Καρολίνα Δωρίτη

ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ TART TATIN ΜΕ ΑΧΛΑΔΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ 4 ΥΛΙΚΑ ΑΚΟΜΑ

Η Tart Tatin με αχλάδια είναι ένα γλυκό με άρωμα φθινοπώρου, που γίνεται με λίγα, απλά υλικά και εντυπωσιάζει τα πλήθη!

Η Tart Tatin είναι μια γαλλική τάρτα παγκοσμίου φήμης, που πρωτοφτιάχτηκε «κατά λάθος» τη δεκαετία του 1880 στο ξενοδοχείο Tatin, λίγα χιλιόμετρα νότια του Παρισιού.

Παραδοσιακά, η τάρτα γίνεται με μήλα, αλλά τη συναντάμε συχνά και με άλλα φρούτα, όπως αχλάδια ή ροδάκινα. Τα φρούτα καραμελώνουν σε μια βουτυράτη καραμέλα και από πάνω τοποθετούμε φύλλο σφολιάτας. Την ψήνουμε στο φούρνο, τη γυρίζουμε τούμπα και έχουμε μια λαχταριστή μυρωδάτη τάρτα, που τρώγεται ιδανικά ζεστή.

Αλμυρές εκδοχές αυτής της τάρτας είναι εξίσου ωραίες, όπως για παράδειγμα αυτή με κρεμμύδι.

Όταν φτιάχνουμε την τάρτα με αχλάδια, είναι καλό αυτά να είναι ώριμα αλλά χωρίς να λιώνουν, έτσι ώστε να ψηθούν σωστά και να κρατήσουν το σχήμα τους. Αρωματίζουμε με κανέλα και λίγο γαρίφαλο, και χρησιμοποιούμε έτοιμο φύλλο σφολιάτας το οποίο έχουμε ξεπαγώσει.

Καρολίνα Δωρίτη

Απαραίτητος εξοπλισμός είναι ένα τηγάνι κατάλληλο και για τον φούρνο, ιδανικά μαντεμένιο. Καλό είναι η βάση του τηγανιού να έχει διάμετρο περίπου 20 εκ., έτσι ώστε να ταιριάξει σωστά και το έτοιμο φύλλο σφολιάτας που θα τοποθετήσουμε από πάνω.

Με τη συνταγή αυτή, η Tart Tatin γίνεται εύκολα και γρήγορα με πέντε μόνο απλά υλικά.

Συνταγή για Tart Tatin με αχλάδια

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 50 λεπτά
  • Vegetarian

Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά

  • 90 γρ. καστανή ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, ψιλή (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και απλή ζάχαρη)
  • 60 γρ. βούτυρο κρύο, σε κύβους
  • ¼ κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη
  • 1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
  • 1 έτοιμο φύλλο σφολιάτας (425 γρ.)

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε προσεκτικά τα αχλάδια.

Τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε προσεκτικά το κέντρο τους με τα κουκούτσια. Θέλουμε τα αχλάδια να έχουν όμορφο σχήμα, γιατί αυτά θα διακοσμήσουν την τάρτα μας.

Καρολίνα Δωρίτη

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Τοποθετούμε ένα μαντεμένιο τηγάνι (με κατάλληλο χερούλι για φούρνο) σε μέτρια φωτιά. Πασπαλίζουμε από πάνω τη ζάχαρη και κουνάμε το τηγάνι να απλώσει. Η ζάχαρη θα αρχίσει να μυρίζει, να λιώνει, και να μετατρέπεται σε καραμέλα. Αυτό το βήμα θα πάρει περίπου 5-6 λεπτά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα τα κυβάκια του βουτύρου, ½ κ.γ. κανέλα και το γαρίφαλο. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί και να αποκτήσουμε μια πηχτή καραμέλα.

Καρολίνα Δωρίτη

Τοποθετούμε τα αχλάδια μέσα στην καυτή καραμέλα και τα αναποδογυρίζουμε για να καλυφτούν με το μείγμα.

Τοποθετούμε όμορφα τα αχλάδια περιμετρικά του τηγανιού με την κομμένη πλευρά να κοιτάει προς τα επάνω. Θέλουμε να καλυφθεί με αχλάδια όλος ο πάτος του τηγανιού με την καραμέλα.

Πασπαλίζουμε την υπόλοιπη κανέλα πάνω από τα αχλάδια.

Καρολίνα Δωρίτη

Ξεδιπλώνουμε το φύλλο σφολιάτας, κόβουμε τις γωνίες που περισσεύουν ώστε να γίνει πιο στρογγυλό το σχήμα του, και το τοποθετούμε πάνω από τα αχλάδια.

Καρολίνα Δωρίτη

Με ένα στρογγυλεμένο μαχαίρι σπρώχνουμε το φύλλο περιμετρικά ώστε να μπει μέσα στα τοιχώματα του τηγανιού και να αγκαλιάσει τα αχλάδια (όπως μια τάρτα). Προσέχουμε μην καούμε.

Καρολίνα Δωρίτη

Με μια οδοντογλυφίδα κάνουμε μικρές τρυπούλες στη ζύμη ώστε να βγαίνει ο ατμός.

Καρολίνα Δωρίτη

Ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 30-35 λεπτά, μέχρι η τάρτα να φουσκώσει και να ροδίσει.

Καρολίνα Δωρίτη

Βγάζουμε την τάρτα από τον φούρνο. Αφήνουμε να σταθεί 10-15 λεπτά.

Καρολίνα Δωρίτη

Τοποθετούμε ένα πιάτο με λίγο μεγαλύτερη διάμετρο από αυτή του τηγανιού πάνω από το τηγάνι και –χρησιμοποιώντας μια πετσέτα γιατί θα είναι ακόμα ζεστό– αναποδογυρίζουμε πολύ προσεκτικά την τάρτα στο πιάτο.

Καρολίνα Δωρίτη

Η Tart Tatin με αχλάδια είναι έτοιμη! Σερβίρουμε κατά προτίμηση ζεστή. Μπορούμε να τη σερβίρουμε σκέτη ή με λίγο παγωτό βανίλια στο πλάι.

Exit mobile version