Unsplash Becca Tapert

ΠΩΣ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΜΕ ΤΟ ΣΤΡΕΣ

Εσύ πόσο αλάτι βάζεις στο φαγητό; Πρόσφατη έρευνα συσχετίζει την κατανάλωση αλατιού με το αυξημένο στρες.

Το αλάτι θεωρείται σύμμαχος του «νόστιμου φαγητού» και εχθρός της υγείας μας. Αν συνηθίζετε να βάζετε πολύ αλάτι στο φαγητό και δεν σας έχουν πείσει όλα τα στοιχεία που υποστηρίζουν ότι κάνει κακό στην υγεία, ένα νέο δεδομένο έρχεται να δώσει τη χαριστική βολή. «Η υπερβολική κατανάλωση αλμυρών τροφών προκαλεί στρες στον οργανισμό», διαπιστώνει νέα έρευνα.

Συγκεκριμένα, όπως διαβάζουμε στην ανακοίνωση τύπου της έρευνας: «Οι επιστήμονες διαπίστωσαν σε μελέτες που έκαναν σε ποντίκια ότι μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι αύξησε τα επίπεδα μιας ορμόνης του στρες κατά 75%».

Τι έδειξε η έρευνα για το αλάτι και το στρες

Ενώ οι επιδράσεις από την κατανάλωση αλατιού στην καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα είναι γνωστές και επιστημονικά τεκμηριωμένες, λίγα είναι γνωστά για τις επιπτώσεις μιας δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι στη συμπεριφορά ενός ατόμου. Αυτό επιχείρησαν να μελετήσουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Η μελέτη τους δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cardiovascular Research.

Για την έρευνα χρησιμοποίησαν ποντίκια, τα οποία συνήθως έχουν μια διατροφή χαμηλή σε αλάτι, και τους έδωσαν τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτό για να αντικατοπτρίσουν την τυπική πρόσληψη στους ανθρώπους.

Τα συμπεράσματά τους έδειξαν ότι όχι μόνο αυξήθηκαν τα επίπεδα των ορμονών του στρες σε κατάσταση ηρεμίας, αλλά και ότι η ορμονική αντίδραση των ποντικών στο περιβαλλοντικό στρες ήταν διπλάσια από εκείνη των ποντικών που είχαν κανονική διατροφή. Όπως εξηγείται στην ανακοίνωση τύπου, «η πρόσληψη αλατιού αύξησε τη δραστηριότητα των γονιδίων που παράγουν τις πρωτεΐνες στον εγκέφαλο οι οποίες ελέγχουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα ανταποκρίνεται στο στρες».

Οι ειδικοί λένε ότι διεξάγονται ήδη περαιτέρω μελέτες για να κατανοήσουν αν η υψηλή πρόσληψη οδηγεί σε άλλες αλλαγές στη συμπεριφορά, όπως το άγχος (μάθε σε τι διαφέρει από το στρες) και η επιθετικότητα.

αλάτι
Unsplash Emmy Smith

Πόσο πρέπει να καταναλώνουμε

Όπως επισημαίνει η έρευνα, η συνιστώμενη πρόσληψη για τους ενήλικες είναι λιγότερο από 6 γραμμάρια την ημέρα, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν τακτικά περίπου 9 γραμμάρια. Σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, τα 6 γραμμάρια αντιστοιχούν σε περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού. Και μη σκέφτεστε μόνο το αλάτι που βάζουμε όταν μαγειρεύουμε, αλλά και το αλάτι που κρύβεται σε επεξεργασμένα τρόφιμα, έτοιμες σάλτσες κ.λπ.

Όπως τόνισε ο Matthew Bailey, καθηγητής στο Κέντρο Καρδιαγγειακής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, «η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι αλλάζουν την ψυχική μας υγεία αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της ευεξίας».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.