iStock

ΠΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΑΝΤΕΧΕΙ ΚΑΘΕ ΦΑΓΗΤΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ

Ποια φαγητά μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη, για πόσο καιρό και πώς πρέπει να τα πακετάρω; Παρακάτω θα βρείτε έναν οδηγό για να οργανώσετε σωστά τον καταψύκτη σας.

Με το χέρι στην καρδιά, μπορώ να πω ότι έχει τύχει να πετάξω φαγητό (και ναι, νιώθω τύψεις γι’ αυτό). Είτε γιατί απέτυχε στο μαγείρεμα, είτε γιατί περίσσεψε σε υπερβολική ποσότητα, είτε γιατί το ξέχασα στο ψυγείο. Μια, δυο, τρεις φορές... Όταν αποφάσισα ότι δεν πάει άλλο, μείωσα τις ποσότητες και έκανα καλύτερη διαχείριση τόσο των τροφίμων που αγόραζα όσο και των ποσοτήτων φαγητού που μαγείρευα. Σε αυτό το νέο πρόγραμμα εξοικονόμησης τροφίμων  με βοήθησε πολύ η μαγική ηλεκτρική συσκευή που ακούει στο όνομα «καταψύκτης».

Η κατάψυξη είναι η λύση στο πρόβλημα της έλλειψης χρόνου. Όταν μαγειρεύω, φτιάχνω λίγες μερίδες παραπάνω και τις συντηρώ στην κατάψυξη για τις μέρες που θα τρέχω από το πρωί έως το βράδυ.

Γενικά, μπορούμε να καταψύξουμε τα περισσότερα φαγητά και τρόφιμα. Μάλιστα, αυτή η συνήθεια μπορεί να αποτελέσει και έναν τρόπο εμπλουτισμού της διατροφής μας και απόκτησης καλύτερων και πιο υγιεινών συνηθειών διατροφής συνολικά. Επίσης, είναι ένας τρόπος να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση του food waste, να μειώσουμε δηλαδή τη σπατάλη τροφίμων, η οποία μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμάται ότι αφορά το 30-40% της προσφοράς τροφίμων.

Πόσο καιρό μπορείς να διατηρήσεις τα φαγητά στην κατάψυξη

Σε γενικές γραμμές, τα περισσότερα τρόφιμα αντέχουν 3 με 6 μήνες στην κατάψυξη. Ωστόσο, το «προσδόκιμο ζωής» στην κατάψυξη δεν είναι το ίδιο για όλα τα προϊόντα, γι’ αυτό και το Υπουργείο Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών δίνει τις ακόλουθες οδηγίες ως προς τον χρόνο συντήρησης.

– Κρέατα

  • Μπέικον: 1 μήνα
  • Ωμά λουκάνικα από κοτόπουλο, γαλοπούλα, χοιρινό ή μοσχαρίσιο κρέας: 1-2 μήνες
  • Μαγειρεμένα λουκάνικα από κοτόπουλο, γαλοπούλα, χοιρινό ή μοσχάρι: 1-2 μήνες
  • Νωπά πουλερικά (κοτόπουλο ή γαλοπούλα, ολόκληρα): 12 μήνες
  • Κοτόπουλο ή γαλοπούλα, σε τεμάχια: 9 μήνες
  • Νωπό κρέας, βοδινό, μοσχαρίσιο, αρνίσιο και χοιρινό: 4-12 μήνες
  • Μαγειρεμένο κρέας ή πουλερικά: 2-6 μήνες

ψάρια στην κατάψυξη
iStock

– Ψάρια και θαλασσινά

  • Άπαχα ψάρια (π.χ. μπακαλιάρος ή γλώσσα): 6-8 μήνες
  • Λιπαρά ψάρια (π.χ. γοφάρι, σκουμπρί, σολομός, τόνος): 2-3 μήνες
  • Καραβίδες και γαρίδες: 6-18 μήνες
  • Kαλαμάρια: 6-18 μήνες
  • Φρέσκος αστακός: 2-4 μήνες

– Άλλα φαγητά

  • Σούπες και μαγειρευτά (με προσθήκη λαχανικών ή κρέατος): 2-3 μήνες
  • Πίτσα: 1-2 μήνες

κατάψυξη
iStock

Tips για καλύτερη οργάνωση

Oργανωθείτε, εξοπλιστείτε με τα κατάλληλα σκεύη, και ετοιμάστε την κατάψυξή σας κατάλληλα. Αλλά προηγουμένως, διαβάστε μερικές πρακτικές συμβουλές:

  • Βάλτε σε όλα τα τρόφιμα ετικέτες με το όνομα του προϊόντος και την ημερομηνία κατάψυξης.
  • Ελέγξτε συχνά τι υπάρχει στον καταψύκτη σας και καταναλώστε πρώτα όσα διατηρούνται για μικρότερο χρονικό διάστημα.
  • Πριν καταψύξετε τα προϊόντα, συσκευάστε τα σωστά. Αυτό σημαίνει αεροστεγές περιτύλιγμα και όχι πλαστική μεμβράνη, η οποία αφήνει πολύ αέρα να εισέλθει, ή χρήση αεροστεγών, ασφαλών για την κατάψυξη, δοχείων.
  • Καταψύξτε τα τρόφιμα πριν από την ημερομηνία λήξης τους.
  • Ιδανικά, τοποθετήστε τα μαγειρεμένα φαγητά, τα φρούτα και τα φρέστα τρόφιμα χωριστά από τα ωμά κρέατα και τα ψάρια.
  • Μάθετε τι να κάνετε σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.
  • Μόλις αποψυχθούν, μαγειρέψτε τα εντός 24 ωρών και μην τα καταψύξετε ξανά, εκτός αν έχουν μαγειρευτεί μετά την απόψυξη.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.