Unsplash SPACEDEZERT

ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΙΣ ΤΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β12 ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ

Η βιταμίνη Β12 έχει ορισμένα πολύ σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό μας. Μάθετε ποιες τροφές είναι πλούσιες σε αυτή αλλά και ποιοι άνθρωποι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο έλλειψης.

Βιταμίνες, αυτή η μάστιγα! Κάθε φορά που κάνω γενικό αιματολογικό τσεκ απ, φοβάμαι ότι θα έχω έλλειψη στη βιταμίνη που έχει ακουστεί τα τελευταία χρόνια λόγω της Covid-19 όσο καμία άλλη: Στη βιταμίνη D. Συνήθως, οι τιμές μου είναι χαμηλές, ίσως εξαιτίας μειωμένης έκθεσής μου στον ήλιο, του «μεσογειακού παράδοξου» ή για λόγους που αγνοώ.

Ωστόσο, η βιταμίνη D δεν είναι η μόνη που πρέπει να μας απασχολεί, αφού όλες οι βιταμίνες έχουν τον ρόλο τους. Μία από αυτές είναι και η Βιταμίνη Β12 ή αλλιώς κυανοκοβαλαμίνη, ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που επηρεάζει σημαντικά πολλές διεργασίες του οργανισμού μας.

Τα οφέλη της βιταμίνης Β12

1. Απαραίτητη για τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων

Η βιταμίνη Β12 διαδραματίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα. Η έλλειψη υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων λόγω έλλειψης βιταμίνης Β12 μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, η οποία μπορεί να προκαλέσει πόνο, δυσκολία στο περπάτημα, απώλεια μνήμης, αλλαγές στη διάθεση και προβλήματα όρασης.

2. Συμβάλλει στην υγεία των νευρικών ιστών

Η βιταμίνη Β12, όπως επίσης και η Β1 και Β6, παίζει ρόλο στη διατήρηση ενός υγιούς κεντρικού και περιφερικού νευρικού συστήματος. Όπως γράφει το ακαδημαϊκό ιατρικό κέντρο Cleveland Clinic, η βιταμίνη Β12 βοηθά στο σχηματισμό μυελίνης, η οποία αποτελεί ένα προστατευτικό περίβλημα που τυλίγεται γύρω από τα νεύρα. Η ανεπάρκεια της Β12 μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στη λειτουργία του εγκεφάλου και τη γνωστική λειτουργία.

Βιταμίνη Β12
iStock

3. Ενισχύει τα επίπεδα ενέργειας

Επίσης, συμβάλλει στη διατήρηση υψηλών επιπέδων ενέργειας, αφού μετατρέπει τους υδατάνθρακες σε αξιοποιήσιμη γλυκόζη, την οποία στη συνέχεια μπορεί να απορροφήσει το σώμα μας.

4. Επηρεάζει τα οστά

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 έχουν συνδεθεί με την οστεοπόρωση ή την αποδυνάμωση των οστών. Από την άλλη, η υπερβολική ποσότητα Β12 θα μπορούσε επίσης να βλάψει τα οστά μας. Όπως αναφέρεται σε άρθρο στο Insider, μια μελέτη σε 75.000 γυναίκες στη μετεμμηνόπαυση διαπίστωσε ότι όσες λάμβαναν συμπληρώματα που υπερέβαιναν κατά πολύ τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα Β12 είχαν αυξημένο κίνδυνο για κάταγμα ισχίου.

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνη Β12

Η Β12 περιέχεται σε τρόφιμα ζωική προέλευσης, όπως το κρέας, τα ψάρια και τα θαλασσινά. Συγκεκριμένα, από τα πιο πλούσια τρόφιμα σε βιταμίνη Β12 είναι:

  • Το συκώτι αρνιού
  • Το χταπόδι
  • Το συκώτι από μοσχαράκι γάλακτος
  • Τα μύδια
  • Ο κολιός
  • Οι σουπιές
  • Οι σαρδέλες (κονσέρβα)
  • Ο σολομός (κονσέρβα)
  • Το κατσικίσιο γάλα
  • Το μοσχάρι ψητό
  • Τα αβγά

Για τους χορτοφάγους ή τους vegan, που δεν καταναλώνουν ζωικές τροφές ή τα παράγωγά τους, συνιστάται τουλάχιστον να τρώνε τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως γιαούρτι ή ξινόγαλα.

Βιταμίνη Β12
iStock

Πόση Β12 χρειαζόμαστε καθημερινά;

Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών, η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης Β12 είναι 2,4 μικρογραμμάρια (μg) για τον μέσο ενήλικα. Ωστόσο, μπορεί κάποιος να χρειάζεται περισσότερη ή λιγότερη, ανάλογα με την ηλικία, τον τρόπο ζωής ή μια συγκεκριμένη κατάσταση, όπως η εγκυμοσύνη ή ο θηλασμός.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Harvard Health Publishing, αυξημένο κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης Β12 διατρέχουν :

  • Όσοι είναι άνω των 50 ετών. Καθώς μεγαλώνουμε τα κύτταρα του στομάχου γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά και εκκρίνουν λιγότερο υδροχλωρικό οξύ, πράγμα που σημαίνει ότι απορροφάμε λιγότερη Β12.
  • Τα άτομα με γαστρεντερικές διαταραχές. Τα άτομα με κοιλιοκάκη ή νόσο του Crohn, για παράδειγμα, μπορεί να εκκρίνουν επίσης λιγότερο υδροχλωρικό οξύ, με αποτέλεσμα μικρότερη απορρόφηση της Β12.
  • Τα άτομα που ακολουθούν vegan διατροφή, τα οποία είναι σημαντικό να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για τυχόν λήψη συμπληρώματος βιταμίνης Β12.
  • Όσοι πάσχουν από κακοήθη αναιμία.
  • Όσοι λαμβάνουν συγκεκριμένες κατηγορίες φαρμάκων.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.