iStock

ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΟΛΑ ΚΑΛΑ;

Το λεγόμενο «Σύνδρομο του Τυχερού Κοριτσιού» έγινε trend μέσα από το TikTok και έκανε άντρες και γυναίκες να αναρωτιούνται αν μπορούν να γίνουν πραγματικότητα όλες οι επιθυμίες τους. Πώς λειτουργεί αυτό σε ψυχικό επίπεδο και τι κινδύνους μπορεί να κρύβει;

Το «Σύνδρομο του Τυχερού Κοριτσιού» (Lucky Girl Syndrome) είναι άμεσα συνδεδεμένο με την Gen Z και τα social media. Ωστόσο, πριν εμφανιστούν αυτά, πριν καν μπει το Internet στη ζωή μας (και βέβαια πολλά χρόνια πριν φτάσει στα χέρια μας με τα smartphones), ο Βραζιλιάνος Πάουλο Κοέλιο είχε γίνει γνωστός σε όλο τον πλανήτη ως ο εμπνευστής της φράσης που επαναλάμβαναν (ως mantra) όλοι οι κάτοικοι της Γης: «Όταν θέλεις κάτι πάρα πολύ, τότε ολόκληρο το Σύμπαν συνωμοτεί για να το αποκτήσεις».

Ο «Αλχημιστής», το αλληγορικό του μυθιστόρημα που κυκλοφόρησε το 1988, απέπνεε από την πρώτη γραμμή έως την τελευταία τη βεβαιότητα πως όποιος τολμά να διεκδικήσει τα πραγματικά του όνειρα, μπορεί και να τα κατακτήσει. Το βιβλίο αυτό παραμένει μεταξύ των κορυφαίων best seller όλων των εποχών.

Ο Κοέλιο επέμενε πως δεν έγραψε κάτι περισσότερο από ό,τι είχε ήδη «γραφτεί» στη ψυχή του. Ίσως να ήταν και το πρώτο βιβλίο αυτοβοήθειας σε μορφή μυθιστορήματος στην ιστορία. Σίγουρα ήταν η κυρίαρχη αναφορά όσων είχαν ή προσπαθούσαν να αποκτήσουν θετική σκέψη, μια ανάγκη που οι πολίτες αυτού του πλανήτη είχαν ανέκαθεν. Εξ ου και όπως γράφει η Washington Post, «κάθε γενιά έχει τη δική της μορφή αισιοδοξίας και αυτοπεποίθησης».

Για παράδειγμα, η Gen X είχε το «The Secret», της Rhonda Byrne, καθαρή περίπτωση βιβλίου self-help. Κυκλοφόρησε το 2006 (στα ελληνικά με τίτλο «Το μυστικό», εκδόσεις Πεδίο) και είχε στο επίκεντρο τον ψευδοεπιστημονικό Νόμο της Έλξης, που διατείνεται ότι οι σκέψεις μπορούν να αλλάξουν άμεσα τη ζωή ενός ατόμου. Κοινώς, αποκτούμε ό,τι σκεφτόμαστε πολύ έντονα και έτσι ζούμε τα οράματα μας.

Το σχετικό trend των Millennials προέκυψε από το ίδιο βιβλίο: ήταν τα vision boards που αναφέρονταν στο «The Secret» ως «πίνακες ονείρων». Περιλαμβάνουν φωτογραφίες, αποκόμματα και εμπνευσμένα αποφθέγματα που αφορούν όσα θέλουμε να επιτύχουμε, δηλαδή να μας προσφέρει το σύμπαν. Το concept ήταν πως ό,τι αποφασίσουμε να βάλουμε σε αυτόν τον πίνακα, θα έρθει.

Το Σύνδρομο του Τυχερού Κοριτσιού
Unsplash

Για το δικό της «παιχνίδι» των μορφών αισιοδοξίας και αυτοπεποίθησης, η Gen Z χρησιμοποίησε το λατρεμένο της μέσο: το TikTok. Μέσω αυτού έγινε γνωστό το «Σύνδρομο του Τυχερού Κοριτσιού».

Πώς προέκυψε το «Σύνδρομο του Τυχερού Κοριτσιού»

Ουσιαστικά, το Lucky Girl Syndrome είναι η πεποίθηση ότι τα καταφατικά mantra και η θετική νοοτροπία στη ζωή θα μας βοηθήσουν να επιβιώσουμε των καθημερινών γεγονότων. Έχει συγκριθεί με τον νόμο της υπόθεσης, του οποίου ηγετική μορφή είναι ο συγγραφέας Neville Goddard. Η θεωρία λέει πως ό,τι πιστεύουμε πως είναι αληθινό μπορεί να γίνει η πραγματικότητα, χάρη στην ενέργεια των σκέψεών μας, που προσελκύουν και καθορίζουν τη ζωή μας.

