iStock

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΟΠΛΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΦΟΒΟ

Ένα νέο βιβλίο αποφασίζει να μιλήσει με... θάρρος για τον φόβο. Το OW εξασφάλισε αποκλειστική προδημοσίευση από το «Δείξε θάρρος», του Αμερικανού Ryan Holiday, με το οποίο εγκαινιάζεται στα ελληνικά η σειρά «Ζήσε όπως οι Στωικοί».

«Δεν υπάρχει κάτι που να μην μπορείς να το κατορθώσεις στη ζωή. Πρέπει να τη ζεις όλη σαν μια ηρωική πράξη». Αυτό είπε κάποτε ο Ρώσος συγγραφέας Λέον Τολστόι. Τις φράσεις του δανείζεται ένας σύγχρονος Αμερικανός συγγραφέας, ο Ryan Holiday, για να τις προτάξει εισαγωγή του βιβλίου του «Δείξε θάρρος – Η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς». Είναι το πρώτο που κυκλοφορεί στα ελληνικά από μια σειρά με τίτλο «Ζήσε όπως οι Στωικοί», αφιερωμένη σε τέσσερις βασικές αρετές της αρχαίας φιλοσοφίας: το θάρρος, το μέτρο, τη δικαιοσύνη και τη σοφία.

«Μες στην ασχήμια που μας περιβάλλει, το θάρρος είναι κάτι όμορφο. Επιτρέπει στην ομορφιά να υπάρχει», προσθέτει παρακάτω ο ίδιος ο συγγραφέας, που έχει δει τα βιβλία του να γίνονται μπεστ σέλερ και να μεταφράζονται σε περισσότερες από 30 γλώσσες.

Το «Δείξε θάρρος», που κυκλοφορεί στα ελληνικά στις 27 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, διαρθρώνεται σε τρία μέρη: Φόβος, Θάρρος και Ήρωες. Στις σελίδες του ζωντανεύουν μεταξύ άλλων ιστορίες από τη ζωή ανθρώπων που άφησαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το στίγμα τους στην ιστορία, από τον Περικλή και τον Σενέκα μέχρι τον Σαρλ ντε Γκολ και τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Αναφέρονται επίσης τα ηθικά διλήμματα και οι  θαρραλέες πράξεις λιγότερο γνωστών αλλά εξίσου σημαντικών μορφών από την αρχαία και τη σύγχρονη ιστορία.

Ryan Holiday
Ο συγγραφέας Ryan Holiday. Φωτογραφία: Dawson Carroll
Ο συγγραφέας Ryan Holiday.

«Με τις ιστορίες αυτές επιχειρώ να δείξω ότι το θάρρος είναι κάτι που ο καθένας μας πρέπει να επιδιώκει με τον τρόπο του στη ζωή του – και η ζωή των περισσότερων από εμάς είναι αρκετά κοινότοπη και συνηθισμένη», διευκρινίζει ο συγγραφέας. Πιστεύει όμως ότι το θάρρος υπάρχει παντού, μέσα στον καθένα μας: «Είναι κάτι που ανά πάσα στιγμή είμαστε ικανοί να επιδείξουμε. Σε ζητήματα μικρά και μεγάλα. Σωματικά. Ψυχικά. Υπάρχουν αμέτρητες, καθημερινές ευκαιρίες να φανούμε θαρραλέοι, στη δουλειά, στο σπίτι, παντού».

Ακολουθεί σε προδημοσίευση ένα κεφάλαιο από το πρώτο μέρος του βιβλίου. «Σκοπός του βιβλίου αυτού δεν είναι να δώσει ορισμούς», διευκρινίζει ο Ryan Holiday στην εισαγωγή. «Το θάρρος είναι κάτι σπανιότερο και από τους πολύτιμους λίθους, κάτι που πρέπει να το κρατήσουμε στο χέρι μας και να το περιεργαστούμε από κάθε σκοπιά. Βλέποντας τα κομμάτια και τις χαρακιές του, την τελειότητα και τις αδυναμίες του, μόνο έτσι θα αντιληφθούμε την αξία του συνόλου. Η κάθε του προοπτική μας μαθαίνει και κάτι επιπλέον».

Συντρίβουμε τον φόβο με τη λογική

Ο σπουδαίος Περικλής της Αθήνας επιθεώρησε μια μέρα τα στρατεύματά του και ανακάλυψε πως είχαν παραλύσει από τον φόβο επειδή ο μάντης είχε προβλέψει θύελλα. Ακούγεται ανόητο, αλλά πώς θα νιώθατε εσείς αν ζούσατε σε μια εποχή όπου οι άνθρωποι δεν είχαν ιδέα τι είναι μια θύελλα ή τι την προκαλεί;

Ο Περικλής δεν ήταν σε θέση να τους εξηγήσει την επιστήμη πίσω από το φαινόμενο, αλλά έκανε αυτό που μπορούσε. Πήρε δύο μεγάλες πέτρες, μάζεψε τους άνδρες γύρω του και άρχισε να τις κρούει. Μπουμ. Μπουμ. Μπουμ.

