Γαβριήλ Νικολαΐδης

ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΦΤΙΑΞΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΓΑΡΙΔΕΣ ΜΕ ΑΣΙΑΤΙΚΗ ΣΑΛΤΣΑ

Ποιος είπε πως όταν είσαι σε διατροφή πρέπει να τρως άγευστα πιάτα; Αυτή η συνταγή με γαρίδες σε σάλτσα με ασιατική γεύση θα σε ξετρελάνει. Σημείωσε ότι είναι ιδανική για απαιτητικές μέρες, αφού οι γαρίδες χρειάζονται ελάχιστο μαγείρεμα.

Οι γαρίδες είναι πρωταθλητές στην αναλογία πρωτεΐνης και λιπαρών, ενώ το ότι χρειάζονται ελάχιστα λεπτά μαγείρεμα τις καθιστά ιδανικές για σπιτικό φαγητό σε απαιτητικές μέρες. Είχα δοκιμάσει αυτή την παραλλαγή στο αγαπημένο μου ταϊλανδέζικο εστιατόριο κι από τότε την φτιάχνω ξανά και ξανά, γιατί κάπως με κάνει να νιώθω ότι ξεφεύγω από τη ρουτίνα της καθημερινότητας.

Αυτή η συνταγή με γαρίδες σε σάλτσα από γάλα καρύδας και κάρι πετυχαίνει ακριβώς αυτό: ένα μικρό γαστρονομικό ταξίδι στην Ασία, γεμάτο αρώματα και ζωντανές γεύσεις. Το λάιμ δίνει μια υπέροχη οξύτητα που ισορροπεί τη γλυκύτητα του γάλακτος καρύδας, ενώ ο κόλιανδρος και η κόκκινη πιπεριά στο τέλος προσθέτουν φρεσκάδα, αψάδα και χρώμα.

Συνοδεύω πάντα τις γαρίδες με ατμιστό ρύζι, που απορροφά τη σάλτσα και γίνεται απολαυστικό. Είναι ένα πιάτο που φτιάχνεται εύκολα αλλά δεν περνά ποτέ απαρατήρητο, και σίγουρα αν το μαγειρέψεις για φίλους κι αγαπημένους θα στο ζητάνε ξανά και ξανά.

Tip: Βρες ένα κατάστημα με ασιατικά προΐόντα στη γειτονιά σου ή ψάξε κάτι αντίστοιχο on line και προμηθεύσου από εκεί κάρι. Το αποτέλεσμα (εμπιστεύσου με) είναι πάντα διαφορετικό! Προτίμησε πάστα κάρι αντί για σκόνη γιατί δίνει πολύ πιο λαχταριστό αποτέλεσμα. Ακόμα κι αν δεν βρεις το «αυθεντικό» κάρι, μην ανησυχείς, και η σκόνη κάρι από το σούπερ μάρκετ δίνει έθνικ αποτέλεσμα.

Συνταγή για γαρίδες σε σάλτσα με γάλα καρύδας, κάρι και λάιμ

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά

γαρίδες
Γαβριήλ Νικολαΐδης

Υλικά (για 2 μερίδες)

  • 300 γρ. γαρίδες, καθαρισμένες
  • 200 γρ. γάλα καρύδας
  • 100 γρ. ρύζι μπασμάτι
  • 60 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 10 γρ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. κάρι
  • 1 λάιμ (ξύσμα και χυμός)
  • 30 γρ. κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη (για το γαρνίρισμα)
  • 10 γρ. φρέσκος κόλιανδρος (για το γαρνίρισμα)
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζουμε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και το κρατάμε στην άκρη.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή wok, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το τζίντζερ και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να μυρίσουν.

Προσθέτουμε κάρι κι ανακατεύουμε καλά.

Προσθέτουμε το γάλα καρύδας και ανακατεύουμε.

Όταν πάρει βράση, ρίχνουμε τις γαρίδες και σιγομαγειρεύουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα.

Στο τέλος, προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό λάιμ, αλάτι και πιπέρι.

Σερβίρουμε τις γαρίδες  με το ρύζι και γαρνίρουμε με την κόκκινη πιπεριά και τον φρέσκο κόλιανδρο.