Καρολίνα Δωρίτη

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΡΟΤΑ

Τα καταπράσινα φύλλα από τα καρότα συνήθως καταλήγουν στα σκουπίδια, γιατί οι περισσότεροι δεν ξέρουμε ότι είναι πολύ θρεπτικά και εντάσσονται εύκολα σε διάφορες συνταγές.

Αν ψωνίζεις λαχανικά από τη λαϊκή ή από μανάβικο, σίγουρα θα έχεις συναντήσει καρότα με τα πλούσια και φουντωτά πράσινα φύλλα τους. Στη λαϊκή, αν δεν τους προλάβεις ή δεν το ζητήσεις, πολλές φορές τα κόβουν για να σου δώσουν μόνο τα καρότα στη σακούλα. Και όλη αυτή η πολύτιμη πρασινάδα καταλήγει συνήθως στα σκουπίδια.

Παλιότερα υπήρχε η λάθος πεποίθηση ότι η πρασινάδα του καρότου δεν τρώγεται, ότι είναι δηλητηριώδης και άλλα τέτοια. Λάθος! Τα φύλλα από τα καρότα όχι μόνο τρώγονται, αλλά έχουν και πολλά ευεργετικά θρεπτικά στοιχεία. Κατ’ αρχάς είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Περιέχουν βιταμίνες Α, C και Κ, και μέταλλα όπως ασβέστιο και σίδηρο. Είναι πλούσια σε χλωροφύλλη, η οποία συμβάλει στον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ ευεργετικά για όσους πάσχουν από αναιμία. Καθαρίζουν το αίμα και δρουν ευεργετικά κατά της χοληστερόλης.

Η γεύση τους είναι γήινη, ευχάριστη και σχετικά ήπια. Θυμίζει λίγο αυτή του μαϊντανού, οπότε τα φύλλα του καρότου μπορούν να μπουν σε πολλές συνταγές στη θέση κάποιου άλλου μυρωδικού ή και συνδυαστικά. Μιλάμε και για τα φύλλα από τα χρωματιστά καρότα, όπως αυτά που χρησιμοποιούμε στη συνταγή για καρότα ψητά με βούτυρο και σιρόπι σφενδάμου.

καρότα
Καρολίνα Δωρίτη

Πώς διαχειριζόμαστε τα φύλλα από τα καρότα

Για να χωρέσουν στο ψυγείο και να διατηρηθούν σωστά, είναι προτιμότερο να τα κόψουμε από τα καρότα. Αφού τα κόψουμε, τα πλένουμε σχολαστικά γιατί συχνά κρύβουν αρκετό χώμα.

Στη συνέχεια, τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά και τα στεγνώνουμε, είτε ανάμεσα σε πετσέτες ή χαρτί κουζίνας, είτε σε σπίνερ για σαλάτες.

φύλλα από καρότα
Καρολίνα Δωρίτη

Τα αποθηκεύουμε στεγνά σε σακουλάκια με ζιπ και στη συνέχεια στο ψυγείο, όπου θα διατηρηθούν σε καλή κατάσταση για περίπου μια εβδομάδα, όπως ο άνηθος ή ο μαϊντανός.

Τι τα κάνουμε;

Είναι αμέτρητες οι χρήσεις τους και μπορείτε να αφεθείτε δημιουργικά δοκιμάζοντάς τα σε διάφορες συνταγές. Αντιμετωπίστε τα σαν ένα μυρωδικό.

  • Βάλτε τα σε διάφορες σούπες, είτε ψιλοκομμένα είτε πολτοποιημένα με τα υπόλοιπα υλικά, αν είναι βελουτέ. Φυσικά, τα φύλλα αυτά ταιριάζουν πολύ με τα καρότα, οπότε μπορείτε να ξεκινήσετε από μια καροτόσουπα, προσθέτοντάς τα για να τα δοκιμάσετε.
  • Βάλτε τα σε χυμούς και smoothies – οι συνδυασμοί είναι άπειροι.
  • Βάλτε τα σε τζατζίκι ή άλλα ντιπ.
  • Δοκιμάστε τα ψιλοκομμένα σε σαλάτες, π.χ. πράσινες.
  • Προσθέστε τα σε ντρέσινγκ για σαλάτες, είτε ψιλοκομμένα είτε πολτοποιημένα με τα υπόλοιπα υλικά.
  • Μπορείτε να φτιάξετε ωραία πέστο.
  • Μπορείτε να τα βάλετε σε διάφορα τσάτνεϊ ή άλλες σάλτσες, π.χ. για ζυμαρικά.

ντρέσινγκ με φύλλα από καρότο
Καρολίνα Δωρίτη

Συνταγή για εύκολο ντρέσινγκ με φύλλα καρότου

Εδώ ετοιμάζω ένα πολύ ενδιαφέρον και εύκολο ντρέσινγκ με φύλλα καρότου, μουστάρδα και σιρόπι σφενδάμου, το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με πάρα πολλούς τρόπους. Δοκιμάστε το σε πράσινες σαλάτες, σε αβοκάντο ή σε βραστά λαχανικά τύπου μπρόκολο.

Υλικά

  • 1 κ.γ. μουστάρδα με σιναπόσπορο
  • 1 κ.σ σιρόπι σφενδάμου
  • 15 γρ. φρέσκο τζίντζερ, καθαρισμένο και τριμμένο ή πολύ ψιλοκομμένο (και τα ζουμιά του)
  • 2 κ.σ. μηλόξιδο
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. φύλλα καρότου, ψιλοκομμένα
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τα φύλλα καρότου στο μπλέντερ και τα χτυπάμε μέχρι να γίνει το μείγμα λείο.

Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα φύλλα και τα χτυπάμε λίγο να ενσωματωθούν στο μείγμα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.