Καρολίνα Δωρίτη

ΦΤΙΑΞΕ ΤΟ ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΟ «ΒΡΩΜΙΚΟ» HOT DOG

Κάνε την κουζίνα του σπιτιού σου μια υγιεινή «καντίνα», φτιάχνοντας σε μόνο 15 λεπτά το πιο υγιεινό hot dog.

Μου αρέσει πολύ το hot dog, αρκεί να είναι περιποιημένο και φτιαγμένο με σωστά υλικά. Αυτά είναι που κάνουν τη διαφορά και το μετατρέπουν από «βρώμικο» σε υγιεινό.

Πρώτα απ’ όλα, σημασία έχει το λουκάνικο. Αποφεύγω τα λουκάνικα Φρανκφούρτης, με το συμπιεσμένο, πολτοποιημένο κρέας – και αρκετά ερωτηματικά σχετικά με τις κοπές κρέατος και τα ποσοστά λίπους που περιέχουν.

Στην Ελλάδα μπορούμε να βρούμε ποιοτικά λουκάνικα από μικρούς παραγωγούς, με μεγάλη γκάμα γεύσεων και ειδών κρέατος. Σε αυτό το hot dog βάζω λουκάνικο μοσχαρίσιο χωριάτικο, που έχει πολύ λιγότερα λιπαρά σε σύγκριση με άλλα.

Το ψωμάκι είναι επίσης σημαντικό. Όταν χρησιμοποιώ χωριάτικο λουκάνικο, προτιμώ το ψωμί μου να είναι απλό, σίγουρα όχι μπριός, κατά προτίμηση με σουσάμι.

Αντί να χρησιμοποιήσω έτοιμες σάλτσες, φτιάχνω μια κρεμώδη σάλτσα με αβοκάντο και ελάχιστη μαγιονέζα – την οποία αν προτιμάτε μπορείτε να αποφύγετε και τελείως. Τέλος, φτιάχνω μια σαλάτα με λάχανο, κέιλ και τριμμένο καρότο, την οποία προσθέτω στο hot dog, κάνοντάς το ένα πλήρες γεύμα, γρήγορο, χορταστικό, απολαυστικό και με πιο light προφίλ από ό,τι θα βρούμε σε μια καντίνα.

Συνταγή για hot dog

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά

Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 3 hot dog

  • 3 χωριάτικα λουκάνικα μοσχαρίσια
  • 3 ψωμάκια hot dog με σουσάμι
  • 1 αβοκάντο ώριμο
  • 3 κ.γ. μαγιονέζα
  • χυμός από 1–1 ½ λάιμ
  • ½ κούπα λάχανο κόκκινο, ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο μεγάλο, τριμμένο
  • 4-5 φύλα κέιλ, λεπτοκομμένα (αφού πρώτα αφαιρέσουμε το κεντρικό χοντρό κοτσάνι)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ½ κ.γ. καπνιστή πάπρικα
  • αλάτι
  • πιπέρι

Καρολίνα Δωρίτη

Εκτέλεση

Λιώνουμε το αβοκάντο με πιρούνι. Αν θέλουμε να γίνει τελείως λείο, το βάζουμε στο μούλτι. Προσθέτουμε χυμό από 1 λάιμ, τη μαγιονέζα, καπνιστή πάπρικα, και ανακατεύουμε.

Καρολίνα Δωρίτη

Βάζουμε σε μπολ το λάχανο, το κέιλ και το καρότο. Προσθέτουμε λίγο αλάτι, πιπέρι, 1 κ.σ. χυμό λάιμ και το ελαιόλαδο, και «ζυμώνουμε» με τα χέρια.

Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί καλά, βάζουμε τα λουκάνικα και ψήνουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα. Τα γυρίζουμε και επαναλαμβάνουμε το ίδιο ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα.

Ζεσταίνουμε τα ψωμάκια λίγο στον φούρνο ή στο ίδιο τηγάνι (προαιρετικά).

Καρολίνα Δωρίτη

Τα ανοίγουμε και προσθέτουμε κρέμα αβοκάντο, το λουκάνικο και σαλάτα.

Exit mobile version