iStock

5 ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΔΙΑΚΟΣΜΕΙΣ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΔΩΜΑΤΙΟ

Οι λανθασμένες αντιλήψεις γύρω από το πώς πρέπει να διακοσμείς ένα μικρό δωμάτιο είναι αρκετές. Μάθε ποιες είναι, αλλά και τι μπορείς να κάνεις σε έναν τέτοιο χώρο.

Το να διακοσμήσεις ένα μικρό δωμάτιο, όπως π.χ το εφηβικό δωμάτιο ή το μπάνιο, δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση, μιας και απαιτεί μεγάλες αποφάσεις σχετικά με τα έπιπλα, τον φωτισμό, τα χρώματα που θα τα χρησιμοποιήσεις. Είναι εύκολο να κάνεις λάθη και να κολλήσεις σε ξεπερασμένες αντιλήψεις. Τι γίνεται, για παράδειγμα, αν προτιμάς τα σκούρα χρώματα ή αν είσαι θαυμαστής του μαξιμαλισμού; Μπορείς να αποκτήσεις έναν άνετο χώρο, ο οποίος δεν θα σε πνίγει;

Παρακάτω θα βρεις μερικά από τα πιο κοινά λάθη όσον αφορά στη διακόσμηση μικρών χώρων, αλλά και προτάσεις για το τι μπορείς να κάνεις ώστε να τα αποφύγεις.

1. Επιλέγεις μόνο φωτεινά χρώματα

Μπορεί κι εσύ να θεωρείς ότι επειδή ένα δωμάτιο είναι μικρό, πρέπει να έχει φωτεινά χρώματα ώστε να φαίνεται μεγαλύτερο. Αυτό είναι μια κοινή παρανόηση, γιατί σε έναν μικρό χώρο μπορείς να χρησιμοποιήσεις και πιο σκούρα χρώματα, που δημιουργούν μια πιο ζεστή ατμόσφαιρα. Αν και οι ανοιχτές αποχρώσεις δίνουν μια αίσθηση... αέρα, τα σκούρα χρώματα μπορούν να χαρίσουν βάθος, κομψότητα και χαρακτήρα σε ένα δωμάτιο. Μπορείς, για παράδειγμα, να επιλέξεις ένα κεντρικό κομμάτι σε σκούρο χρώμα ή να βάψεις με σκούρο χρώμα έναν τοίχο, που θα προσθέσει οπτικό ενδιαφέρον χωρίς να κατακλύσει τον χώρο.

2. Αρκείσαι σε ένα φωτιστικό οροφής

Αντί να προσθέσεις απλώς ένα φωτιστικό οροφής σε ένα μικρό δωμάτιο, επίλεξε να προσθέσεις ambient φωτισμό στις γωνίες του δωματίου. Για παράδειγμα, μπορείς να βάλεις ένα ψηλό και λεπτό φωτιστικό δαπέδου, που δεν θα πιάνει πολύ χώρο. Μπορείς, επίσης, να τοποθετήσεις σε διάφορα σημεία μικρότερα φωτιστικά που δεν θα κατακλύζουν τον χώρο. Ο κακός ή σκληρός φωτισμός μπορεί να δημιουργήσει σκιές και σκοτεινές γωνίες και να κάνει το δωμάτιο να φαίνεται μικρότερο.

iStock
Home interior background with green sofa, table and decor in living room, 3d render

3. Ταυτίζεις το μικρό δωμάτιο με τα μικρά έπιπλα

Μοιάζει λογικό σε ένα μικρό δωμάτιο να βάζεις μικρά έπιπλα. Ωστόσο, δεν χρειάζεται κάθε κομμάτι που θα επιλέξεις να είναι μικροσκοπικό. Μπορείς να συμπεριλάβεις μεγάλα κομμάτια, αρκεί να τηρήσεις ένα μέτρο. Αν γίνει σωστά ο συνδυασμός μικρών και μεγάλων, δεν δημιουργείται πρόβλημα.

4. Επιλέγεις αντικείμενα που έχουν μόνο μία χρήση

Πολυχρηστικό και πολυλειτουργικό. Αυτές είναι λέξεις κλειδιά στην περίπτωση των μικρών χώρων. Πρακτικά αυτό σημαίνει προσεκτική επιλογή επίπλων και αντικειμένων, ώστε να μην γεμίσεις ένα μικρό δωμάτιο περιττά πράγματα. Αν, για παράδειγμα, σχεδιάζεις ένα μικρό υπνοδωμάτιο, αντικατάστησε το ένα κομοδίνο με ένα μικρό έπιπλο γραφείου, ώστε να καλύπτεις δύο ανάγκες.

iStock
Creative Bookshelf Design with Armchair. 3D Rener

5. Δεν εκμεταλλεύεσαι τους τοίχους στο μικρό δωμάτιο

Όταν τα τετραγωνικά του δωματίου είναι λίγα, προφανώς και δεν θα έχεις άφθονο αποθηκευτικό χώρο. Στην περίπτωση αυτή φροντίζεις να αξιοποιήσεις το ύψος, δηλαδή τους τοίχους. Αντί να προσθέσεις περισσότερα έπιπλα ή να καλύψεις διάφορες επιφάνειες με κουτιά, προτίμησε να τοποθετήσεις ράφια στους τοίχους. Είναι μια αποθηκευτική λύση κομψή και ταυτόχρονα λειτουργική για κάθε μικρό δωμάτιο.

Exit mobile version