Καρολίνα Δωρίτη

ΨΑΧΝΕΙΣ ΕΝΑ ΥΓΙΕΙΝΟ ΚΑΙ ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΟ ΣΝΑΚ; ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΨΗΤΕΣ ΜΠΑΝΑΝΕΣ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Οι ψητές μπανάνες με σοκολάτα και σος ταχίνι είναι ένα γλυκό σνακ που ενθουσιάζει με τη γεύση του μικρούς και μεγάλους!

Όταν ήμουν μικρή, παρέα με μια πολύ αγαπημένη μου κυρία από την Αυστραλία ετοιμάζαμε συχνά ψητές μπανάνες με σοκολάτα. Τότε, κάναμε αυτό το γλυκό σνακ στην πιο απλή μορφή του, μόνο με σπασμένη σοκολάτα. Εδώ το απογειώνουμε δημιουργώντας ένα εύκολο και γρήγορο γλυκό, που εγγυάται απόλυτη ικανοποίηση χωρίς να ξεφεύγει από την κατηγορία «υγιεινό». Παράλληλα, είναι και vegan και χωρίς γλουτένη, ενώ η μόνη πρόσθετη ζάχαρη που περιέχει είναι εκείνη της πικρής σοκολάτας!

Χρησιμοποιούμε ολόκληρες μπανάνες με τη φλούδα τους. Τις χαράζουμε κατά μήκος, τις γεμίζουμε με σοκολατένιες «ελίτσες» (πικρή σοκολάτα με ολόκληρο αμύγδαλο), τις τυλίγουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και τις ψήνουμε στο φούρνο.

Οι μπανάνες καραμελώνουν, η σοκολάτα λιώνει γύρω από τα ολόκληρα αμύγδαλα και περιχύνουμε με μια σούπερ υγιεινή σάλτσα με ταχίνι, σπόρους chia, κανέλα και σιρόπι σφενδάμου. Μπορεί να μην είναι ένα γλυκό εντυπωσιακό οπτικά, αλλά γευστικά θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους!

Αν δεν έχετε σοκολατένιες ελίτσες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε σοκολάτα σας αρέσει, είτε με αμύγδαλα είτε σκέτη. Οι ψητές μπανάνες γίνονται επίσης πολύ ωραίες με απλή σοκολάτα γάλακτος (αν δεν σας απασχολεί να είναι το γλυκό vegan).

Είναι πολύ εύκολο να προσαρμόσετε τη συνταγή για περισσότερες μπανάνες, απλά διπλασιάζοντας ή τριπλασιάζοντας όλα τα υλικά, ανάλογα με το πόσες θέλετε να ετοιμάσετε.

Η συνταγή για τη σάλτσα με ταχίνι είναι λατρεμένη! Μπορείτε να κρατήσετε το μείγμα πιο πηχτό, δηλαδή χωρίς την προσθήκη νερού, και να το χρησιμοποιήσετε ως άλειμμα σε ψωμί.

Συνταγή για ψητές μπανάνες με σοκολάτα αμυγδάλου και σος ταχίνι

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 35-40 λεπτά
  • Gluten-free | Vegan

ψητές μπανάνες
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 2 άτομα

  • 2 μεγάλες μπανάνες, με τη φλούδα
  • 10-12 σοκολατένιες ελίτσες με πικρή σοκολάτα και αμύγδαλο
  • 1 ½ κ.σ. ταχίνι
  • 1 κ.γ. σπόροι chia
  • ½ κ.γ. κανέλα σκόνη
  • 1 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου
  • λίγο νερό

Για γαρνίρισμα

  • αμύγδαλα φιλέ, καβουρδισμένα
  • κανέλα σκόνη
  • τρούφα πικρής σοκολάτας (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Πλένουμε τις μπανάνες και τις σκουπίζουμε καλά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190°C.

Κόβουμε δύο τετράγωνα κομμάτια λαδόκολλα, φροντίζοντας το μέγεθος να είναι κατάλληλο για να τυλίξουμε με αυτά την κάθε μπανάνα.

μπανάνες
Καρολίνα Δωρίτη

Με ένα μυτερό μαχαίρι χαράζουμε την κάθε μπανάνα κατά μήκος από άκρη σε άκρη, σχηματίζοντας μια εσοχή σαν βαρκούλα. Γεμίζουμε κάθε μπανάνα κατά μήκος της με περίπου 6 ελίτσες (ανάλογα με το μέγεθός της).

μπανάνες
Καρολίνα Δωρίτη

Τις τυλίγουμε μία μία με τη λαδόκολλα και μετά τυλίγουμε καλά με αλουμινόχαρτο.

μπανάνες
Καρολίνα Δωρίτη

Τοποθετούμε τις τυλιγμένες μπανάνες πάνω στη σχάρα του φούρνο, σε μεσαία προς χαμηλή θέση. Ψήνουμε για περίπου 25-30 λεπτά.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα με το ταχίνι. Βάζουμε το ταχίνι σε ένα μικρό μπολ και το ανακατεύουμε με το σιρόπι σφενδάμου, τους σπόρους chia και την κανέλα. Θέλουμε το τελικό αποτέλεσμα να είναι ρευστό, ώστε η πυκνότητα του να θυμίζει αυτή της λιωμένης σοκολάτας. Για να το πετύχουμε αυτό προσθέτουμε μέσα λίγο νεράκι σε θερμοκρασία δωματίου. Η ποσότητα του νερού που θα χρειαστεί εξαρτάται από το πόσο πηχτό είναι το ταχίνι που έχουμε. Ο καλύτερος τρόπος είναι να προσθέτουμε πολύ μικρή ποσότητα νερού (κουταλάκι του γλυκού) στο μείγμα μας ενώ ανακατεύουμε, μέχρι να πετύχουμε την επιθυμητή πυκνότητα.

σος ταχίνι
Καρολίνα Δωρίτη

Όταν οι μπανάνες είναι έτοιμες, τις βγάζουμε προσεκτικά από το φούρνο και τις ξετυλίγουμε. Σε ένα πιάτο, αφαιρούμε τη φλούδα τους με μεγάλη προσοχή (γιατί οι μπανάνες θα είναι πολύ μαλακές και ζεστές).

ψητή μπανάνα
Καρολίνα Δωρίτη

Προσθέτουμε από πάνω τη σος ταχίνι, τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και αν θέλουμε λίγη τρούφα.

ψητές μπανάνες
Καρολίνα Δωρίτη

Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και απολαμβάνουμε όσο είναι ζεστές.