iStock

5 ΣΩΤΗΡΙΑ TIPS ΑΝ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Πριν ξεκινήσεις για ένα ταξίδι στο εξωτερικό, καλό θα ήταν να είσαι πλήρως ενημερωμένος για θέματα που αφορούν την ασφάλεια και την υγεία σου. Παρακάτω απαριθμούμε τι δεν πρέπει να ξεχάσεις να κάνεις πριν αναχωρήσεις για το ταξίδι σου.

Πολλοί έχουν προγραμματίσει ήδη τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Εντάξει, οι περισσότεροι προτιμούν τα ελληνικά νησιά, αλλά για αυτούς που έχουν κανονίσει ή θα κανονίσουν διακοπές στο εξωτερικό έχω μερικές συμβουλές, αν θέλουμε να αφήσουμε τα απρόοπτα στην άκρη για φέτος.

Θεωρώ δεδομένα τα περί διαβατηριών, εισιτηρίων και ταυτοτήτων, και προχωράω παρακάτω. Προφανώς θα έχεις κάνει check-in πριν πας στο αεροδρόμιο για να κερδίσεις χρόνο και δεν θα έχεις αιχμηρά αντικείμενα (μαχαίρια, σουγιάδες κ.λπ.) στη χειραποσκευή σου.

Σου προτείνω, λοιπόν, κάποιες πιο εξειδικευμένες πρακτικές να ακολουθήσεις πριν ξεκινήσεις για ένα ταξίδι στο εξωτερικό.

1. Βεβαιώσου για τις προϋποθέσεις εισόδου στη χώρα προορισμού

Στην εποχή της COVID-19, των υποχρεωτικών πιστοποιητικών, των τεστ και των εμβολίων, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι θα μας δεχτεί η χώρα στην οποία πηγαίνουμε. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να δούμε τι έγγραφα χρειάζονται για να ταξιδέψουμε (σχετικά με την COVID-19, γιατί προφανώς διαβατήρια ή/και ταυτότητα θα έχουμε μαζί μας).

Covid-19
iStock

Μια πολύ καλή εφαρμογή με ανανεωμένες πληροφορίες είναι η Re-open EU, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε κινητά όσο και σε υπολογιστή. Παρέχει πληροφορίες σχετικά με τα ταξιδιωτικά και υγειονομικά μέτρα στις χώρες της Ε.Ε. και τις συνδεδεμένες χώρες Σένγκεν (δηλαδή την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία) κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Μπορείς να επιλέξεις τη χώρα που θα επισκεφτείς ή ακόμα και να εισάγεις το δρομολόγιό σου (π.χ. αναχώρηση από Ελλάδα για Γερμανία) και να δεις τι χρειάζεται να έχεις μαζί σου. Διατίθεται και στα ελληνικά.

Ο εξατομικευμένος χαρακτήρας της εφαρμογής θα σε βοηθήσει να αποφύγεις την περιήγηση σε ιστοσελίδες από πρεσβείες για να δεις τι χρειάζεται για την κάθε χώρα.

2. Μερίμνησε για την υγεία σου κατά το ταξίδι

Αυτό το στάδιο το θεωρώ από τα σημαντικότερα κατά την προετοιμασία ενός ταξιδιού και περιλαμβάνει δύο σκέλη. Το πρώτο είναι το ατομικό φαρμακείο που θα πρέπει να έχουμε μαζί μας σε ένα ταξίδι. Σε συνεννόηση (προφανώς) με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό, το τσαντάκι-φαρμακείο μπορεί να περιλαμβάνει παυσίπονα, αντιπυρετικά, χάπια για δηλητηριάσεις, αντιαλλεργικά χάπια, σταγόνες για τα μάτια και οτιδήποτε άλλο κρίνει ο γιατρός σας ότι πρέπει να έχετε μαζί.

Μην ξεχνάτε ότι σε ορισμένες χώρες δεν μπορείτε να προμηθευτείτε χωρίς ιατρική συνταγή από το φαρμακείο ούτε καν παρακεταμόλη!

φάρμακα
iStock

Το δεύτερο σκέλος αφορά την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας. Οποιοσδήποτε είναι ασφαλισμένος στην Ελλάδα ή σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, δικαιούται την Ευρωπαϊκή Κάρτα Υγείας. Είναι δωρεάν, έχει ισχύ στις χώρες εντός ΕΕ, και μπορεί να σας βοηθήσει να εξοικονομήσει πολλά χρήματα σε περίπτωση που αρρωστήσετε.

Απλώς μεριμνήστε να κάνετε την αίτηση εγκαίρως, γιατί μπορεί να χρειαστεί ένα διάστημα μέχρι να εκδοθεί και να σας αποσταλεί.