Ο Goddard τόνισε από την αρχή πως «οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν τη ζωή τους, αλλάζοντας τα συναισθήματά τους». Πράγμα που δεν είναι απόλυτα λάθος, αφού τελικά είμαστε ό,τι σκεφτόμαστε και όλα είναι θέμα ενέργειας που έχουμε και εκπέμπουμε. Αλλά δεν είναι και απόλυτα σωστό. Αν είναι τόσο εύκολα τα πράγματα, θα ήμασταν όλοι ευτυχισμένοι.

Σίγουρα βοηθάει το να βάζουμε προτεραιότητες. Βλέπεις, το βασικό αξίωμα του Συνδρόμου είναι να αφιερώσουμε χρόνο για να αναγνωρίσουμε τους πραγματικούς μας στόχους και τις ουσιαστικές μας επιθυμίες, και να τα διεκδικούμε κατά σειρά προτεραιότητας.

Σε κάθε περίπτωση, στο TikTok πολλοί επικαλούνται το Σύνδρομο ως τον λόγο που κέρδισαν στοιχήματα, που αγόρασαν σπίτι για πρώτη φορά στη ζωή τους και που πήραν αύξηση στις εργασίες τους. Εντωμεταξύ, αστρολόγοι το συνδέουν με τους γενετήσιους χάρτες.

Τα videos με hashtag το #LuckyGirlSyndrome έχουν πλησιάσει τα 150 εκατομμύρια views. Η δημιουργός περιεχομένου Laura Galebe έχει παίξει μεγάλο ρόλο ως προς αυτό, μέσω posts στα οποία παρουσιάζει την υπέροχη ζωή της και λεζάντα: «ας μιλήσουμε για το Σύνδρομο του Τυχερού Κοριτσιού».

Προσθέτει: «Ειλικρινά θεωρώ τον εαυτό μου από τους πιο τυχερούς ανθρώπους που ξέρω. Μου έρχονται οι πιο απίστευτες ευκαιρίες, από το πουθενά. Πάντα περιμένω να μου συμβούν σπουδαία πράγματα και όντως αυτό συμβαίνει. Δεν υπάρχει κάτι που να μην γίνεται όπως το θέλω. Αν κάτι δεν πάει ακριβώς όπως το ’χω φανταστεί, μου έρχεται κάτι πολύ καλύτερο. Το μυστικό είναι να πιστεύετε σε αυτό που θέλετε, πριν εμφανιστεί. ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΠΑΡΑΙΣΘΗΣΕΙΣ».

Πριν από δύο χρόνια, τη Laura Galebe δεν την ήξερε άνθρωπος. Τώρα ζει σε μια από τις πιο ακριβές πόλεις του πλανήτη (βλ. Νέα Υόρκη), από τα έσοδα της παρουσίας της στα social media. Η influencer έχει γίνει και Brand Ambassador, μεταξύ πολλών άλλων. Η 22χρονη φοιτήτρια Επικοινωνιών και Ρητορικών Σπουδών στο Syracuse University αποδίδει την επιτυχία της στη δύναμη της θετικής σκέψης.

Στο site της, συστήνεται ως εξής: «Τρίγλωσση φοιτήτρια με πολυπολιτισμική οπτική στη ζωή, που έχει μεγαλώσει με πάθος για τον κόσμο των επικοινωνιών, ιδιαίτερα στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας, της ομορφιάς και της μόδας. Είμαι ένα άτομο με αυτοπεποίθηση και με γνώμονα την ηγετική νοοτροπία, η οποία μου επιτρέπει να καταβάλλω πάντα προσπάθεια για οτιδήποτε και ό,τι βάζω στο μυαλό μου. Λόγω της σχετικής εμπειρίας και των μαθημάτων μου, είμαι βέβαιη ότι θα είμαι ένα παραγωγικό, συμπληρωματικό πλεονέκτημα για οποιαδήποτε εταιρεία και κοινότητα εργατικού δυναμικού».

Η Galebe προκαλεί όσους τις αμφισβητούν να κάνουν ό,τι κάνει «και μετά έλα να μου πεις αν δεν άλλαξε η ζωή σου». Δεν χάνεις κάτι να δοκιμάσεις.

