iStock

5 ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΑΠΟΒΑΛΛΕΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΟΛΟΓΙΑ

Αν σκέφτεστε πάντα το χειρότερο σενάριο, σας προτείνουμε 5 στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε την καταστροφολογία που σας στερεί τη χαρά της ζωής.

Με τον όρο καταστροφολογία εννοούμε την τάση ορισμένων ανθρώπων να υποθέτουν πάντα το χειρότερο για μια μελλοντική κατάσταση, ακόμα κι αν η έκβαση αυτή δεν είναι η πιο πιθανή. «Περιλαμβάνει παράλογες σκέψεις. Πιστεύουμε δηλαδή ότι κάτι είναι πολύ χειρότερο από ό,τι στην πραγματικότητα», αναφέρει η αυστραλιανή οργάνωση για την ψυχική υγεία SANE.

«Οι άνθρωποι που τους αρέσει να έχουν τον έλεγχο είναι πιο πιθανό να τείνουν προς την καταστροφολογία. Η τάση αυτή έχει συνδεθεί με το άγχος – υποδηλώνοντας ότι η έντονη παρουσία της μπορεί να αποτελεί παράγοντα ανάπτυξης ορισμένων προβλημάτων ψυχικής υγείας», αναφέρει η Patricia Riddell, καθηγήτρια Εφαρμοσμένων Νευροεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Reading.

«Οι άνθρωποι που καταστροφολογούν είναι λιγότερο πιθανό να δοκιμάσουν νέα πράγματα. Και, όταν δοκιμάζουν, είναι πιο πιθανό να εστιάσουν στο τι έχει πάει στραβά. Αυτή η αντίδραση αποθηκεύεται στη μνήμη τους. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να οδηγηθούν σε αδικαιολόγητο άγχος, το οποίο θα τους εμποδίσει να κάνουν πράγματα από τα οποία μπορεί να κερδίσουν χαρά και γνώσεις. Μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά τους να απολαμβάνουν τη ζωή, να παίρνουν αποφάσεις ή να αναλαμβάνουν δράση», συμπληρώνει η κα Riddell.

Αν ανήκετε, λοιπόν, σε εκείνους που τα σενάρια καταστροφής είναι το πρώτο πράγμα που τους έρχεται στον νου όταν στρεσάρονται, παρακάτω θα βρείτε μερικές τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε καλύτερα την κατάσταση.

#1 Μεταθέστε τις όποιες αποφάσεις για το πρωί

Μην βιαστείτε να πάρετε αποφάσεις το βράδυ που θα ξαπλώσετε. Δεν σκέφτεστε λογικά εκείνη την ώρα. Είναι προτιμότερο να ασχοληθείτε με όσα σας απασχολούν το πρωί, που ο εγκέφαλος είναι ξεκούραστος. Όταν κοιμόμαστε, η δραστηριότητα στο τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη λογική, μειώνεται, ενώ αυξάνεται η δραστηριότητα στο τμήμα που σχετίζεται με τα συναισθήματα. Η έλλειψη ύπνου μπορεί, επίσης, να επηρεάσει την αντίληψή μας σχετικά με το τι θεωρούμε απειλή, κάτι που μας κάνει να εστιάζουμε περισσότερο στο τι μπορεί να πάει στραβά, αναφέρει το περιοδικό Nature Reviews Neuroscience.

Unsplash Paulina

#2 Υψώστε το ανάστημά σας απέναντι στον εσωτερικό κριτή

Οι ειδικοί χρησιμοποιούν τον όρο «εσωτερικός κριτής» για να περιγράψουν ένα κομμάτι του εαυτού που δίνει συγκεκριμένες κατευθύνσεις, κυρίως αρνητικές. Ειναι η αυστηρή, εσωτερική κανονιστική φωνή που σας κρίνει, σας επικρίνει ή σας υποτιμά, ανεξάρτητα από το αν η αυτοκριτική αυτή είναι δικαιολογημένη ή όχι.

