iStock

3 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΦΩΝΙΑ

Σε περίπτωση που εμπλακείς σε μια διαφωνία, τρία πράγματα χρειάζεται να έχεις στο μυαλό σου για να εξελιχθεί σε μια εποικοδομητική διαδικασία.

Κανείς μας δεν πετάει από χαρά, όταν χρειάζεται να εμπλακεί σε μια διαφωνία. Οι περισσότεροι από εμάς θα θέλαμε να... κάνουμε τις πάπιες! Να κάνουμε επιτόπια στροφή και να απομακρυνθούμε όσο πιο διακριτικά γίνεται. Ωστόσο, είναι πρακτικά αδύνατο μια ζωή να αποφεύγουμε τις δυσάρεστες συζητήσεις. Είναι κι αυτές μέσα στο πρόγραμμα.

Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με πληροφορίες και απόψεις που μας προκαλούν αναστάτωση ή έρχονται σε σύγκρουση με τις δικές πεποιθήσεις και τα δικά μας πιστεύω, το πιο πιθανό είναι –αρχικά τουλάχιστον– να μην τις καλοδεχτούμε. Η πρώτη μας αντίδραση μπορεί να είναι το να κλειστούμε ή να υπερασπιστούμε τη θέση μας. Όλα αυτά είναι φυσιολογικά.

Όμως, οι δύσκολες συζητήσεις και οι διαφωνίες μπορεί να είναι εποικοδομητικές και να μας προσφέρουν τροφή για σκέψη και ένα σκαλοπάτι για να προχωρήσουμε παραπέρα. Για να γίνει αυτό, καλό είναι να κρατήσεις στο μυαλό σου τρεις απλούς κανόνες, που απαιτούν από σένα να είσαι περισσότερο περίεργος και λιγότερο επικριτικός. Ποιοι είναι αυτοί;

3 συμβουλές για μια εποικοδομητική διαφωνία
iStock

1. Ξεκίνα με τη μεγάλη εικόνα

Το πρώτο βήμα για μια εποικοδομητική διαφωνία είναι να ξεκινήσεις, έχοντας στο μυαλό σου τη μεγάλη εικόνα, the big picture, που λένε και οι φίλοι μας οι Αμερικανοί. Ποιος είναι ο κοινός στόχος και των δύο πλευρών; Προσδιόρισέ τον, ώστε να είναι βέβαιο από την αρχή ότι όλοι κινείστε προς την ίδια κατεύθυνση και αναζητάτε το ίδιο πράγμα.

2. Η εποικοδομητική διαφωνία απαιτεί κατανόηση

Εξίσου σημαντικό είναι το να προσπαθήσεις να κατανοήσεις τις άλλες οπτικές που εκφράζονται. Δώσε προσοχή τόσο στις ερωτήσεις όσο και στις απόψεις της άλλης πλευράς, γιατί μπορεί να σου φανούν χρήσιμες. Είναι πιθανό κάτι από όλα όσα θα ακούσεις να μπορέσεις να το χρησιμοποιήσεις για να αναπτύξεις περισσότερο τις δικές σου ιδέες.

3 συμβουλές για μια εποικοδομητική διαφωνία
iStock

3. Μην περιμένεις τη συμφωνία

Μια διαφωνία για να είναι εποικοδομητική καλό είναι να τη φανταστείς σαν έναν τοίχο αναρρίχησης, όπου ο ένας βασίζεται στον άλλο για να προχωρήσουν μπροστά και με ασφάλεια. Δεν είναι ένα κλουβί που μπαίνεις μέσα και αρχίζεις τις μπουνιές. Μοιράσου τις σκέψεις και τις ιδέες σου, άκου τι θα σου πει η άλλη πλευρά και προχώρα ένα βήμα τη φορά. Μην «κολλήσεις» στο να κερδίσεις τη διαφωνία (μερικές φορές, άλλωστε, δεν είναι κακό να υπάρχει). Το ζητούμενο δεν είναι να κατακτήσεις τη νίκη, αλλά η εξέλιξη, γι’ αυτό μην απογοητευτείς αν δεν επιτευχθεί η απόλυτη συμφωνία.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.