iStock

ΕΝΑΣ ΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ ΘΥΜΑΤΑ ΕΜΦΥΛΗΣ ΒΙΑΣ

Ανοίγουμε το κινητό και κατεβάζουμε την εφαρμογή «Οδηγός Τσέπης για την Έμφυλη Βία» (GBV Pocket Guide). Τώρα μπορούμε όλοι να μάθουμε πώς να βοηθήσουμε σωστά θύματα έμφυλης βίας.

Η αλλαγή νοοτροπίας σε μια κοινωνία δεν έρχεται με επιφοίτηση και προσευχές. Η καλή θέληση και η δράση ανθρώπων και ομάδων πρέπει να συνδυάζονται με τις απαραίτητες παρεμβάσεις και ενέργειες από πλευράς πολιτείας και φορέων με ισχύ.

Η αντιμετώπιση της έμφυλης βίας είναι ένα ζήτημα που οφείλει να μας απασχολεί όλους, καθώς θύματα και θύτες μπορεί να βρίσκονται δίπλα μας, να είναι γνωστοί, συνάδελφοι, φίλοι, συγγενείς.

Ένα ακόμα εργαλείο στη φαρέτρα μας

Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες (24 Ιανουαρίου 2023) από τη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) και το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που ελπίζουμε να βοηθήσει στην καλύτερη αντιμετώπιση περιστατικών έμφυλης βίας.

Είναι ένα ακόμα «εργαλείο» που «σκοπό έχει την αποτελεσματικότερη υποστήριξη ατόμων που έχουν βιώσει έμφυλη βία. Οποιοσδήποτε από εμάς μπορεί να έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει βιώσει έμφυλη βία και είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και τι να αποφύγουμε σε τέτοιες καταστάσεις», ανέφερε η κα Αντιγόνη Αγγελάκη, Ειδική Παιδικής Προστασίας της UNICEF.

Ένας οδηγός τσέπης για την έμφυλη βία

Τι προσφέρει ο Οδηγός Τσέπης για την Έμφυλη Βία

Ο «Οδηγός Τσέπης για την Έμφυλη Βία» (GBV Pocket Guide), που διατίθεται δωρεάν για συσκευές Android και iOS, απευθύνεται σε επαγγελματίες (εξειδικευμένους και μη), αλλά και στο ευρύ κοινό και παρέχει που οδηγίες για το πώς να αλληλεπιδρούμε σωστά με άτομα που έχουν βιώσει έμφυλη βία.

Υπάρχουν συμβουλές για το «τι να κάνουμε», «τι να πούμε» και «τι να αποφύγουμε», πληροφορίες για την αναζήτηση υπηρεσιών για ζητήματα όπως π.χ. η προστασία των θυμάτων σεξουαλικής βίας από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και HIV/AIDs, καθώς και για τους κινδύνους που διατρέχουν τα επιζήσαντα άτομα όταν αποκαλύπτουν πως έχουν βιώσει κάποια μορφή έμφυλης βίας (π.χ. δευτερογενή θυματοποίηση).

Ένας οδηγός τσέπης για την έμφυλη βία
iStock

Περιλαμβάνει, επίσης, ενημέρωση για την αντιμετώπιση περιστατικών που αφορούν παιδιά και εφήβους, καθώς και Ενημερωτικό Σημείωμα της Ελληνικής Αστυνομίας όπου περιγράφονται οι τρόποι καταγγελίας για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, σεξουαλικής παρενόχλησης/ κακοποίησης και εμπορίας ανθρώπων.

Φυσικά, στην εφαρμογή μπορεί κάποιος να βρει και πληροφορίες για το Δίκτυο Δομών της ΓΓΔΟΠΙΦ σε όλη την επικράτεια, που υποστηρίζει γυναίκες θύματα βίας ή πολλαπλών διακρίσεων και τα ανήλικα παιδιά τους.

Ας «κατεβάσουμε» την εφαρμογή με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα είμαστε σε θέση να την διαγράψουμε από το κινητό μας, γιατί δεν θα την χρειαζόμαστε πια.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.