμα εξαφανίζει τις περισσότερες από τις βιταμίνες των τροφίμων και σχεδόν όλα τα θρεπτικά συστατικά των φυτών που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι, όμως, τα επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό επαρκή;

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ωμοφαγικής διατροφής;

Το βασικό θετικό της ωμοφαγικής διατροφής είναι ότι είναι πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, επομένως θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες, που μεταξύ άλλων, βελτιώνουν την πέψη. Τα άτομα που την ακολουθούν, δεν καταναλώνουν τροφές όπως τα επεξεργασμένα «πρόχειρα» τρόφιμα και η πρόσθετη ζάχαρη που βλάπτουν την υγεία μας, ειδικά αν καταναλώνονται σε υπερβολικό βαθμό.

ωμοφαγική διατροφή
Unsplash Rachael Gorjestani

Επίσης, η κατανάλωση πολλών φρέσκων, ωμών προϊόντων μάς βοηθάει να πάρουμε πολλές βιταμίνες και μέταλλα.

Ακόμη, λέγεται ότι μια τέτοια διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, επειδή:

  • τα φρούτα και τα λαχανικά που καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες είναι χαμηλά σε θερμίδες.
  • καταναλώνει κανείς άφθονες φυτικές ίνες, οι οποίες δίνουν την αίσθηση του κορεσμού για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • αποφεύγονται τροφές με πολλές θερμίδες όπως μπισκότα, πατατάκια και γενικά «γρήγορο» φαγητό.

Η ωμοφαγική διατροφή κρύβει κινδύνους

Η χαμηλή πρόσληψη θερμίδων, που συνεπάγεται η ωμοφαγική διατροφή, δεν πρέπει να συγκαταλέγεται απαραίτητα στα θετικά. Ορισμένοι άνθρωποι ενδέχεται να μην μπορούν να καλύψουν τις ημερήσιες θερμιδικές τους ανάγκες, όσα ωμά τρόφιμα κι αν καταναλώσουν. Tα φρούτα και τα λαχανικά, όσο υγιεινά κι αν είναι, δεν παρέχουν αρκετές θερμίδες ή πρωτεΐνες για να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής.

ωμοφαγική διατροφή
Unsplash No Revisions

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το σώμα λαμβάνει σημαντικά λιγότερες θερμίδες από ένα τρόφιμο αν είναι ωμό, το οποίο δεν είναι πάντα επιθυμητό.

Μάλιστα, όσο κι αν οι ωμοφάγοι απορρίπτουν το μαγείρεμα του φαγητού, ορισμένες μελέτες διαπιστώνουν ότι το μαγείρεμα αυξάνει την ποσότητα ορισμένων θρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών που απορροφά ο οργανισμός.

Τέλος, οι ωμές δίαιτες τείνουν να είναι διατροφικά μη ισορροπημένες, επειδή πρέπει να αποτελούνται κυρίως, είτε από λίπη είτε από φρούτα, προκειμένου να καλύψουν τις θερμιδικές ανάγκες του οργανισμού. Αυτό σημαίνει ότι αυτού του τύπου οι δίαιτες μπορεί να είναι ελλιπείς όχι μόνο σε θερμίδες, αλλά και σε ορισμένες βιταμίνες, μέταλλα και πρωτεΐνες.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.