τύχη
iStock

Η δύναμη των mantra

Η θετικότητα κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη – σίγουρα λιγότερο περίπλοκη και «μαύρη». Οικοδομεί ανθεκτικότητα και βοηθά να έχουμε καλύτερη υγεία. Από μόνη της όμως, δύσκολα μπορεί να ορίσει τις εξελίξεις. Κατ’ αρχάς, γιατί δεν ζούμε μόνοι μας σε αυτόν τον πλανήτη.

Μελέτες πάντως έχουν δείξει πως τα mantra, αυτές οι φράσεις που επαναλαμβάνουμε στον εαυτό μας για να ηρεμήσουμε ή να νιώσουμε καλύτερα, βελτιώνουν την ευημερία και πως το να «μιλάμε στον εαυτό μας» μειώνει την κόπωση κατά τη διάρκεια της άσκησης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη απόδοση.

Ο Mark Manson, συγγραφέας ενός βιβλίου αυτοβοήθειας με τις κορυφαίες πωλήσεις και τίτλο «The Subtle Art Of Not Giving A F*ck», (ελληνικός τίτλος: «Η Ευγενής Τέχνη του να τα Γράφεις Όλα στα...!», εκδόσεις Έσοπτρον) τονίζει ότι «υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ της χρήσης των mantra ως εργαλείου και της υιοθέτησής τους ως ταυτότητας ή ως θεμελιώδους, σχεδόν θρησκευτικής, πίστης για το πώς λειτουργεί το σύμπαν».

Κοινώς, όταν είμαστε θετικοί βοηθάμε τον εαυτό μας, ανεξάρτητα από το αν το σύμπαν έχει τον χρόνο – ή τον καημό– να σταθεί στο πλευρό μας, για τον όποιο λόγο και υπό την όποια συνθήκη.

To «Σύνδρομο του Τυχερού Κοριτσιού» έχει… παρενέργειες

Αν όταν σκεφτόμαστε –συνέχεια– θετικά προς τα «θέλω» μας, τα διεκδικούμε και τα αποκτούμε, τι κάνουμε στις περιπτώσεις που οι σκέψεις δεν μετουσιώνονται σε πραγματικότητα; Ή όταν πάνε όλα στραβά στη ζωή μας;

Είναι πολλοί αυτοί που θυμίζουν πως δεν υπάρχει «μαγικό χάπι» ή μια απόλυτη απάντηση για ό,τι μας αφορά. Και πως οι εύκολες λύσεις/διέξοδοι συνήθως δεν είναι ρεαλιστικές και δεν καταλήγουν κάπου καλά.

Η Gabriele Oettingen, καθηγήτρια ψυχολογίας στο New York University, ανέφερε ότι μελέτη που έκανε τη βοήθησε να καταλάβει πως οι φιλοδοξίες και τα όνειρά μας αντικατοπτρίζουν αυτό που χρειαζόμαστε από τη ζωή. Και είναι σημαντικό να το εκτιμήσουμε αυτό.

Εντούτοις, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές της που φαντασιώνονταν τη δουλειά των ονείρων τους έστειλαν λιγότερες αιτήσεις εργασίας, είχαν λιγότερες προσφορές για εργασία και κέρδιζαν λιγότερα από ό,τι οι άλλοι φοιτητές δύο χρόνια αργότερα.

«Οι θετικές φαντασιώσεις και οι ονειροπολήσεις είναι μια χαρά για να βάλουμε ένα “τσιρότο” στην τωρινή μας διάθεση. Γίνονται προβληματικές αν περιμένουμε από αυτές να εκπληρώσουν μια επιθυμία μας. Στην πραγματικότητα, αυτό καταστρέφει την ενέργειά μας και κάνει λιγότερο πιθανό να κατακτήσουμε τις επιθυμίες μας».

Προφανώς και όλοι ενθαρρύνουν τη θετική σκέψη, αλλά υπάρχει ένα διακριτό όριο μεταξύ της πίστης στις ικανότητες μας βάσει όσων έχουμε επιτύχει στο παρελθόν και το «όλα θα πάνε καλά» χωρίς να μπορούμε να το στηρίξουμε κάπου. Ο καθένας βέβαια, αποφασίζει για τον εαυτό του και επιλέγει ό,τι λειτουργεί καλύτερα για εκείνον. Δεν κρίνουμε.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.