© Netflix

«1899»: ΕΙΔΑΜΕ (ΚΙ ΕΜΕΙΣ) ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΠΟΥ ΣΑΡΩΝΕΙ ΣΤΟ NETFLIX

Μερικές σκέψεις (χωρίς spoiler) για τη σειρά που κατάφερε να «τρεντάρει» στο Νο2 του Netflix μέσα σε λίγες μόνο μέρες. Ίσως τελικά το νέο project των δημιουργών του «Dark» να αποδείχτηκε πιο αμφιλεγόμενο απ' όσο φανταζόμασταν.

Περίμενα την πρεμιέρα του «1899» από πέρυσι το φθινόπωρο, όταν σε σχεδόν 4 μέρες είδα όλους τους κύκλους του «Dark». Η γερμανική σειρά ήταν μια τεράστια επιτυχία που κατάφερε να δημιουργήσει ένα φανατικό κοινό, να αποσπάσει βραβεία και μια πολύ μεγάλη βαθμολογία της τάξης του 8.7/10 στο IMDb. Τώρα, οι εμπνευστές της sci-fi σειράς, Jantje Friese και Baran bo Odar, βάζουν ένα νέο στοίχημα. Να κρατήσουν το μυστήριο (και το ενδιαφέρον) ζωντανό.

Η σειρά «1899» μεταδόθηκε για πρώτη φορά στο Netflix στις 17 Νοεμβρίου. Αρκεί μόνο να πω ότι μέχρι τις 20 Νοεμβρίου βρισκόταν στη 2η θέση streaming στην πλατφόρμα, με 79.270.000 ώρες προβολής, ενώ το διάστημα 21-27 Νοεμβρίου εξακολουθούσε να βρίσκεται στη 2η θέση αυξάνοντας τις ώρες προβολής σε 87.890.000.

Πρόκειται για την πρώτη σειρά του Netflix που γυρίστηκε εξ ολοκλήρου σε εικονικό στούντιο, χρησιμοποιώντας ένα νέο είδος τεχνολογίας που ονομάζεται «Volume Technology». Η παραγωγή αντί να χρησιμοποιήσει πράσινες οθόνες, το λεγόμενο «green screen» ή να ταξιδέψει σε διάφορα μέρη του κόσμου (όπως ερήμους ή θάλασσες) για να έχει πραγματικά τοπία, επέλεξε αυτή την τεχνολογία η οποία εμφανίζει την εικόνα σε πραγματικό χρόνο.

1899
© Netflix

Υπόθεση [χωρίς spoiler]

Ξέχασα να αναφέρω ότι είδα το «1899» περίπου 5 μέρες αφότου έκανε την εμφάνισή του στο Netflix. Μέχρι τότε προσπαθούσα να μην ακούσω τίποτα σχετικό (παρά μόνο την υπόθεση) γιατί ήξερα (λόγω «Dark») ότι οποιοδήποτε στοιχείο φτάσει στα αυτιά μου μπορεί να καταστρέψει όλο τον κύκλο. Για τον λόγο αυτό θα αποφύγω τα spoiler.

1899
© Netflix

Πάμε τώρα στην υπόθεση. Ένα πλοίο, ο Κέρβερος, ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τη Γηραιά Ήπειρο. Προορισμός είναι η Νέα Υόρκη. Οι επιβάτες αποτελούνται από ένα ετερόκλητο πλήθος ανθρώπων διαφορετικής καταγωγής και κοινωνικοοικονομικής τάξης, με όνειρα αλλά και ένα σκοτεινό παρελθόν από το οποίο προσπαθούν να ξεφύγουν. Το πλοίο, όμως, δεν θα φτάσει ποτέ στον προορισμό του αφού το ταξίδι προς τη Γη της Επαγγελίας μετατρέπεται σε έναν τρομακτικό εφιάλτη.

Η σύγκριση με το «Dark» είναι αναπόφευκτη

Κάποιες θεωρίες υποστήριζαν ότι οι δύο σειρές θα συνδέονται μεταξύ τους. Ωστόσο, σε συνέντευξη που έδωσαν οι δύο δημιουργοί της σειράς στο περιοδικό The Hollywood Reporter, ο bo Odar δήλωσε ότι «μια κακή ιδέα που έχουμε σίγουρα πει ότι δεν πρόκειται να συμβεί είναι ότι το 1899 σχετίζεται με το "Dark". Μας κάνουν συχνά αυτή την ερώτηση. Οπότε για όλους τους οπαδούς εκεί έξω: Συγγνώμη, δεν θα εμφανιστούν ξαφνικά χαρακτήρες από το "Dark" στο πλοίο».

Παρ' όλα αυτά, λίγες ημέρες πριν η σειρά «βγει» online, οι δημιουργοί με ένα επικοινωνιακό τρικ στο Instagram κατάφεραν να μας πείσουν ότι οι δύο σειρές ενώνονται.

