istock

ΛΙΣΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ: ΜΑΘΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΤΩΝ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ

Aν είσαι beauty addict, ιδιαίτερα με επιδερμίδα ευαίσθητη ή δυσανεκτική, έχεις σοβαρούς λόγους να μπορείς να διαβάζεις και να καταλαβαίνεις τη λίστα συστατικών των καλλυντικών προϊόντων που χρησιμοποιείς.

Παλιότερα, η γνώση μας για το skincare περιοριζόταν στα βασικά. Τα τελευταία χρόνια, όμως, φαίνεται πώς έχουμε κάνει... ταχύρρυθμα στο θέμα της περιποίησης. Έχουμε αποκτήσει περισσότερη γνώση για τα συστατικά που πρωταγωνιστούν στις καλλυντικές μας κρέμες. Εντρυφούμε στα χαρακτηριστικά και στις ιδιότητές τους. Αντιλαμβανόμαστε καλύτερα ποια πρέπει να προτιμάμε για το καλό της επιδερμίδας μας, αλλά και του περιβάλλοντος. Και μαθαίνουμε να διαβάζουμε τη λίστα των συστατικών.

Θα έλεγε κάποιος ότι έχουμε γίνει ερασιτέχνες κοσμετολόγοι. Γνωρίζουμε ακριβώς τι είναι το υαλουρονικό οξύ. Οι πιο ψαγμένοι είναι ενημερωμένοι μέχρι και για τα διαφορετικά μοριακά βάρη στη σύνθεση ενός προϊόντος. Τη ρετινόλη δεν τη φοβόμαστε πια: ξέρουμε πώς να τη χρησιμοποιούμε και πότε να την αποφεύγουμε. Ούτε η νιασιναμίδη είναι πια μια άγνωστη ουσία. Δεν είναι τυχαίος, λοιπόν, ο τίτλος «skintellectuals» που έχει αποδοθεί σε όσους θέλουν να καταναλώνουν τα καλλυντικά πιο ευσυνείδητα.

λίστα συστατικώνΤι είναι η περιβόητη λίστα συστατικών;

Εκεί που μπερδευόμαστε ακόμα είναι στη λίστα με τα αναλυτικά συστατικά που αναγράφονται πάνω στα προϊόντα ομορφιάς. Μας φαίνονται ξένη γλώσσα, ένα ανεξιχνίαστο σύμπαν πολλών άγνωστων λέξεων. Μήπως, λοιπόν, ήρθε η στιγμή να κάνουμε εντατικά μαθήματα για να μπορούμε να διαβάζουμε σωστά και τις ετικέτες; Αυτό μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα βοηθητικό στην περίπτωση που θέλουμε να αποφύγουμε «ύποπτα» και επικίνδυνα συστατικά για την υγεία της επιδερμίδας μας ή για το καλό του πλανήτη, όπως σιλικόνες, parabens, θειικά άλατα, χημικά αντηλιακά φίλτρα.

ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΠΟΙΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝ, ΑΛΛΑ ΣΕ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΠΟΣΟΤΗΤΑ.

Πού βρίσκεται η λίστα συστατικών;

Τα συστατικά που περιέχουν τα προϊόντα ομορφιάς είναι υποχρεωτικό να αναγράφονται στις συσκευασίες. Μερικές φορές είναι κρυμμένα πίσω από αυτοκόλλητα, και άλλες φορές υπάρχουν μόνο πάνω στις συσκευασίες των προϊόντων.

Το σύνολο των συστατικών είναι καταγεγραμμένο στη λεγόμενη Διεθνή Ονοματολογία Καλλυντικών Συστατικών (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients - INCI).

Η σειρά στην ετικέτα κάνει τη διαφορά

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η σειρά αναγραφής στη λίστα συστατικών είναι θέμα συγκέντρωσης, δηλαδή προηγούνται τα συστατικά με τη μεγαλύτερη δοσολογία στη φόρμουλα του προϊόντος. Στο τέλος της λίστας αναφέρονται όλα τα συστατικά που περιέχονται στη φόρμουλα σε ποσοστό κάτω του 1%.

