Χριστίνα Αβδίκου

FAST FASHION: ΤΟ ΚΡΥΜΜΕΝΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ «ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΟΔΑΣ»

Η fast fashion ή αλλιώς «γρήγορη μόδα» κουβαλάει μεγάλο τίμημα και δεν είναι αυτό που αναγράφεται στο καρτελάκι με την τιμή.

Στη ντουλάπα μας υπάρχουν δύο είδη ρούχων: αυτά που φοράμε ξανά και ξανά και αυτά που κρατάμε για μια σεζόν. Τα πρώτα δεν φεύγουν ποτέ από την μόδα, έχουν αντέξει σε δεκάδες πλυντήρια και είναι κάπως ακριβούτσικα. Τα άλλα αντιγράφουν τις τάσεις της εποχής, μετά από δέκα πλυσίματα έχουν ξεθωριάσει και το κόστος τους είναι αρκετά χαμηλότερο (αν και όχι πάντα ανάλογο της ποιότητας).

Ας αφήσουμε στην άκρη το πώς μπορεί η βιομηχανία να παράγει τόσο μεγάλο αριθμό ρούχων σε χαμηλό κόστος. Υπάρχουν αρκετά σκάνδαλα με τις συνθήκες εργασίες, τους μισθούς και την παιδική εκμετάλλευση. Ας εστιάσουμε αυτή τη φορά στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της fast fashion, ελληνιστί γρήγορης μόδας.

Χρήση και ποιότητα νερού

Η βιομηχανία της μόδας καταναλώνει το 1/10 του συνόλου του νερού που χρησιμοποιείται βιομηχανικά για τη λειτουργία εργοστασίων και τον καθαρισμό των προϊόντων. Σε νούμερα αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται 10.000 λίτρα νερού για να παραχθεί ένα κιλό βαμβάκι ή περίπου 3.000 λίτρα νερού για ένα βαμβακερό πουκάμισο.

Επιπλέον, η βαφή υφασμάτων απαιτεί τοξικές χημικές ουσίες που στη συνέχεια καταλήγουν στους ωκεανούς μας. Η βαφή υφασμάτων είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ρυπαντής του νερού παγκοσμίως, αναφέρει το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών.

«Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΤΗΣΙΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΑΝΘΡΑΚΑ ΑΠΟ ΟΤΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΜΑΖΙ»

Οι πλαστικές μικροΐνες

Τα συνθετικά υλικά ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τις μικροπλαστικές ίνες που καταλήγουν στους ωκεανούς μας. Σύμφωνα με έρευνα, που δημοσιεύτηκε το 2019 στο επιστημονικό περιοδικό Science of The Total Environment, περίπου το 35% όλων των μικροπλαστικών στο θαλάσσιο περιβάλλον προέρχεται από αυτά. Κάθε χρόνο, μισό εκατομμύριο τόνοι πλαστικών μικροϊνών απορρίπτονται στον ωκεανό, που ισοδυναμεί με 50 δισεκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια, αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα.

Επιπλέον, το πλαστικό αργεί να διασπαστεί και όταν τελικά διασπάται, απελευθερώνει τοξικές ουσίες, επιβλαβείς στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Καθώς αυτές οι πλαστικές μικροΐνες δεν μπορούν να αφαιρεθούν, καταλήγουν στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα μέσω της υδρόβιας ζωής. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορούν να εισέλθουν στον ωκεανό μας, με πιο συνηθισμένο τη χρήση του πλυντηρίου ρούχων.

Fast fashion: Το κρυμμένο κόστος της «γρήγορης μόδας»
Χριστίνα Αβδίκου

Η γρήγορη μόδα και οι εκπομπές ρύπων

Η βιομηχανία της μόδας ευθύνεται προς το παρόν για περισσότερες ετήσιες εκπομπές άνθρακα από ότι όλες οι διεθνείς πτήσεις και οι θαλάσσιες μεταφορές μαζί. Εάν ο κλάδος διατηρήσει την πορεία του, αναμένεται αύξηση 50% στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέσα σε μια δεκαετία.

Η λύση στο χέρι μας

Τι μπορούμε να κάνουμε; Η λύση βρίσκεται στα χέρια των καταναλωτών. Το μόνο που χρειάζεται είναι να βάλουμε φρένο στην αγοραστική μας μανία και να στηρίξουμε εταιρείες με περιβαλλοντική συνείδηση.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.