Καρολίνα Δωρίτη

ΔΙΝΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΦΑΚΕΣ ΑΛΛΟΝ «ΑΕΡΑ» ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΣ ΙΝΔΙΚΟ ΝΤΑΛ

Οι φακές είναι από τα πιο δημοφιλή όσπρια, αλλά εδώ επιλέγουμε ένα ιδιαίτερο είδος, για μια ακόμα πιο ιδιαίτερη συνταγή: μαύρες φακές Beluga, που τις μαγειρεύουμε με αυθεντικό άρωμα Ινδίας!

Dal στην Ινδία ονομάζονται τα όσπρια και Daal, Dhal ή Dal ονομάζονται τα σιγομαγειρεμένα όσπρια που συναντούμε στην Ινδική κουζίνα. Υπάρχουν πολλών ειδών νταλ που μαγειρεύονται με διάφορα όσπρια, όπως ρεβίθια, φακές ή μπιζέλια. Η Ινδία είναι η νούμερο ένα παγκοσμίως σε παραγωγή οσπρίων. Σε μια χώρα όπου μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν τρώει κρέας λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων, ένα νταλ είναι από τα πιο βασικά, καθημερινά και αγαπημένα πιάτα που συναντούμε σε ένα ινδικό τραπέζι.

Τα όσπρια σιγομαγειρεύονται με διάφορα μπαχαρικά και το αποτέλεσμα είναι σχετικά ζουμερό, χωρίς να είναι όμως σούπα. Κάποιες συνταγές προσθέτουν λίγη κρέμα ή γάλα καρύδας για να δώσουν πιο δεμένη και κρεμώδη υφή, αλλά εδώ το κρατάμε σκέτο, απλό, όπως συνήθως το ετοιμάζουν στη βόρειο Ινδία. Το νταλ συνοδεύεται από ρύζι μπασμάτι και από το παραδοσιακό ινδικό ψωμί νάαν.

Το garam masala (γκαράμ μασάλα) που χρησιμοποιείται σε πολλές ινδικές συνταγές (αλλά και σε άλλες γειτονικές χώρες, όπως το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές) είναι ένα υπέροχο μείγμα μπαχαρικών που μπορούμε είτε να το αγοράσουμε έτοιμο από μεγάλα σούπερ μάρκετ ή μαγαζιά με ασιατικά είδη τροφίμων, είτε να το φτιάξουμε μόνοι μας. Πρόκειται για ένα θαυματουργό μείγμα το οποίο στηρίζεται κατά πολύ στην Αγιουρβέδα (παραδοσιακή Ινδική ιατρική) και στην ιδεολογία ότι η σωστή χρήση μπαχαρικών στη διατροφή προσφέρει μακροζωία και υγιή ισορροπία ανάμεσα σε σώμα, μυαλό και ψυχή.

Από τα πιο βασικά μπαχαρικά που συνήθως περιέχονται σε ένα garam masala είναι το κάρδαμο, οι σπόροι κόλιανδρου, σπόροι μουστάρδας, κανέλα, γαρίφαλο, πιπέρι κ.ά.

Εδώ το νταλ το ετοιμάζουμε με μαύρες φακές. Είναι οι λεγόμενες φακές Beluga, που θεωρούνται το «χαβιάρι» της φακής (και τις έχουμε συνδυάσει ιδανικά σε μια συνταγή με κοτόπουλο).Δεν το κάνω πολύ καυτερό, για να μπορεί να το φάει άνετα και ο γιος μου, που είναι 10. Για να το κάνετε ακόμα πιο ήπιο, μπορείτε να το σερβίρετε με λίγο γιαούρτι ή ακόμα καλύτερα με την παραδοσιακή ινδική σος ραΐτα. Αν πάλι το θέλετε πιο πικάντικο (που του πάει!), μπορείτε να βάλετε δύο ή τρεις πιπερίτσες τσίλι αντί για μία που βάζω εγώ, ή να προσθέσετε στο φαγητό (κατά το μαγείρεμα, μαζί με τα υπόλοιπα μπαχαρικά) λίγο παραπάνω καυτερό κόκκινο πιπέρι (μπορείτε να βάλετε σκόνη τσίλι ή καγιέν). Αντίστοιχα μπορείτε να μαγειρέψετε και άλλα όσπρια ή μείγμα οσπρίων.

