Καρολίνα Δωρίτη

ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΤΥΨΕΙΣ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ BLT

To BLT είναι ένα πολύ νόστιμο σάντουιτς, το οποίο περιέχει αυτό που δηλώνουν τα αρχικά του στα αγγλικά: Bacon, Lettuce, Tomato, δηλαδή μπέικον, μαρούλι και ντομάτα. Τι κάνουμε όμως για να το απολαμβάνουμε χωρίς τύψεις;

Κολασμένο BLT σάντουιτς! Μπέικον, ντομάτα και μαρούλι ενώνουν τις δυνάμεις τους μαζί με μπόλικη ποσότητα μαγιονέζας και συνθέτουν ένα σάντουιτς το οποίο προσωπικά λατρεύω. Τι κάνουμε όμως για να το απολαμβάνουμε χωρίς τύψεις;

Είναι εύκολο. Καταρχάς ξεχνάμε τη μαγιονέζα. Ας αφήσουμε το μπέικον να είναι το μοναδικό λιπαρό στοιχείο αυτού του σάντουιτς. Την κρεμώδη δροσερή υφή της μαγιονέζας την αντικαθιστούμε με μια γρήγορη και πεντανόστιμη «μαγιονέζα» αβοκάντο. Έτσι βάζουμε το λιπαρό στοιχείο στο σάντουιτς, αλλά με λιπαρά που είναι ευεργετικά για τον οργανισμό μας.

Στη συνέχεια επιλέγουμε ένα καλό, μαύρο ψωμί. Προτιμώ την μπαγκέτα για το συγκεκριμένο είδος σάντουιτς, επειδή δεν πανιάζει. Διάλεξα λοιπόν μια μπαγκέτα ολικής άλεσης και πολύσπορη. Επόμενο βήμα, το μπέικον.

Καθώς το μπέικον πρωταγωνιστεί στο σάντουιτς αυτό, αξίζει να επενδύσουμε σε κάτι καλό και με λιγότερα λιπαρά. Για τον λόγο αυτό διαλέγω το αγαπημένο μου back bacon από μικρό παραγωγό. Πρόκειται για ένα κομμάτι μπέικον που περιλαμβάνει το χοιρινό φιλέτο από το πίσω μέρος του ζώου, προέρχεται δηλαδή από την ίδια κοπή που χρησιμοποιείται για τις χοιρινές μπριζόλες. Είναι πιο άπαχο από το μπέικον που φτιάχνεται μόνο από τη χοιρινή κοιλιά, το οποίο είναι και το πιο διαδεδομένο.

Σάντουιτς BLT
Καρολίνα Δωρίτη

Το μπέικον το ψήνω σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο νερό. Μάλιστα! Το νερό το ψήνει τέλεια και δεν χρειάζεται επιπλέον λίπος. Στη συνέχεια, το καραμελώνω με σιρόπι σφενδάμου το οποίο πάει απίθανα με το μπέικον και προσδίδει μια ωραία, γλυκιά γεύση και μια κολασμένη υφή. Είναι εγγυημένα νόστιμο και θα σας αποδείξει πόσο ελαφρύ μπορεί να γίνει ένα «βρώμικο» σάντουιτς!

Συνταγή για BLT σάντουιτς

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά

BTL σάντουιτς
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 1 μεγάλο σάντουιτς

  • 1 ατομική μπαγκέτα πολύσπορη (ή μισή αν δεν είναι ατομική)
  • 4-5 φέτες μπέικον
  • 1 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
  • 4 φέτες ντομάτα
  • 1 φύλλο μαρούλι, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια

Για τη «μαγιονέζα» αβοκάντο

  • 1 μεγάλο αβοκάντο (260 γρ. με τη φλούδα και το κουκούτσι)
  • 2 κ.γ. χυμό λεμονιού
  • 2 κ.γ. μηλόξιδο
  • 2 κ.σ. νερό
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι καγιέν

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε το αβοκάντο και το βάζουμε σε μπλέντερ μαζί με τον χυμό, το ξίδι, το νερό, λίγο αλάτι και το πιπέρι (αν το θέλουμε πικάντικο, μπορούμε να ρυθμίσουμε το πιπέρι καγιέν ανάλογα με τα γούστα μας).

Σάντουιτς BLT
Καρολίνα Δωρίτη

Χτυπάμε καλά μέχρι να γίνουν αλοιφή. Προσθέτουμε το λάδι και ξαναχτυπάμε το μείγμα μέχρι να γίνει λείο και βελούδινο.

Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε τις φέτες μπέικον και το νερό. Με μία λαβίδα προσεκτικά γυρίζουμε τις φέτες του μπέικον να ψηθούν για περίπου 2 λεπτά και από τις δύο πλευρές.

Σάντουιτς BLT
Καρολίνα Δωρίτη

Προσθέτουμε το σιρόπι σφενδάμου περιχύνοντας με αυτό κάθε φέτα μπέικον. Προσέχοντας μην καούν, τις ψήνουμε γυρνώντας με τη λαβίδα μέχρι να καραμελώσουν ελαφρώς. Προσοχή, μην τις παραψήσετε!

Ανοίγουμε την μπαγκέτα στα δύο με οδοντωτό μαχαίρι. Απλώνουμε μια γενναιόδωρη ποσότητα «μαγιονέζας» αβοκάντο στη βάση.

Σάντουιτς BLT
Καρολίνα Δωρίτη

Προσθέτουμε το κομμένο μαρούλι και τις φέτες ντομάτας. Πασπαλίζουμε με λίγο αλατοπίπερο.

Από πάνω τοποθετούμε τις φέτες μπέικον και στη συνέχεια απλώνουμε λίγη ακόμη «μαγιονέζα» στο πάνω μέρος του ψωμιού.

Σάντουιτς BLT
Καρολίνα Δωρίτη

Κλείνουμε, αν θέλουμε κόβουμε στη μέση και απολαμβάνουμε, ιδανικά, όσο το μπέικον είναι ακόμη ζεστό.