Στο «1899» αρκετά μοτίβα του «Dark» επαναλαμβάνονται. Μπορεί ο προβληματισμός σχετικά με τη μη γραμμικότητα του χρόνου (κεντρικό θέμα στο «Dark») να υποχωρεί, ωστόσο το ζήτημα της «πραγματικότητας», των ορίων του ανθρώπινου εγκεφάλου, της αντίληψης και της οπτικής παραμένουν. Όσο προχωρούν τα επεισόδια, η πλοκή γίνεται όλο και πιο σύνθετη και οι απορίες αυξάνονται. Όπως και στο Dark, στο «1899» κυριαρχούν οι πολλοί συμβολισμοί (κάτι το οποίο φαίνεται να κούρασε μέρος του κοινού), καθώς και οι πολιτιστικές αναφορές. Η αλληγορία της σπηλιάς του Πλάτωνα, ο Κέρβερος, ο Προμηθέας, το σκαθάρι, το Μάτριξ, ακόμα και το Τρίγωνο των Βερμούδων.

1899
© Netflix

Η έμπνευση, η προσφυγική κρίση και η Ευρώπη

Η ιδέα για το «1899», λέει η Friese στη συνέντευξη, ήρθε πριν από χρόνια. Η προσφυγική κρίση του 2015-16 συνδυαστικά με την αστάθεια που επικρατούσε τότε στην Ευρώπη, τους επηρέασε σε μεγάλο βαθμό.

«Σκεφτήκαμε: Θέλουμε πραγματικά να ρίξουμε μια ματιά στην Ευρώπη, απλά να την πάρουμε, να τη βάλουμε σε ένα πλοίο, σε έναν περιορισμένο χώρο, με πολλούς ωκεανούς γύρω, όπου δεν μπορείς να ξεφύγεις, και να κάνουμε ένα μικρό πείραμα, σχεδόν σαν εργαστηριακό πείραμα. Πώς αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι τις καταστάσεις όταν δεν μπορούν να μιλήσουν την ίδια γλώσσα; Τι συμβαίνει όταν έχεις όλα αυτά τα διαφορετικά πολιτισμικά υπόβαθρα, που τοποθετούνται σε έναν τέτοιο χώρο; Αυτό ήταν το έναυσμα για τη διαδικασία. Στη συνέχεια, φυσικά, όπως και στο Dark, έχουμε ένα μεγάλο φιλοσοφικό θέμα στο κέντρο όλων αυτών σχετικά με την αντίληψη και την πραγματικότητα».

1899
© Netflix

«1899»: επιφανειακή αντιμετώπιση ή ατομική εμπειρία;

Όταν τελείωσα όλα τα επεισόδια, άκουσα την άποψη ότι η σειρά άγγιξε κάποια θέματα κάπως «επιφανειακά». Όσοι την υποστήριξαν δεν είχαν άδικο. Διαβάζοντας τη συνέντευξη μέχρι τέλους, κατάλαβα ότι η Friese προσπάθησε να αιτιολογήσει (ή να δικαιολογήσει) αυτή την επιλογή ως εξής:

«Το 1899 έχει απλώς διαφορετική δομή [από το «Dark»]. Αλλά δεν είναι ότι σκεφτήκαμε: Ο κόσμος δεν κατάλαβε το Dark, οπότε έπρεπε να κάνουμε αυτό πιο εύκολο. Νομίζω ότι πρόκειται για κάτι πολύ ατομικό. Μιλήσαμε με πολλούς ανθρώπους που είχαν την ευκαιρία να δουν τα πρώτα έξι επεισόδια, και είναι κάπως μισοί-μισοί. Κάποιοι είπαν: Ω, ένιωσα πιο άνετα, σαν να ήταν πιο εύκολο να το κατανοήσω. Άλλοι είπαν: "Αυτό έχει πολύ περισσότερα πιο περίπλοκα κομμάτια παζλ". Νομίζω ότι είναι μια ατομική εμπειρία. Δεν προσπαθήσαμε να το κάνουμε πιο εύκολο».

1899
© Netflix

«Προσπαθούμε πραγματικά να είμαστε πολύ πιστοί στο βασικό μας κοινό, το οποίο αγαπάει τους γρίφους αλλά γνωρίζει επίσης κάθε κώδικα και πολιτιστική αναφορά. Είναι πολύ καλοί στο να συναρμολογούν τα κομμάτια. Θέλουμε πραγματικά να είναι μια σπουδαία εμπειρία γι' αυτούς και όχι να το κάνουμε πολύ εύκολο», πρόσθεσε.

Ο πρώτος κύκλος της σειράς προβάλλεται στο Netflix από τις 17 Νοεμβρίου 2022. 

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.