iStock

Η ΝΕΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ (ΜΑΣ)

Παλιότερα, οι μετεωρολόγοι έλεγαν σε αραιά διαστήματα τον καιρό. Βαθμηδόν οι ραδιοτηλεοπτικές εμφανίσεις πύκνωσαν. Και σήμερα τους ακούς απ’ το πρωί μέχρι το βράδυ.

Ρώτα όποιον θέλεις. Μικρό, μεγάλο, πολιτικοποιημένο, απολιτίκ, προοδευτικό, συντηρητικό, όποιον θέλεις σου λέω. Όλοι ξέρουν…

Όχι, μωρέ, για το τι γίνεται με την Τουρκία, το Ουκρανικό, τις υποκλοπές, τις εκλογές και τα συναφή. Γι’ αυτά άλλοι ξέρουν, άλλοι κάτι έχουν ακούσει, άλλοι αδιαφορούν.

Αλλά δεν θα βρεις ούτε έναν που δεν ξέρει ή δεν ενδιαφέρεται για το θέμα που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια. Ποιο είναι αυτό; Ο καιρός, αγαπητοί μου. Ο καιρός!

Όλοι γνωρίζουν απέξω κι ανακατωτά τι είπε ο Κολυδάς, τι προβλέπει ο Αρναούτογλου, τι βλέπει ο Αρνιακός, τι επισημαίνει η Σούζη, ποιες είναι οι προγνώσεις του Μαρουσάκη, του Καλλιάνου κ.ά. Πρώτο τραπέζι πίστα οι μετεωρολόγοι. Όλοι κρέμονται απ’ τα χείλη τους. Ούτε οι αστρολόγοι δεν έχουν τέτοια πέραση…

Μιλάμε για καθολικό ενδιαφέρον που φτάνει στο όριο της νεύρωσης. Βέβαια, δεν τα πάω καλά με τα ψυχο-φαινόμενα και ως εκ τούτου δεν ξέρω αν ευσταθεί ο όρος νεύρωση.

καιρός
iStock

Τέλος πάντων, ας το ορίσουμε ως γενική επιρρέπεια προς κάτι που κατά το παρελθόν απασχολούσε μεν τον κόσμο –και ειδικά τους αγρότες–, αλλά δεν αποτελούσε βασική φροντίδα και πρώτο μέλημα. Τέτοιος εθισμός, τέτοια ενασχόληση με τα του καιρού πρώτη φορά συμβαίνει.

Παλιότερα, οι μετεωρολόγοι έλεγαν σε αραιά διαστήματα τον καιρό. Βαθμηδόν οι ραδιοτηλεοπτικές εμφανίσεις πύκνωσαν. Και σήμερα τους ακούς απ’ το πρωί μέχρι το βράδυ. Άσε τα έκτακτα, όταν υπάρχει χρεία.

Όμως το «μυστικό» της νεύρωσης, η εξήγηση του μαζικού φαινομένου, είναι άλλη. Εντοπίζεται στο δάσος των κινητών που υπάρχουν σήμερα και στο πλήθος των ιστότοπων.

Τα μεν κινητά διαθέτουν εφαρμογές που ειδοποιούν για τις καιρικές συνθήκες, οι δε ιστότοποι –οι περισσότεροι– λειτουργούν όπως οι κίτρινες φυλλάδες: πιασάρικος τίτλος, υπερβολικός συνήθως ή κινδυνολογών, με στόχο τις εντυπώσεις και τα «χτυπήματα»!

Διαβάζεις τον τίτλο και λες «έρχεται η συντέλεια του κόσμου». Αλλά όταν πας στο κείμενο, βλέπεις είτε ότι τα φαινόμενα (καταιγίδες, χιόνια, αστραπόβροντα κλπ) αφορούν συγκεκριμένες περιοχές, είτε ότι θα είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας.

Ανασαίνεις με ανακούφιση, αλλά αν κάνεις το λάθος και επισκεφθείς κι άλλον καθ’ ύλην αρμόδιο της υπερβολής ιστότοπο, θα διαπιστώσεις ότι στο γήπεδο του κιτρινισμού ο… ανταγωνισμός σκληρός.

Τότε σου ’ρχεται να πεις «τον κακό σου τον καιρό», αλλά στου κίτρινου την πόρτα μην ψάχνεις για αποχρώσεις και αυτονόητα. Το χειρότερο; Διαβάζεις και κοντεύεις να ξεχάσεις ότι Xειμώνας είναι, βροχές θα ’χουμε, καταιγίδες, κρύο και χιονιά. Ε, και το καλοκαίρι, λιοπύρια, καύσωνες και ξηρασία…

καιρός
iStock

Την Τρίτη 31 Ιανουαρίου πήρε το μάτι μου έναν τίτλο στο News247, που με ξένισε. Έλεγε το εξής: «Ο “χιονιάς” έγινε… άνοδος της θερμοκρασίας». Συγκεκριμένα:

«Μετά τη μεταβολή που παρουσίασε ο καιρός σήμερα, Τρίτη (31/01) σε πολλές περιοχές της χώρας με πτώση θερμοκρασίας και βροχές στα πεδινά, χιόνια στα ορεινά αλλά και τα ημιορεινά της βόρειας Ελλάδας, την Τετάρτη (01/02) θα υπάρξει περιορισμός των φαινομένων και άνοδος της θερμοκρασίας κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της».

Α, μου το χάλασε ο Κολυδάς. Μα εγώ είχα διαβάσει ότι έρχεται ψύχος διαρκείας δριμύ, ότι ενσκήπτει χιονιάς και τα λοιπά και τα λοιπά, και ήμουν έτοιμος να τρέξω για παλτουδιές, γάντια και κασκόλ τώρα που ’χει και εκπτώσεις…

Προσοχή! Όντως μπορεί να ’χουμε Χειμώνα με τα όλα του το Σαββατοκύριακο και κατά τον Φεβρουάριο συνολικά. Όμως τα τζίνια των εντυπώσεων –όχι οι μετεωρολόγοι– συνήθως παραλείπουν ό,τι δεν συνάδει με την κινδυνολογία τους (εν προκειμένω, την πρόγνωση για άνοδο της θερμοκρασίας την Τετάρτη), ώστε να μη χαλάει η σούπα των… τρομερών και φοβερών που έρχονται.

Παλιότερα, που ήταν ευδιάκριτες οι εποχές, οι άνθρωποι δεν είχαν τόση ανάγκη για διαρκή και αναλυτική ενημέρωση σχετικά με τον καιρό. Αλλά ήταν εκτεθειμένοι, ειδικά οι αγρότες, σε απότομες αλλαγές και επικίνδυνα φαινόμενα, όπως η χαλαζόπτωση και οι πλημμύρες.

Κατά τούτο, υπάρχει πρόοδος. Όμως από το σημείο αυτό μέχρι την σημερινή υπερπληροφόρηση, τις υπερβολές και εν τέλει την υστερία για τις καιρικές συνθήκες, υπάρχει μεγάλη απόσταση…

Για το τέλος, κάτι καλό: Οι μετεωρολόγοι αναφέρονται συχνά στην κλιματική αλλαγή ως γενεσιουργό αιτία ακραίων φαινομένων. Έτσι, το αδιάπτωτο ενδιαφέρον για τον καιρό δεν αποκλείεται να δημιουργήσει συν τω χρόνω συνθήκες γενικής εγρήγορσης σχετικά με την κλιματική αλλαγή και την προστασία του πλανήτη.

Είπαμε: Ουδέν αμιγές…

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.