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις όχι μόνο ποια συστατικά περιέχει ένα προϊόν, αλλά και σε ποια ποσότητα τα περιέχει, αφού η αποτελεσματικότητα ενός προϊόντος εξαρτάται και από αυτό.

Πώς να αποκωδικωποιήσεις τις ονομασίες στη λίστα συστατικών

Σύμφωνα με τη νομοθεσία και πάλι, οι ουσίες μέσα στη φόρμουλα αναγράφονται στη λίστα συστατικών με τη χημική-επιστημονική ή τη βιολογική τους ονομασία. Για παράδειγμα, το βιολογικό όνομα του ρόδου είναι ρόδη η δαμασκηνή (rosa damascena). Υπάρχουν ωστόσο άλλα είδη και ποικιλίες τριαντάφυλλων, που ορίζονται με διαφορετικές ονομασίες.

Παρόλο που είναι δύσκολο να τα αναγνωρίζεις όλα αν δεν είσαι χημικός, βιολόγος ή φυτολόγος, μια σύντομη αναζήτηση στη βάση δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα συστατικά των καλλυντικών (CosIng) είναι πολύ βοηθητική.

μάθε να διαβάζεις τη λίστα συστατικών
istock

Τα SOS συστατικά: αυτά είναι τα πιο κοινά

Παρόλο που οι φόρμουλες και τα συστατικά ποικίλλουν, υπάρχουν μερικές λέξεις που βρίσκεις παντού, γι’ αυτό και πρέπει να είσαι σε θέση να τις εντοπίζεις πρώτες. Το νερό, για παράδειγμα, θα το δεις να αναγράφεται ως aqua/water πρώτο σε πολλές λίστες, αφού καταλαμβάνει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα μιας κρέμας.

Λίγο πιο χαμηλά στη λίστα βρίσκεις σίγουρα και τις γλυκόλες. Μπορεί να μην κατανοείς απολύτως τη λειτουργία τους, ωστόσο χρησιμοποιούνται κατά κόρον, γιατί λειτουργούν ως μαλακτικοί παράγοντες, επιφανειοδραστικά συστατικά, διαλύτες ή μεταφορείς άλλων ενεργών συστατικών, λόγω της ιδιότητάς τους να διαπερνούν την επιφανειακή στοιβάδα και να διεισδύουν σε βάθος.

Εκπαιδεύσου στα σύμβολα

Γνωρίζεις ότι τα καλλυντικά λήγουν, όπως ακριβώς και τα τρόφιμα; Ένα από τα πιο σημαντικά σύμβολα πάνω στη συσκευασία είναι ένα ανοιχτό δοχειάκι μέσα στο οποίο υπάρχει ένας αριθμός και το λατινικό γράμμα Μ (για παράδειγμα, 24Μ). Το M αντιστοιχεί στη λέξη months (μήνες) και δηλώνει τη διάρκεια ζωής που έχει ένα προϊόν από τη στιγμή που θα το ανοίξεις.

Ωστόσο, έχε στο μυαλό σου ότι μπορεί να κρατήσει λιγότερο. Αυτό εξαρτάται από παράγοντες όπως η συχνότητα χρήσης και το πώς συμπεριφέρεσαι στο προϊόν. Διαφορετική ημερομηνία λήξης έχει ένα προϊόν που το αφήνεις έκθετο στον ήλιο, όπως ένα αντηλιακό, ας πούμε, από ένα άλλο που φροντίζεις να το αποθηκεύεις σε σκιερό μέρος. Επιπλέον, η διάρκεια ζωής έχει να κάνει με το πότε τοποθετήθηκε το προϊόν στο ράφι, όπου η φόρμουλά του μπορεί να έχει αλλοιωθεί.

Όσον αφορά άλλα σύμβολα, το σήμα Cosmos δηλώνει ότι το συγκεκριμένο προϊόν είναι πιστοποιημένα οργανικό ή φυσικό, ενώ το λαγουδάκι εγγυάται ότι δεν έχει περάσει από δοκιμές σε ζώα σε καμία φάση της παρασκευής του. Και ίσως να ξέρεις ήδη ότι το σύμβολο με τα περιστρεφόμενα βέλη σε τριγωνική διάταξη δείχνει ότι η συσκευασία του προϊόντος είναι ανακυκλώσιμη.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.