3. Αν το ταξίδι είναι εκτός Ε.Ε. ή σε χώρα με άλλο νόμισμα, ενημέρωσε την τράπεζά σου

Μου είχε δώσει κάποιος αυτή τη συμβουλή όταν ετοιμαζόμουν για ένα υπερατλαντικό ταξίδι και πράγματι φάνηκε σωτήρια. Ιδιαίτερα εάν πρόκειται να πας σε μια χώρα εκτός Ευρωζώνης ή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλό θα ήταν να ενημερώσεις την τράπεζά σου ότι για το συγκεκριμένο διάστημα πρόκειται να κάνεις συναλλαγές σε άλλο νόμισμα. Κι αυτό γιατί, εάν η τράπεζα εντοπίσει ότι γίνονται συναλλαγές με την κάρτα σου σε άγνωστη τοποθεσία, μπορεί να υποθέσει ότι χρησιμοποιείται από κάποιον άλλον και να την μπλοκάρει.

4. Βάλε ίντερνετ!

Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά δεν είναι. Κατάλαβα ότι το ίντερνετ είναι απαραίτητο σε ένα ταξίδι μια φορά που περίμενα ένα λεωφορείο στη μέση του πουθενά στα σύνορα Ελβετίας-Ιταλίας. Ο χάρτης έλεγε ότι ήμουν στο σωστό σημείο, αλλά για να είμαι ειλικρινής δεν υπήρχε στάση λεωφορείου ούτε κάποιος άλλος να περιμένει μαζί μου. Και δεν είχα ίντερνετ, άρα δεν μπορούσα να το διπλο-τσεκάρω.

ίντερνετ
iStock

Εν τέλει, ήμουν σωστά και το λεωφορείο με περιμάζεψε κάποια στιγμή, αλλά πέρα από την πλάκα είναι πολύ σημαντικό να έχεις ίντερνετ όσο βρίσκεσαι στο εξωτερικό. Μπορείς από το να δεις το πιο απλό, όπως εστιατόρια, μουσεία, καφέ, μέχρι να ενημερωθείς για πιο σοβαρά θέματα όπως αλλαγές σε δρομολόγια, εφημερεύοντα φαρμακεία και άλλα πολλά.

Η περιαγωγή δεδομένων ισχύει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (καλό είναι να το τσεκάρουμε πάντα, ανάλογα με τη σύνδεση ή το πακέτο που έχουμε με την εκάστοτε εταιρεία) αλλά για χώρες εκτός Ε.Ε. θα πρέπει να πάρουμε διαφορετικό πακέτο ή κάρτα με τοπικό αριθμό μόλις φτάσουμε στον προορισμό μας.

5. Πάρε μαζί σου μικρά αλλά σωτήρια gadgets

Βρίσκεσαι στο αεροδρόμιο για να παραδώσεις τη βαλίτσα σου και τότε συμβαίνει το μοιραίο. Η αεροσυνοδός αποφασίζει να τη ζυγίσει... Ξέρεις από πριν ότι είναι υπέρβαρη (έχεις κουβαλήσει όλα τα άχρηστα σουβενίρ, τσάντες, ρούχα και γενικά έχεις ψωνίσει όσα θα ψώνιζες στην Ελλάδα σε ένα χρόνο) και προσπαθείς να αφαιρέσεις ό,τι μπορείς φορώντας τα μισά σου ρούχα, το ένα πάνω από το άλλο.

Ναι, αυτό συμβαίνει κυρίως στο ταξίδι της επιστροφής, οπότε δεν μπορείς να ζυγίσεις τη βαλίτσα σου για να δεις αν είσαι εντός των επιτρεπόμενων κιλών. Η λύση είναι η ζυγαριά βαλίτσας! Δεν πιάνει χώρο και θα σε γλιτώσει από τα έξτρα κόστη του υπέρβαρου (συνήθως συμφέρει να πληρώσεις για επιπλέον αποσκευή αντί για το κόστος του υπέρβαρου).

powerbank
iStock

Άλλο gadget που καλό θα ήταν να έχεις μαζί σου είναι το powerbank. Προσωπικά, με έχει σώσει πολλές φορές, αφού η μπαταρία του κινητού μου δεν αντέχει πέρα από συγκεκριμένες ημερήσιες ώρες χρήσης και το GPS (που το χρησιμοποιώ υπερβολικά στα ταξίδια στο εξωτερικό) καταναλώνει πάρα πολύ μπαταρία.

Στα δευτερεύοντα gadgets θα συμπεριλάμβανα το μαξιλάρι αεροπλάνου (ανάλογα τις ώρες πτήσεις και τον χώρο που διαθέτεις), ακουστικά, αντισηπτικά, GPS βαλίτσας (σε περίπτωση που χαθεί), αδιάβροχη κάμερα μιας χρήσης (για λήψεις κάτω από το νερό) και αντάπτορα πρίζας (ανάλογα πάλι για πού ταξιδεύεις).

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.