Τι νομίζετε πως είναι ένας κεραυνός, τους είπε, παρά τα σύννεφα που κάνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα;

Κάποιοι λένε πως οι ηγέτες είναι διακινητές ελπίδας, αλλά, με μια πιο πρακτική θεώρησή τους, είναι επίσης φονιάδες του φόβου.

«Ψεύτικες Ενδείξεις που Φαντάζουν Αληθινές». Έτσι αποκαλούν τον φόβο στους κύκλους των ανώνυμων αλκοολικών, σαν μέσο παρηγοριάς και καθησύχασης από τις αγωνίες που εμποδίζουν τους εθισμένους να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους ή να δοκιμάσουν καινούργια πράγματα. False Evidence Appearing Real: F.E.A.R.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς είναι να εξερευνήσουμε τις ενδείξεις αυτές – για εμάς τους ίδιους αλλά και για τους άλλους. Πρέπει να τις αναλύσουμε με τη λογική, όπως έκανε και ο Περικλής. Να φτάσουμε στη ρίζα τους. Να τις καταλάβουμε και να τις εξηγήσουμε.

Σε μια διαφορετική περίσταση, καθώς η πανούκλα θέριζε την Αττική, ο Περικλής απέπλευσε με το αθηναϊκό ναυτικό για να αντιμετωπίσει τον εχθρό κατά μέτωπο. Ξαφνικά όμως, ενώ τα στρατεύματα είχαν ήδη επιβιβαστεί στα πλοία και ήταν έτοιμα για αναχώρηση, μια έκλειψη έκρυψε τον ήλιο. Ο φόβος εξαπλώθηκε στους άνδρες σαν αστραπή, οι οποίοι εξέλαβαν το αναπάντεχο αυτό γεγονός σαν κακό οιωνό. Ο Περικλής δεν τους καθησύχασε με κάποιο μεγαλοπρεπή λόγο, αλλά με την απλή λογική. Κινήθηκε προς τον πηδαλιούχο του πλοίου του και τον σκέπασε με τον χιτώνα του. «Πώς» ρώτησε «είναι διαφορετικό αυτό που συνέβη από αυτό που βλέπετε, εκτός από το γεγονός πως το προκάλεσε κάτι μεγαλύτερο από τον χιτώνα μου;».

Η ζωή παραμένει απρόβλεπτη. Υπάρχουν τόσα που δεν γνωρίζουμε. Είναι φυσικό να τρομάζουμε εύκολα. Είναι φυσικό να βρισκόμαστε στο έλεος των φόβων και των δισταγμών μας.

Ο μόνος τρόπος να τους ξεπεράσουμε είναι να επιτεθούμε στον φόβο αυτό. Με τη λογική. Με την καθαρή σκέψη. Με την κατανόη­ση για τους άλλους.

Γενναιότητα, είπε ο Περικλής στους συμπολίτες του καθώς οι απώλειες από τον πόλεμο και την πανούκλα αυξάνονταν, είναι η ικανότητα να κάνουμε το κάτι παραπάνω. Έπρεπε να παραμείνουν ήρεμοι, λογικοί, με σκέψη ασυννέφιαστη. Χρειάζεται να αναλύουμε αυτό που βρίσκεται μπροστά μας, είπε, να μάθουμε «το νόημα τι είναι γλυκό στη ζωή και τι είναι στυφό, και ύστερα να βγούμε έξω, απτόητοι, για να συναντήσουμε το πεπρωμένο μας».

Το κομμάτι αυτό του εγκεφάλου μας που βλέπει το χειρότερο, που πάντα φαντάζεται το πιο τρελό σενάριο και συνεχώς υποτιμά την ικανότητά μας να το χειριστούμε προφανώς δεν είναι φίλος μας. Και δεν μας λέει την αλήθεια. Η φωνή αυτή που συνεχώς μας κακολογεί, η τάση να καταστροφολογούμε και να υπερβάλλουμε, όλα αυτά δεν βοηθούν. Δεν μας δίνουν την πραγματική εικόνα του κόσμου. Και σίγουρα δεν μας κάνουν πιο θαρραλέους!

Πείτε στον εαυτό σας: Είναι απλώς χρήματα· είναι ένα αρνητικό άρθρο· είναι απλώς μια συνάντηση με ανθρώπους που φωνάζουν ο ένας στον άλλο. Χρειάζεται στ’ αλήθεια να το φοβάμαι τόσο;

Αναλύστε το. Εξετάστε προσεκτικά τα δεδομένα. Εξερευνήστε τα.

Μόνο έτσι θα καταλάβουμε.

«Όχι αυτό που βλέπει ο εχθρός μας και ελπίζει πως θα το δούμε κι εμείς» έγραψε ο Μάρκος Αυρήλιος, «αλλά αυτό που πραγματικά υπάρχει».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.