Σκηνή από τους «Υπνοβάτες». Φωτογραφία: Σταυρούλα Ντολοπούλου

5 ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ

Μπορεί να διανύουμε ημέρες καύσωνα, αλλά οι κλιματιζόμενες κλειστές σκηνές της Αθήνας εξακολουθούν να μας προσφέρουν νέες παραστάσεις θεάτρου, χορού και μουσικής. Αυτές είναι πέντε επιλογές που δεν θα χάσουμε μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Καλοκαίρι και παραστάσεις στις αθηναϊκές αίθουσες γίνεται; Γίνεται, καθώς το ενδιαφέρον του κοινού διατηρείται αμείωτο. Μια παράταση διαρκείας φαίνεται πως έχει πάρει η φετινή σεζόν και, ενώ βαδίζουμε προς τα μέσα του Ιουνίου και έχουν αρχίσει να τρέχουν τα καλοκαιρινά φεστιβάλ, συνεχίζουν ακόμα να ανεβαίνουν νέες παραστάσεις σε κλειστούς χώρους.

Τα θέατρα της Αθήνας γνέφουν νοσταλγικά «αντίο» στην καθιερωμένη λήξη των παραστάσεων την Κυριακή των Βαΐων και –με σύμμαχο τον καλό κλιματισμό– κρατούν τις πόρτες τους ανοιχτές και τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού.

Τι βλέπουμε; Από μια ξεχωριστή καντάτα για τον θρύλο των Κουταλιανών και μια παράσταση χορού με έμπνευση από το 3D animation, ως θέατρο από ομάδα καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία, μια μουσική παράσταση-εμπειρία από τον διεθνώς αναγνωρισμένο συνθέτη Σταύρο Γασπαράτο και μια ξεχωριστή περφόρμανς που μας γυρίζει στο σπίτι μας.

1. Υπνοβάτες

Βλέπουμε άραγε ποτέ κατάματα τους φόβους και τις επιθυμίες μας; Μήπως ακροβατούμε ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα, τη ζωή και τον θάνατο; Μετά τα εξαιρετικά «Ερωτευμένα άλογα», η Ελένη Ευθυμίου σκηνοθετεί ξανά την ομάδα «Εν δυνάμει», ανεβάζοντας τους «Υπνοβάτες».

Φωτογραφία: Σταυρούλα Ντολοπούλου

Η ομάδα, που αποτελείται από νέους καλλιτέχνες με ή χωρίς αναπηρία, επεξεργάζεται το τρίπτυχο θάνατος-ύπνος-όνειρα, στοχεύοντας να φέρει εμπρός μας όσα συνήθως αποφεύγουμε. Η καλλιτεχνική διεύθυνση είναι της Ελένης Δημοπούλου.

Από 14 έως 23 Ιουνίου 2024 – Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Λεωφ. Ηρώων Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς, τηλ. 2104143310. Κλείσε εισιτήρια

2. Κουταλιανοί ή Το βάρος της ιστορίας

Μια άκρως ενδιαφέρουσα σύμπραξη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μας φέρνει επί της σκηνής του δεύτερου τους θρυλικούς Κουταλιανούς.

Οι Μικρασιάτες μασίστες (παλαιστές) που «σίδερα μασούσαν» ξετυλίγουν μαζί με την προσωπική τους ιστορία και ένα κομμάτι της Ιστορίας, με τη Μικρασιατική καταστροφή, τους εκτοπισμούς και την επίπονη ένταξη στο νεοελληνικό κράτος, φέρνοντάς μας από τα τέλη του 19ου αιώνα στις αρχές του 20ού. Αυτή τη μουσικο-εικαστική καντάτα υπογράφει η Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή.

Στις 14 και 15 Ιουνίου 2024 – Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη 1, τηλ. 210-7282333. Κλείσε εισιτήρια

3. Τρεις αριστεροί αντίχειρες

Θα μπορούσαμε να παρακολουθήσουμε ένα 3D animation ζωντανά και μάλιστα ως παράσταση χορού;

Φωτογραφία: Αλίνα Λέφα

Η χορογράφος Αγνή Παπαδέλη Ρωσσέτου άντλησε έμπνευση από τα κινούμενα σχέδια για να επεξεργαστεί την απουσία βαρύτητας που τα διέπει και να προσδώσει στο σώμα των χορευτών της τη ρευστότητα του ψηφιακού σώματος. Ερμηνεύουν οι Αντώνης Βάης, Βιτόρια Κωτσάλου, Ινώ Ρήγα, Μαρίνα Τσαπέκου και η ίδια η χορογράφος.

Από 20 έως 30 Ιουνίου 2024 – Μ54: Μενάνδρου 54 (στο αδιέξοδο απέναντι από την είσοδο του Εθνικού Θεάτρου), Ομόνοια. τηλ: 697 339 0422.

4. Expanded Piano II

Ο Σταύρος Γασπαράτος, μετρ της μινιμαλιστικής και πειραματικής μουσικής, έρχεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής με το αποτέλεσμα της εκτεταμένης έρευνάς του πάνω στο όργανο του πιάνου.

Φωτογραφία: Σ. Μπιρμπίλης

Έχοντας παρουσιάσει το πρώτο Expanded πριν δέκα χρόνια, στη Νέα Υόρκη, ο διεθνής συνθέτης μας συστήνει τώρα ένα «υβριδικό» όργανο με ακόμα μεγαλύτερη μουσική ευελιξία. «Φανταστείτε να βρίσκεστε μέσα στο πιάνο. Φανταστείτε το πιάνο να επεκτείνεται στο μέγεθος μιας αίθουσας συναυλιών», λέει ο καλλιτέχνης για το έργο του, και ανυπομονούμε να τον δούμε να το ερμηνεύει επί σκηνής.

Στις 20 και 21 Ιουνίου 2024 – Εθνική Λυρική Σκηνή: Λ. Συγγρού 364, Καλλιθέα, τηλ. 2130885700. Κλείσε εισιτήρια 

5. Θέλω να πάω σπίτι

Μέσα σε ένα σπίτι αληθινό, που μετατρέπεται ολόκληρο σε θεατρική σκηνή, οι θεατές κινούμαστε μαζί με τους ερμηνευτές. Τέσσερα μέλη μιας οικογένειας μας δέχονται πλάι τους, στην καθημερινή τους ρουτίνα, την οποία όμως μεταλλάσσει η απώλεια μνήμης.

Φωτογραφία: Εμμανουήλ Κωνσταντινίδης

Δίνεται έτσι διαφορετικό νόημα στη φράση «Θέλω να πάω σπίτι», που αποτελεί και τον τίτλο της παράστασης. Η Κατερίνα Κλειτσιώτη σκηνοθετεί αυτή την πραγματικά ιδιαίτερη site-specific περφόρμανς στο Θέατρο στη Σάλα (όπου είδαμε και τη «Ραγάδα» του Μάριο Μπανούσι). Στο πιάνο η μία εκ των ηθοποιών, Βασιλική Λεκού.

Έως τις 19 Ιουνίου 2024 – Θέατρο στη σάλα: Κολοκοτρώνη 7, Ηλιούπολη, τηλ. 6987348243. Κλείσε εισιτήρια

Exit mobile version