iStock

ΠΟΣΟ ΘΡΕΠΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΙΠΠΟΦΑΕΣ;

Το ιπποφαές ανήκει στις λεγόμενες υπερτροφές και δεν είναι λίγες οι ευεργετικές ιδιότητες που του αποδίδονται. Μπορεί να έχει ήδη βρει τον δρόμο για την κουζίνα μας, ξέρουμε όμως τον τρόπο να το χρησιμοποιήσουμε;

Το ιπποφαές ήταν για μένα ένα μυστήριο. Μέχρι να μπει στα ράφια των σούπερ μάρκετ, δεν το είχα δει ποτέ. Είχα ακούσει το όνομά του, αλλά δεν ήξερα πώς είναι. Αν συναντιόμασταν στον δρόμο, που λέει ο λόγος, δεν θα του έλεγα ούτε γεια.

Την περίεργη (για τα δικά μου γούστα) γεύση του μου τη σύστησε ένας φίλος. «Θεωρείται υπερτροφή», μου είπε και με έπεισε να δοκιμάσω. Ο πορτοκαλί και ελαφρώς ξινός καρπός μπορεί να μην με κέρδισε, αλλά κατέχει ξεχωριστή θέση στην αγιουρβεδική και στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Τα τελευταία χρόνια, το ιπποφαές έχει γίνει αντικείμενο των επιστημόνων, που εξετάζουν τις θεραπευτικές ιδιότητες που του αποδίδονται.

Τι μας προσφέρει το ιπποφαές

Το ιπποφαές είναι εξαιρετικά πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες έρευνες, περιέχει περίπου 200 πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικές ουσίες.

Συγκεκριμένα, προσφέρει Βιταμίνη C (15 φορές περισσότερη από το πορτοκάλι), Βιταμίνη Ε, Βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη D και βιταμίνη Κ. Περιέχει μεταλλικά στοιχεία, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, χαλκό, κάλιο, σελήνιο και ψευδάργυρο, καθώς και β-σιτοστερόλη (φυτική στερόλη), φλαβονοειδή, καροτενοειδή και όλα τα λιπαρά οξέα (ω-3, ω-6, ω-7, ω-9).

Τα 100 γρ. αποξηραμένου ιπποφαούς έχουν 275 θερμίδες, 21 γρ. λίπος, 10 γρ. υδατάνθρακες και 4 γρ. πρωτεΐνη.

Πόσο θρεπτικό είναι πια αυτό το ιπποφαές;
iStock

Τι θα βρούμε στην αγορά

Σήμερα, κυκλοφορούν στην αγορά διάφορα προϊόντα από ιπποφαές. Πέρα από τον ίδιο τον καρπό, που μπορούμε να βρούμε φρέσκο ή αποξηραμένο, υπάρχει λικέρ και χυμός από ιπποφαές. Μπορούμε, επίσης, να το προμηθευτούμε σε μορφή σκόνης, κάψουλας, σε έλαιο, ενώ αποτελεί συστατικό αρκετών προϊόντων ομορφιάς.

Τα σχετικά προϊόντα είναι διαθέσιμα σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα, σε καταστήματα που πωλούν βότανα και μπαχαρικά, σε φαρμακεία που διαθέτουν φυτικά σκευάσματα, ακόμα και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ.

Το ιπποφαές στην κουζίνα μας

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους καρπούς του όπως θα χρησιμοποιούσαμε τα μούρα, δηλαδή, να τους πλύνουμε και να τους καταψύξουμε, ή να τους στίψουμε και να τους προσθέσουμε σε χυμούς. Μπορούμε, ακόμα, να τους κάνουμε μαρμελάδα ή να τους προσθέσουμε σε παγωτά.

ΠΕΡΙΠΟΥ 200 ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟ ΙΠΠΟΦΑΕΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ.

Πώς μας βοηθάει

Απαιτούνται ακόμα έρευνες σχετικά με την επίδραση του ιπποφαούς στον οργανισμό μας. Τα μέχρι τώρα πειραματικά δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί να ωφελήσει την υγεία μας, καθώς του αποδίδονται αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Με βάση εργαστηριακές μελέτες, φαίνεται να έχει καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες, μειώνοντας την πιθανότητα θρόμβωσης. Παράλληλα, θεωρείται ότι βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, προστατεύει τα αγγεία και συμβάλλει στη ρύθμιση της πίεσης του αίματος.

Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν, επίσης, ότι μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση πληγών και γενικότερα στην καλή υγεία του δέρματος, καθώς και στην αντιμετώπιση της ξηροφθαλμίας. Στα οφέλη του συμπεριλαμβάνονται η αναστολή της δράσης των ελευθέρων ριζών και η συμβολή του στην εύρυθμη λειτουργία του ήπατος.

Πόσο θρεπτικό είναι πια αυτό το ιπποφαές;
iStock

Τι χρειάζεται να προσέχουμε

Η κατανάλωση ιπποφαούς στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής θεωρείται ασφαλής. Ωστόσο, η λήψη του μέσω συμπληρώματος χρειάζεται προσοχή και καλό είναι να μην ξεπερνά τις 90 ημέρες. Επίσης, επειδή κάτι είναι φυτικό δεν σημαίνει αυτομάτως ότι δεν μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες. Έτσι, συστήνεται:

  • Πριν τη λήψη του να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας και να διαβάσουμε το φυλλάδιο οδηγιών.
  • Να αποφεύγεται η λήψη του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, και σε παιδιά κάτω των 12 ετών.
  • Όσοι αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας ή ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή να συμβουλεύονται τον γιατρό τους.
  • Να αποφεύγεται η λήψη του από άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για τη ρύθμιση της πίεσης, αντιθρομβωτικά, αντινεοπλασματικά και ανασοκατασταλτικά φάρμακα.
  • Άτομα που πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση να διακόψουν τη λήψη του τουλάχιστον 2 εβδομάδες νωρίτερα.

H Ηρώ Γουνιτσιώτη είναι Διαιτολόγος - Διατροφολόγος με M.Sc. στην Κλινική Διαβητολογία.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.