iStock

ΑΕΡΟΦΥΤΑ: ΤΑ ΦΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΧΩΜΑ

Υπάρχουν φυτά που δεν χρειάζονται χώμα; Υπάρχουν! Ονομάζονται αερόφυτα και είναι ιδανικά για εσωτερικούς χώρους. Διαβάστε πώς να τα επιλέξετε και να τα φροντίσετε για να πρασινίσετε τους χώρους σας.

Η πρώτη φορά που άκουσα για τα αερόφυτα ήταν από μια φίλη. Τρέχαμε να προλάβουμε ανοιχτά τα μαγαζιά, γιατί της είχε «καρφωθεί» η ιδέα να γεμίσει με δαύτα το σαλόνι της. Ήθελε ένα για το τραπέζι, ένα για να κάνει παρέα στα βότσαλα που μάζευε στις καλοκαιρινές διακοπές και ένα για την κρεμάστρα της εισόδου!

Μέσα σε μια ώρα (όσο δηλαδή κράτησαν οι αγορές μας) έμαθα όσα χρειάζεται για τα μικροσκοπικά αυτά φυτά, που ενδημούν στην Κεντρική και Νότια Αμερική, στις νότιες ΗΠΑ και τις Δυτικές Ινδίες, έχουν εντυπωσιακά χρώματα (ειδικά τα άνθη τους), απαιτούν ελάχιστη φροντίδα και μπορούν να προσθέσουν μια τροπική αύρα σε κάθε χώρο.

Για μένα, δύο είναι τα πιο εντυπωσιακά τους στοιχεία: ο... αντισυμβατικός τους χαρακτήρας και το ότι ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τον αγαπημένο μου ανανά. Όσον αφορά το πρώτο, τα αερόφυτα του γένους Tillandsia της οικογένειας Bromeliaceae δεν χρειάζονται χώμα. Με το υποτυπώδες ριζικό τους σύστημα αγκιστρώνονται πάνω σε δέντρα και βράχους, ενώ λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία από τον αέρα, μέσω των τριχιδίων που υπάρχουν στο φύλλωμά τους. Καμία γλάστρα, λοιπόν, δεν θα τα κρατήσει δέσμια, γι’ αυτό και θεωρούνται ιδανικά για εσωτερικούς χώρους. Το δεύτερο, απλώς μου φάνηκε αστείο.

Αερόφυτα: Καθαρίζουν και τον αέρα του σπιτιού

Τα αερόφυτα δεν είναι μόνο όμορφα. Ανήκουν στην κατηγορία των φυτών που συμβάλλουν -έστω και σε μικρό βαθμό- στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα των εσωτερικών χώρων. Έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Open Life Sciences, εξέτασε τον τρόπο που λειτουργούν τα τριχίδια στο φύλλωμα του αερόφυτου Tillandsia brachycaulos και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ύπαρξη τριχιδίων μειώνει την επαναιώρηση των αιωρούμενων σωματιδίων και αυξάνει την συγκράτησή τους στο φύλλωμα του φυτού.

Αερόφυτα: Τα φυτά που δεν χρειάζονται χώμα
iStock

Η κατάλληλη φροντίδα για τα αερόφυτά μας

Πώς, όμως, φροντίζουμε αυτά τα μικρά εξωτικά φυτά, για να μπορέσουμε να τα χαρούμε όσο περισσότερο γίνεται; Ο γεωπόνος Γιάννης Γρύλλης μάς δίνει τις απαντήσεις.

– Ήλιος & φως

Τα αερόφυτα χρειάζονται αρκετό φως. Επιλέγουμε, λοιπόν, φωτεινά σημεία του σπιτιού. Ωστόσο, δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένα σε απευθείας ηλιακή ακτινοβολία, γι΄αυτό αποφεύγουμε να τα τοποθετήσουμε πολύ κοντά σε παράθυρα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Μπορούν να τοποθετηθούν ακόμα και κάτω από λάμπες φθορίου, γεγονός που τα καθιστά ιδανικά για χώρους εργασίας.

– Θερμοκρασία

Αν και τα αερόφυτα προτιμούν θερμοκρασίες μεταξύ 10–32°C, μπορούν να επιβιώσουν και σε θερμοκρασίες εκτός αυτού του εύρους. Κάποια είδη, που προέρχονται από υψίπεδα, μπορούν να αντέξουν ακόμα και σε θερμοκρασίες κάτω από τους 0°C.

