Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΤΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ

«Τίποτα δεν είναι όσο καλό ή όσο κακό φαίνεται» λέει ο Scott Galloway απευθυνόμενος στα παιδιά που ετοιμάζονται να ανοίξουν τα φτερά τους χωρίς να ξέρουν ακόμα προς τα πού.

O Scott Galloway είναι ο καθηγητής που κάθε φοιτητής θα ήθελε κάποια στιγμή να συναντήσει στον δρόμο του. Την τύχη αυτή έχουν όσοι παρακολουθούν τα εργαστήριά του στο Marketing, στο New York University Stern School of Business, ή όσοι τον έχουν ακούσει στις κατά καιρούς δημόσιες ομιλίες του. Ο ίδιος είναι επίσης συγγραφέας, ιδιοκτήτης πολυάριθμων επιχειρήσεων και οικοδεσπότης ενός εξαιρετικά επιτυχημένου podcast. Κυρίως, όμως, είναι από τους ανθρώπους που εμπνέουν με τη σοφία τους, η οποία έχει προέλθει έπειτα από πολλά χρόνια εσωτερικής αναζήτησης και ψυχοθεραπείας, καθώς αντιμετώπισε για μεγάλο χρονικό διάστημα κατάθλιψη.

Αυτές τις μέρες που οι περισσότεροι έφηβοι του δυτικού κόσμου βρίσκονται είτε σε διαδικασία σχολικών εξετάσεων είτε εν αναμονή των αποτελεσμάτων που θα καθορίσουν σημαντικά το μέλλον τους, ο Galloway έχει ένα πολύ ουσιαστικό μήνυμα να στείλει. Γνωρίζοντας πολύ καλά πώς νιώθουν πολλά από αυτά τα παιδιά, ενθυμούμενος και τη δική του αντίστοιχη εμπειρία, ελπίζει ότι μέσω αυτού θα τα βοηθήσει να διευρύνουν την προοπτική τους – να δουν αυτό που τους συμβαίνει πιο καθαρά. Και να αναθαρρήσουν.

Scott Galloway: «Μην ανησυχείς αν δεν ξέρεις ακόμα ποιος θέλεις να είσαι»

«Τα χρόνια αυτά (της εφηβείας και γύρω στα 20) θυμάμαι να νιώθω εντελώς απροσανατόλιστος. Πρόκειται για χρόνια χαράς και διασκέδασης (πάρτι, ραντεβού), αλλά είναι τρομακτικά όταν καλείσαι να πάρεις μεγάλες αποφάσεις για τη ζωή, ενώ δεν νιώθεις ακόμα έτοιμος», γράφει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Instagram απευθυνόμενος σε παιδιά αυτής της ηλικίας. Και συνεχίζει:

«Το να βλέπεις γύρω σου ανθρώπους που μοιάζουν να ξέρουν ακριβώς τι θέλουν να κάνουν είναι αγχωτικό – σε κάνει να νιώθεις ότι για εσένα δεν ισχύει το ίδιο, ότι έχεις μείνει πίσω. Τα πανταχού παρόντα social media με όλους αυτούς τους ανθρώπους που σε κάνουν να νιώθεις κατώτερος κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Μην τα αφήνεις να σε επηρεάζουν: οι άνθρωποι δεν είναι αυτό που δείχνουν να είναι στο Instagram».

Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Στη συνέχεια, ο ίδιος περιγράφει τη δική του ακαδημαϊκή πορεία, εξηγώντας γιατί άργησε να «ανθίσει». Όπως λέει, μπήκε με τα χίλια ζόρια σε ένα πολύ καλό Πανεπιστήμιο, σπούδασε σε μια σχολή που την επέλεξε επειδή εκεί φοιτούσε η τότε κοπέλα του και μέχρι τα 26 δεν είχε ιδέα τι ήθελε να κάνει στη ζωή του ή τι δυνάμεις είχε.

