Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

4 ΤΥΠΟΙ ΤΟΞΙΚΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ

Αν δεν ξέρεις τι θα πει τοξικός εργοδότης, παρακάτω θα βρεις 4 κοινούς τύπους toxic boss, καθώς και τρόπους να τους αντιμετωπίσεις.

Αν έχεις δει την ταινία Ο διάβολος φορούσε Prada ή έστω το Αφεντικά για σκότωμα, τότε είναι πολύ πιθανό να έχεις αναγνωρίσει στη συμπεριφορά των πρωταγωνιστών στοιχεία από κάποιον δικό σου τοξικό εργοδότη ή μάνατζερ. Αν έχεις εργαστεί έστω και λίγα χρόνια, γνωρίζεις πολύ καλά ότι δεν υπερβάλω. Δυστυχώς (ή ευτυχώς) δεν είσαι ο μόνος που έρχεται αντιμέτωπος με ένα toxic boss. Πληκτρολόγησε σε μια μηχανή αναζήτησης τις λέξεις «My boss is…» και δες τις επιλογές που θα εμφανιστούν.

Παρακάτω θα βρεις τέσσερις από τους πιο συνηθισμένους τύπους «κακών αφεντικών», καθώς και συμβουλές για την καλύτερη διαχείρισή τους.

4 τύποι τοξικού εργοδότη

1. Ο φυγόπονος

Ο ελαφρώς τεμπέλης και φυγόπονος εργοδότης περνά το μεγαλύτερο μέρος της εργάσιμης εβδομάδας μιλώντας στο τηλέφωνο με συγγενείς και φίλους, κάνοντας αγορές στο διαδίκτυο, οργανώνοντας υποχρεώσεις που δεν σχετίζονται με την εργασία του, κάνοντας σε συναντήσεις και γεύματα «δικτύωσης» που ωστόσο δεν προσφέρουν κάτι ουσιαστικό. Όταν λοιπόν πλησιάζει το τέλος της εβδομάδα πανικοβάλλεται με τις προθεσμίες και ό,τι δεν έχει ολοκληρωθεί, και φυσικά εσύ είσαι αυτός που καλείται να βγάλει το φίδι από την τρύπα.

2. Ο εγωιστής

Είναι ο τοξικός εργοδότης που πιστεύει ότι οι κανόνες ισχύουν για όλους τους άλλους εκτός από αυτόν, και θα βρει χίλιες δικαιολογίες και αληθοφανή επιχειρήματα προκειμένου να σε πείσει για το πόσο δίκιο έχει. Συμπεριφέρεται λες και όλοι υπάρχουν για να επιβεβαιώνουν το μεγαλείο του ή να κάνουν τη ζωή του πιο εύκολη.

Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Έχουν την τάση να στρέφουν κάθε συζήτηση πάνω τους, να εστιάζουν στα δικά τους θέματα και να αγνοούν όσα αντιμετωπίζουν οι γύρω τους, εκτός κι αν τους επηρεάζουν άμεσα.

3. Ο micromanager

Στην ουσία, είναι ο μάνατζερ που βάζει κάτω από το μικροσκόπιο κάθε σου κίνηση, θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο κάθε πράξης, να γνωρίζει κάθε λεπτομέρεια για το τι κάνεις και πώς. Δυσκολεύεται, επίσης, να αλλάξει προσέγγιση. Αυτοί είναι οι εργοδότες που θα σου στείλουν μήνυμα οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και θα περιμένουν άμεση απάντηση. Κάνουν διαρκώς παρατηρήσεις για τον χρόνο και την ποιότητα της δουλειάς σου, και κυρίως για το ότι δεν την κάνεις όπως θα την έκαναν οι ίδιοι.

4. Ο μάνατζερ που παίρνει όλα τα εύσημα

Αυτός ο τύπος εργοδότη συνήθως εμφανίζεται στο τέλος μιας προσπάθειας, για να πιστωθεί την επιτυχία της. Το χειρότερο είναι πως αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, είναι πολύ πιθανό να ρίξει το φταίξιμο σε κάποιον άλλο και να αρνηθεί οποιαδήποτε ευθύνη. Η συμπεριφορά αυτή όχι μόνο σε θίγει ως εργαζόμενο, αλλά μπορεί να βλάψει την επαγγελματική σου φήμη και σταδιοδρομία.

Πώς σε επηρεάζει ένας τοξικός εργοδότης

Οι εργαζόμενοι που έρχονται αντιμέτωποι με μια τοξική ηγεσία μπορεί να βιώσουν άγχος και εξάντληση, να οδηγηθούν σε πτώση των επιπέδων επαγγελματικής ικανοποίησης, σε μειωμένη παραγωγικότητα, αυξημένες απουσίες και υψηλότερο κόστος υγειονομικής περίθαλψης.

Επιπλέον, η τοξική ηγεσία μπορεί να καλλιεργήσει μια κουλτούρα φόβου και δυσπιστίας, εμποδίζοντας τη συνεργασία, την καινοτομία και τη δημιουργικότητα στον χώρο εργασίας.

Πώς να αντιμετωπίσεις έναν τοξικό εργοδότη

– Αυτογνωσία και Αυτοδιαχείριση

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσεις τις συναισθηματικές σου αντιδράσεις και να αναπτύξεις συναισθηματική νοημοσύνη για να αντιμετωπίζεις την τοξικότητα στην εργασία. Μάθε (ίσως με κάποια βοήθεια) να διαχειρίζεσαι τις προσωπικές σου αντιδράσεις και τα συναισθήματά σου όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με έναν τοξικό εργοδότη. Καθόρισε τα όριά σου και επικοινώνησέ τα σωστά, ώστε να προστατεύσεις τον εαυτό σου.

– Δημιούργησε ένα δίκτυο υποστήριξης

Θυμήσου ότι δεν είσαι μόνος στο μαρτύριο αυτό. Μίλα σε συναδέλφους και φίλους που μπορούν να σε στηρίξουν και να σε καθοδηγήσουν. Με το να μοιράζεσαι τις εμπειρίες σου μπορεί να αποκτήσεις πολύτιμες γνώσεις και μηχανισμούς αντιμετώπισης, αλλά και τη διαβεβαίωση ότι δεν ευθύνεσαι για την τοξική συμπεριφορά που αντιμετωπίζεις.

– Προστάτεψε τον εαυτό σου

Ένας τοξικός εργοδότης συχνά ωθεί τους υπαλλήλους στα όριά τους, περιμένοντας από αυτούς να υπερβαίνουν συνεχώς τον εαυτό τους. Αυτοπροστασία σημαίνει να έχεις το θάρρος να πεις «όχι», όταν πρόσθετες εργασίες ή παράλογες απαιτήσεις βάζουν σε κίνδυνο την υγεία σου ή την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Exit mobile version