iStock

ΟΙ ΝΑΡΚΙΣΣΙΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΠΙΘΑΝΟ ΝΑ ΚΑΤΑΦΥΓΟΥΝ ΣΤΗ ΒΙΑ

Οι ναρκισσιστές δεν έχουν μόνο μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους. Σύμφωνα με στοιχεία, είναι πιο πιθανό να επιδείξουν επιθετική και βίαιη συμπεριφορά.

Οι ναρκισσιστές βρίσκονται ανάμεσά μας. Είναι αυτοί που έχουν την τάση να μονοπωλούν κάθε συζήτηση (ακόμα κι αν δεν έχουν κάτι σημαντικό να συνεισφέρουν), να μιλούν διαρκώς για όσα είναι και όσα έχουν καταφέρει, να υποτιμούν όσους θεωρούν κατώτερούς τους. Είναι αυτοί που μοιάζουν ερωτευμένοι με τον εαυτό τους, όπως ο Νάρκισσος της ελληνικής μυθολογίας (εξού και ο όρος ναρκισσιστής). Στην πραγματικότητα, ένας τέτοιος άνθρωπος δεν αγαπά τον εαυτό του, αλλά μια εξιδανικευμένη από τον ίδιο (άρα και διαστρεβλωμένη) εικόνα του, ενώ μιλάμε και για ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Swansea (Νοέμβριος 2018), η υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (ιδίως η δημοσίευση εικόνων και selfies) σχετίζεται με αύξηση του ναρκισσισμού ως 25% κατά μέσο όρο. Ακόμη κι ένα παιδί μπορεί να δείξει σημάδια ναρκισσισμού, που μάλλον πρέπει να προβληματίσουν κάθε γονιό. Γιατί, δεν είναι μόνο ότι ένας ναρκισσιστής λατρεύει τον εαυτό του. Επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο διαπίστωσαν ότι μπορεί και να παρουσιάσει αυξημένα επιπέδα επιθετικότητας (κατά 21%) και βίας (κατά 18%).

Ο Brad Bushman, Καθηγητής Επικοινωνίας και Ψυχολογίας, και η Sophie Kjaervik, διδακτορική φοιτήτρια Επικοινωνίας, εξέτασαν 437 μελέτες σχετικά με τον ναρκισσισμό και την επιθετικότητα, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά πάνω από 123.000 άνθρωποι.

Οι ναρκισσιστές ειναι πιο πιθανό να καταφύγουν στη βία
iStock

Στην ανασκόπησή τους διαπίστωσαν ότι τα άτομα με υψηλά επίπεδα ναρκισσισμού ήταν ιδιαίτερα επιθετικά όταν προκαλούνταν, αλλά ήταν επιθετικά και όταν δεν τους προκαλούσαν. Οι συμμετέχοντες επέδειξαν υψηλά επίπεδα σωματικής και λεκτικής επιθετικότητας, διασποράς φημών και εκφοβισμού, ενώ ήταν πιθανόν να ξεσπάσουν ακόμα και σε βάρος αθώων παρευρισκομένων. Μάλιστα, η επιθετική συμπεριφορά δεν εκφράστηκε μόνο όταν οι συμμετέχοντες ήταν εν θερμώ, αλλά και όταν ήταν ψύχραιμοι.

Η ζωή με ναρκισσιστές

Όλοι έχουμε κάποιο επίπεδο ναρκισσισμού, αλλά μερικοί άνθρωποι το παρακάνουν. Όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο αυτό, τόσο υψηλότερο είναι το επίπεδο επιθετικότητας. Επίσης, ο ναρκισσισμός αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στις ρομαντικές σχέσεις. Από τη μία, οι ναρκισσιστές είναι… ειδικοί στο να ξεκινήσουν μια τέτοια σχέση, αλλά από την άλλη, οι σχέσεις τους είναι συχνά προβληματικές, βραχύβιες και καταστροφικές για τον/τη σύντροφο.

Οι ναρκισσιστές ειναι πιο πιθανό να καταφύγουν στη βία
iStock

Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, οι ναρκισσιστές τείνουν να κάνουν διακρίσεις σε βάρος άλλων και να έχουν χαμηλή ενσυναίσθηση, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κεντ.

Από το ατομικό στο συλλογικό

Η σχέση μεταξύ ναρκισσισμού και επιθετικότητας δεν περιορίζεται σε ατομικό επίπεδο. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και σε επίπεδο ομάδας. Η έρευνα στο Journal of Personality and Social Psychology εξηγεί ότι ο συλλογικός ναρκισσισμός, η πεποίθηση δηλαδή ότι η ομάδα (π.χ. κοινωνική, ποδοσφαιρική), η φυλή, το έθνος, το κόμμα στο οποίο ανήκει κάποιος υπερέχει έναντι των υπολοίπων, σχετίζεται με την ενδοομαδική επιθετικότητα, ειδικά όταν το «εμείς» απειλείται από το «αυτοί». Η παραμικρότερη αμφισβήτηση της υπεροχής της ομάδας βιώνεται ως μέγιστη απειλή που πρέπει να πάψει να υφίσταται.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.