iStock

ΠΩΣ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙΣ ΤΑ ΦΡΕΣΚΑ ΑΒΓΑ

Υπάρχει ένας εύκολος, γρήγορος και ανέξοδος τρόπος να ξεχωρίζεις τα φρέσκα αβγά από τα μπαγιάτικα.

Τα αβγά είναι ένα από τα πιο αγαπημένα comfort food. Μας αρέσει να τα απολαμβάνουν σε όλες τις εκδοχές τους, τόσο βραστά, όσο και στο τηγάνι. Είναι τόσο «βολικό φαγητό» που μπορείς από το να το πάρεις μαζί σου στο γραφείο, μέχρι το να το καταναλώσεις αν δεν τρως κρέας για να πάρεις σίδηρο, αλλά και μετά από την προπόνησή σου για ενέργεια.

Αν σου αρέσει να τρως τα αβγά σου βραστά, υπάρχουν 6 τρόποι για να τα ξεφλουδίζεις εύκολα. Α, και μην ξεχάσεις να κρατήσεις τα τσόφλια με τα οποία μπορείς να φτιάξεις κιμωλίες, οι οποίες παρεμπιπτόντως απορροφούν τις οσμές από το ψυγείο!

Παρακάτω έχουμε ένα τρικ για να μάθεις να ξεχωρίζεις πότε ένα αβγό είναι φρέσκο και πότε μπαγιάτικο.

Το πιο σίγουρο κόλπο για να τσεκάρεις τα αβγά

Στα αγγλικά λέγεται «The Egg Float Test», δηλαδή το τεστ των αβγών που επιπλέουν, και πρόκειται για μία από τις πιο ασφαλείς και σίγουρες μεθόδους για να τσεκάρετε τη «φρεσκάδα» των αβγών. Πάρτε ένα μπολ ή ένα ποτήρι, γεμίστε το με νερό και ρίξτε μέσα το αβγό. Εάν αυτό βυθιστεί στον πάτο του μπολ και μείνει εκεί σημαίνει ότι είναι φρέσκο. Αντιθέτως, εάν ανέβει στην επιφάνεια πάει να πει ότι είναι παλιό και καλύτερα να μην το καταναλώσετε. Επίσης, αν σηκώνεται μέχρι τη μέση περίπου του μπολ αλλά είναι ακόμα βυθισμένο, σημαίνει ότι δεν είναι τόσο φρέσκο αλλά ούτε και τόσο μπαγιάτικο.

Να θυμάστε ότι για να πετύχει το τεστ, τα αβγά που θα βάλετε στο νερό δεν θα πρέπει να είναι ούτε σπασμένα ούτε ραγισμένα.

Σωστή αποθήκευση των αβγών

Τα αβγά πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο, κατά προτίμηση στη συσκευασία που αγοράστηκαν, καθώς αυτή βοηθάει στο να κρατηθούν μακριά οι οσμές από άλλα τρόφιμα στο ψυγείο και προστατεύει τα αβγά από το σπάσιμο. Ακόμη, φροντίστε να διατηρείτε τα αβγά σε όρθια θέση, έτσι ώστε το μεγαλύτερο άκρο να είναι στραμμένο προς τα επάνω. Ο κρόκος είναι πιο επιρρεπής στο να αλλοιωθεί σε σχέση με το ασπράδι και αυτή η θέση διατηρεί το λεγόμενο «κύτταρο αέρα» (δηλαδή τον θύλακα αέρα που βρίσκεται στο μεγάλο άκρο του αυγού, μεταξύ της μεμβράνης και του κελύφους) στην κορυφή, μειώνοντας τις πιθανότητες να εισέλθουν στον κρόκο βλαβερά βακτήρια.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.