Αερόφυτα: Τα φυτά που δεν χρειάζονται χώμα
iStock

– Νερό

Η συχνότητα ποτίσματος εξαρτάται από το φυτό και τις συνθήκες που επικρατούν στον χώρο. Ένα αερόφυτο χρειάζεται πότισμα κάθε 5-10 μέρες περίπου, όμως στην περίπτωση ύπαρξης θέρμανσης ή κλιματισμού πρέπει να γίνεται συχνότερα. Ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος είναι ο ψεκασμός με νερό κάθε 4-5 ημέρες και μια φορά τον μήνα βύθισμα σε νερό για περίπου μισή ώρα. Γενικότερα, για να αποφασίσουμε αν το φυτό «διψάει» παρατηρούμε την σπαργή των φύλλων, δηλαδή πόσο γεμάτα είναι τα φύλλα με νερό.

Πιο συγκεκριμένα, τα αερόφυτα με λεπτότερα φύλλα είναι ιδανικό να ψεκάζονται. Τα αερόφυτα με πιο σκληρά φύλλα πρέπει να τοποθετούνται σε ένα μπολ με νερό για  10–15 λεπτά. Στη συνέχεια, τα τινάζουμε ελαφρά και τα κρατάμε ανάποδα, για να στεγνώσουν ανάμεσα στα φύλλα τους. Είναι σημαντικό να στεγνώσουν καλά μέσα σε διάστημα 3 ωρών, ειδικά αν πρόκειται να τοποθετηθούν σε κλειστό δοχείο.

Ο γενικός κανόνας είναι ότι τα γκρίζα φυτά δεν χρειάζονται πολύ υγρασία και αντέχουν το πιο έντονο φώς. Από την άλλη, τα πιο πράσινα θέλουν περισσότερη υγρασία και προτιμούν τις πιο σκιερές θέσεις. Τους θερμούς μήνες μπορούμε να τα κρατήσουμε στο μπαλκόνι ή σε κήπο που δέχεται λίγο πρωινό ήλιο, ακόμα και φιλτραρισμένο μέσα από τα φυλλώματα δέντρων.

«Ένα φυτό που έχει “διψάσει” μπορούμε να το επαναφέρουμε εύκολα, τοποθετώντας το για λίγο μέσα σε νερό. Αν, όμως, έχει σαπίσει από υπερβολική υγρασία, τότε η κατάστασή του δεν είναι αντιστρέψιμη», λέει ο κ. Γρύλλης.

ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΑΕΡΟΦΥΤΑ ΜΕ ΚΑΦΕ ΚΗΛΙΔΕΣ ΣΤΑ ΦΥΛΛΑ ΚΑΙ ΚΟΡΥΦΗ ΠΟΥ ΑΠΟΚΟΛΛΑΤΑΙ.

– Πολλαπλασιασμός

Μπορεί να γίνει είτε με σπόρους είτε με τα νεαρά φυτά που φύονται στη βάση του μητρικού. Στη δεύτερη περίπτωση, ο διαχωρισμός γίνεται εύκολα, κρατώντας το μητρικό και το νεαρό φυτό από τη βάση τους και στρίβοντάς τα ελαφρά. Εναλλακτικά, τα κόβουμε προσεκτικά όσο πιο κοντά γίνεται στο μητρικό φυτό. Πριν κάνουμε οτιδήποτε, καλό είναι να βεβαιωθούμε ότι το μέγεθος των νεαρών φυτών έχει φτάσει το 1/3 με 1/2 του μητρικού φυτού.

– Λίπανση

Γίνεται μια φορά τον μήνα. Μπορούμε να τα ψεκάζουμε την άνοιξη και το φθινόπωρο με λίπασμα ειδικό για αερόφυτα ή λίπασμα φυτών εσωτερικού χώρου, που το αραιώνουμε στο 1/4 της κανονικής δοσολογίας.

Ανάλογα με το φυτό που επιλέγουμε, υπάρχουν κάποιες μικρές διαφορές, γι’ αυτό καλό είναι να συμβουλευόμαστε γεωπόνο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.