«Εκτός κι αν αποτελείς εξαίρεση, αυτά τα πράγματα κατασταλάζουν μέσα σου γύρω στα 30. Μέχρι τότε προσπάθησε όσο περισσότερο μπορείς, πάρε χρόνο να σκεφτείς, γίνε ειλικρινής με τον εαυτό σου, μίλα σε πολλούς μέντορες, διάβασε καλά βιβλία, δοκίμασε νέα πράγματα. Αλλά μην ανησυχείς αν σου παίρνει παραπάνω χρόνο να αποφασίσεις ποιος θέλεις να είσαι. Μην ανησυχείς ότι μένεις πίσω συγκριτικά με αυτούς που βλέπεις στα social. Εγώ άργησα να “ανθίσω” και ξέρω πολλούς που άργησαν εξίσου. Δούλεψέ το: Ψάξου πολύ. Αλλά μην ανησυχείς αν δεν έχεις αποφασίσει για όλα ακόμα!»

Το μήνυμα αυτό του Galloway απευθύνεται σε αμέτρητα παιδιά εκεί έξω, που στα 17, 18, 20 ή και 25 χρόνια τους, ακόμα κι αν έχουν πάρει έναν ακαδημαϊκό δρόμο, δεν είναι ακόμα σίγουρα αν είναι ο σωστός και αυτό τους προκαλεί τρομερή ανασφάλεια.

Την ίδια ώρα, όμως, η ανασφάλεια και η αναζήτηση αυτή είναι που θα τα οδηγήσει στο προσωπικό τους μονοπάτι, το οποίο μάλιστα μπορεί να έχει έναν εντελώς διαφορετικό προορισμό από αυτόν που αρχικά διέκριναν στον ορίζοντα.

Πρόσφατη μεγάλη έρευνα έδειξε ότι η σημαντικότερη δεξιότητα που χρειάζεται να έχει ένας νέος εργαζόμενος σήμερα, πέρα από πτυχία και διασυνδέσεις που πάντα μπορεί να φανούν χρήσιμες, είναι η προσαρμοστικότητα. Αυτό που εξηγούσαν οι επιστήμονες είναι ότι σε μία εποχή τεράστιων και απρόβλεπτων αλλαγών σχεδόν σε όλους τους εργασιακούς κλάδους (κυρίως λόγω της τεχνητής νοημοσύνης), τα άτομα που θα θριαμβεύσουν θα είναι αυτά που έχουν τη διαισθητικότητα και την ευελιξία να προσαρμόζονται σε κάθε νέο δεδομένο. Όχι απαραίτητα αυτά που «πάντα ήξεραν τι θέλουν να κάνουν».

«Τίποτα δεν είναι όσο καλό ή όσο κακό φαίνεται»

Στο βίντεο που συνοδεύει την ανάρτησή του, ο Galloway καταλήγει με ένα ακόμα μήνυμα που απευθύνεται στα παιδιά που ενδεχομένως είχαν μια αποτυχία, σε αντίθεση με άλλα άτομα γύρω τους, που φαινομενικά πέτυχαν τον στόχο τους:

«Αν δεν τα έχεις πάει πολύ καλά, αν νιώθεις πεσμένος, γνωρίζω πολύ καλά τι σημαίνει αυτό. Έχω παλέψει για χρόνια με τον θυμό και την κατάθλιψη και αυτό που θα σου έλεγα είναι κάτι που έμαθα καλά με τα χρόνια και που πλέον θεωρώ απόλυτα αληθινό: Τίποτα δεν είναι όσο καλό ή όσο κακό φαίνεται. Και αν νιώθεις πεσμένος, λυπημένος, αν δεν νιώθεις καλά για τον κόσμο ή για τον εαυτό σου, θα ήθελα να αναγνωρίσεις ότι πολλά από όλα αυτά δεν έχουν να κάνουν με την πραγματικότητα. Είναι η χημεία του εγκεφάλου σου, η οποία μπορεί μεν να έχει πυροδοτηθεί από αληθινά γεγονότα, αλλά όπως λένε συχνά, και αυτό θα περάσει.

»Εύχομαι να απολαμβάνεις όλους τους καρπούς που η ζωή σου παρέχει, να στρέφεσαι στις σχέσεις σου, να  χαίρεσαι τις όμορφες στιγμές και να συνειδητοποιείς ότι οι άσχημες θα περάσουν».

Δείτε το μήνυμα του καθηγητή Scott Galloway στο παρακάτω βίντεο:

Exit mobile version