Unsplash Casey Horner

3 ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΠΙΟ «ΠΡΑΣΙΝΗ»

Δεν χρειάζεται να κάνουμε τα πάντα. Μερικές φορές ο τρόπος να βοηθήσουμε τον πλανήτη και να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα βρίσκεται στα βασικά, σε 3 απλές αρχές.

Το να αλλάξουμε συνήθειες είναι δύσκολο. Η προσπάθεια αυτή –τουλάχιστον στη δική μου περίπτωση– γίνεται ακόμα δυσκολότερη, όταν βομβαρδίζομαι με συμβουλές, ιδέες, προτάσεις. Αυτός ο καταιγισμός πληροφοριών περισσότερο με μπλόκαρει παρά με βοηθά. Όταν αποφάσισα να υιοθετήσω έναν πιο αειφόρο τρόπο ζωής και να μειώσω το περιβαλλοντικό αποτύπωμά μου, ένιωσα να πελαγώνω ανάμεσα στα δεκάδες πράγματα που μπορούσα να κάνω και τις δράσεις στις οποίες μπορούσα να συμμετάσχω, προκειμένου να σώσω τον πλανήτη.

Ευτυχώς, δεν άργησα πολύ να καταλάβω ότι, αν θέλω να βοηθήσω τον πλανήτη, μπορώ να το κάνω πολύ εύκολα, ακολουθώντας 3 απλές, πολύ απλές αρχές.

Αρχή #1: Μέρα «δεν αγοράζω»

Το πρώτο βήμα για ένα πιο «πράσινο» lifestyle είναι και το πιο εύκολο. Διαλέγουμε μια μέρα της εβδομάδας κατά την οποία δεν αγοράζουμε τίποτα. Απολύτως τίποτα! Με άλλα λόγια, δεν έχει take-away καφέ, δεν βάζουμε βενζίνη στο αυτοκίνητο, δεν πάμε κομμωτήριο, δεν κάνουμε αγορές μέσω διαδικτύου.

Αυτό θα μας δώσει χρόνο να σκεφτούμε ποιες από τις αγορές που κάνουμε είναι απαραίτητες και να αναθεωρήσουμε τις καταναλωτικές μας συνήθειες. Άλλωστε, από τα τρία «R» που αντιπροσωπεύουν διεθνώς την ιεράρχηση των μεθόδων διαχείρισης απορριμμάτων πρώτο έρχεται το «Reduce» και ακολουθούν το «Reuse» και το «Recycle».

3 αρχές για να κάνουμε τη ζωή μας πιο «πράσινη»
Unsplash Cherie Birkner

Αρχή #2: Δανεικά (και πιθανόν αγύριστα)

Η δεύτερη αρχή που θα μας βοηθήσει να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα είναι επίσης εύκολη στην εφαρμογή και αρκούν μερικά τηλέφωνα σε συγγενείς και φίλους. Αντί να αγοράσουμε ένα εργαλείο, που σπάνια χρησιμοποιούμε, μπορούμε να το δανειστούμε από έναν φίλο.

Πριν πατήσουμε «προσθήκη στο καλάθι» για τον βραστήρα που θέλουμε, ας ρωτήσουμε τη μαμά, μήπως έχει κάποιον φυλαγμένο στην αποθήκη. Μια απλή ερώτηση με έχει γλιτώσει από πολλά έξοδα. Οι φλοκάτες που ήθελα για το υπνοδωμάτιό μου βρέθηκαν αχρησιμοποίητες στο πατάρι του πατρικού μου σπιτιού και οι πίνακες στο σαλόνι μου είναι ευγενική προσφορά δυο φίλων, γιατί δεν ταίριαζαν στο νέο τους σπίτι.

3 αρχές για να κάνουμε τη ζωή μας πιο «πράσινη»
Unsplash Kama Tulkibayeva

Αρχή #3: Επισκευάζω ό,τι μπορώ

Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, το 77% των πολιτών της ΕΕ θα προτιμούσαν να επισκευάσουν τις συσκευές τους παρά να τις αντικαταστήσουν. Επίσης, το 79% πιστεύει ότι οι κατασκευαστές πρέπει να διευκολύνουν την επισκευή συσκευών ή την αντικατάσταση μεμονωμένων ανταλλακτικών τους.

Την επιθυμία αυτή έρχεται να στηρίξει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την υπερψήφιση του «δικαιώματος στην επισκευή», που μεταξύ άλλων υποχρεώνει τις κατασκευάστριες εταιρείες να διαθέτουν ανταλλακτικά για τουλάχιστον μία δεκαετία. Έτσι, μπορούμε να κρατήσουμε τις συσκευές, περιορίζοντας σημαντικά το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. Πριν, λοιπόν, πετάξετε την παλιά σας ηλεκτρική ή ηλεκτρονική συσκευή, βεβαιωθείτε ότι δεν μπορείτε να την επισκευάσετε.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.