Όταν συμβεί αυτό, προσπαθήστε να σκεφτείτε τι γλώσσα χρησιμοποιεί ο εσωτερικός σας κριτής και αν θα την χρησιμοποιούσατε σε κάποιον άλλο που βρίσκεται σε παρόμοια κατάσταση. Είναι χρήσιμη ή δικαιολογημένη; Εάν η γλώσσα που χρησιμοποιείτε είναι υπερβολικά σκληρή, προσπαθήστε να μιλάτε με πιο ευγενικό τρόπο στον εαυτό σας.

Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΠΙΟ ΠΡΟΒΛΕΨΙΜΗ ΚΑΙ ΣΠΑΝΙΑ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΛΥΣΕΙΣ.

#3 Φανταστείτε μια καλύτερη εκδοχή

«Ακόμα κι αν τα πράγματα πήγαν στραβά στο παρελθόν, αυτό είναι απίθανο να συμβεί στο μέλλον. Εάν έχετε την τάση για καταστροφολογία, προσπαθήστε να σκεφτείτε τρόπους που ένα γεγονός μπορεί να έχει θετική εξέλιξη. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε λιγότερο άγχος.

Μια άλλη στρατηγική είναι να δημιουργήσετε, όχι ένα σενάριο, αλλά μια σειρά από πιθανά σενάρια για το τι μπορεί να συμβεί. Το να εστιάσετε σε ιστορίες με θετικό αποτέλεσμα μπορεί, επίσης, να σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε την ανησυχία ή το άγχος που βιώνετε», συμβουλεύει η κα Riddell.

#4 Φροντίστε τον εαυτό σας

«Η συμπόνια και η ενσυναίσθηση μας βοηθούν να αλληλεπιδράμε καλά με τους γύρω μας. Δεν έχουν σχεδιαστεί για να τις… εφαρμόζουμε στον εαυτό μας. Ωστόσο, μικρές πράξεις, όπως το να αναρωτηθείτε τι θα συμβουλεύατε έναν φίλο αν βρισκόταν στην ίδια κατάσταση με εσάς, ίσως σας βοηθήσουν να έρθετε σε επαφή με τη... συμπονετική εσωτερική σας φωνή».

Unsplash Nathan Dumlao

#5 Εστιάστε στις λύσεις

Η ανησυχία σπάνια οδηγεί σε λύσεις. Ανεξάρτητα από το πόσο καιρό το μυαλό σας έχει «κολλήσει» στα χειρότερα σενάρια, το πιθανότερο είναι ότι δεν είστε καλύτερα προετοιμασμένοι να τα αντιμετωπίσετε, αν τελικά συμβούν. Η επίλυση προβλημάτων περιλαμβάνει την αξιολόγηση μιας κατάστασης, την καταγραφή των βημάτων εκείνων που θα σας βοηθήσουν στην αντιμετώπισή της και φυσικά την εφαρμογή ενός σχεδίου.

Εάν ένα σενάριο καταστροφής έχει «κολλήσει» στο μυαλό σας, οι παρακάτω ερωτήσεις μπορεί να σας βοηθήσουν να το «ξεκολλήσετε»:

  • Είναι κάτι που αντιμετωπίζετε αυτήν τη στιγμή ή πρόκειται για κάτι θεωρητικό;
  • Εάν το πρόβλημα είναι φανταστικό, πόσο πιθανό είναι να συμβεί; Πόσο ρεαλιστική είναι η ανησυχία σας;
  • Μπορείτε να κάνετε κάτι για το πρόβλημα ή να προετοιμαστείτε γι' αυτό ή η κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχό σας;

Μπορεί να αισθάνεστε πιο ασφαλείς με το να ανησυχείτε για όσα θα μπορούσαν να πάνε στραβά, αλλά πρόκειται για μια ψευδαίσθηση. Η ανησυχία δεν κάνει τη ζωή πιο προβλέψιμη. Αυτό που θα συμβεί είναι να σταματήσετε να απολαμβάνετε τα καλά που έχει να προσφέρει το παρόν. Αν θέλετε να σταματήσετε να ανησυχείτε, ξεκινήστε αντιμετωπίζοντας την ανάγκη σας για βεβαιότητα και άμεσες απαντήσεις.

Exit mobile version