Χρησιμοποιώ λάδι καρύδας στη συνταγή, γιατί είναι πιο άγευστο από το ελαιόλαδο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το ελαιόλαδο λειτουργεί μια χαρά στη συνταγή, οπότε μη διστάσετε να το αντικαταστήσετε.

Συνταγή για ινδικό νταλ με μαύρες φακές Beluga

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα περίπου

φακές Beluga
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 4 μερίδες (εφόσον συνδυαστεί με ρύζι μπασμάτι)

  • 200 γρ. μαύρες φακές Beluga
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 1 ½ κ.σ. λάδι καρύδας
  • 1 ολόκληρη πράσινη πιπερίτσα τσίλι (αν δεν έχουμε πράσινη, μπορούμε να βάλουμε κόκκινη)
  • 1 κ.γ. ολόκληροι σπόροι κύμινο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 10 γρ. τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο
  • ½ κ.γ. κουρκουμάς σκόνη
  • 1 κ.γ. garam masala
  • 360 γρ. ντοματίνια, ψιλοκομμένα
  • 650 ml βραστό νερό ή ζωμό λαχανικών
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένα φύλλα κόλιανδρου (συν επιπλέον για το σερβίρισμα)
  • 1 κ.σ. (γεμάτη) λάδι καρύδας
  • ¼ κ.γ. τσίλι σε σκόνη ή καγιέν (προαιρετικά)
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι

υλικά
Καρολίνα Δωρίτη

Εκτέλεση

Ξεπλένουμε τις φακές και τις στραγγίζουμε.

Τοποθετούμε μία μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Προσθέτουμε το λάδι καρύδας και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τους σπόρους κύμινο.

κύμινο
Καρολίνα Δωρίτη

Ανακατεύοντας τους καβουρδίζουμε για 2- 3 λεπτά μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους.

Προσθέτουμε τη δάφνη και το κρεμμύδι, ανακατεύουμε απαλά μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει και να γίνεται διάφανο.

Προσθέτουμε το σκόρδο, το τζίντζερ και την ολόκληρη πιπεριά και ανακατεύουμε για ακόμη 1 λεπτό μέχρι να βγουν τα αρώματα.

Προσθέτουμε μέσα τα ντοματίνια με όλα τους τα ζουμιά, αλάτι, μαύρο πιπέρι και τα υπόλοιπα μπαχαρικά, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα για ακόμα περίπου 1-2 λεπτά.

ντοματίνια
Καρολίνα Δωρίτη

Προσθέτουμε μέσα τις φακές, ανακατεύουμε και πάλι, και προσθέτουμε μέσα το βραστό νερό ή ζωμό. Κλείνουμε με καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράζουμε για περίπου 35-40 λεπτά.

Στο μεταξύ το τσεκάρουμε για τα υγρά του. Θέλουμε να πιει τα περισσότερα υγρά και να δέσει, αλλά το φαΐ πρέπει να παραμείνει ζουμερό, με σάλτσα, οπότε αν χρειαστεί συμπληρώνουμε λίγο νεράκι.

φακές
Καρολίνα Δωρίτη

Μόλις είναι έτοιμο, αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα τον ψιλοκομμένο κόλιανδρο.

Σερβίρουμε σε μπολ και διακοσμούμε με φύλλα κόλιανδρου.

φακές
Καρολίνα Δωρίτη

Το τρώμε μαζί με ρύζι μπασμάτι και αν θέλουμε με γιαούρτι ή ραΐτα.