Καρολίνα Δωρίτη

ΣΟΥΠΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΜΕ ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΑ ΚΑΙ ΣΠΑΝΑΚΙ

Ετοιμάζουμε μια σούπερ υγιεινή σούπα με λαχανικά που έχουν όχι μόνο αντιφλεγμονώδη δράση, αλλά και πολλά άλλα ευεργετικά για την υγεία μας συστατικά.

Η αντιφλεγμονώδης διατροφή/δίαιτα αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς παγκοσμίως, με βιβλία μαγειρικής που επικεντρώνονται σε τέτοιες συνταγές. Η αντιφλεγμονώδης διατροφή θεωρείται ευεργετική για τη γενικότερη υγεία μας, αλλά και ειδικότερα για διάφορες παθήσεις ή αυτοάνοσα νοσήματα, από θυροειδή και hashimoto μέχρι διαβήτη ή καρκίνο.

Οι βασικές αρχές σε μια δίαιτα αντιφλεγμονώδη ταιριάζουν πολύ με αυτές της μεσογειακής διατροφής. Αποφεύγουμε τις επεξεργασμένες τροφές, την πολλή γλουτένη και τη ζάχαρη. Προτιμούμε τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα, αλλά και το ελαιόλαδο. Καταναλώνουμε όσπρια, φρέσκα ψάρια (ειδικά αυτά που είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα, όπως οι σαρδέλες), δημητριακά ολικής άλεσης, προβιοτικά που συναντούμε στο γιαούρτι και το κεφίρ, ξηρούς καρπούς, σπόρους όπως ο λιναρόσπορους και οι σπόροι chia. Xρησιμοποιούμε ευεργετικά μπαχαρικά (σε ξερή ή φρέσκια μορφή), όπως ο κουρκουμάς, το τζίντζερ, η κανέλα, το τσίλι κ.ά.

Η συνταγή αυτή είναι πανεύκολη, vegan και δεν περιέχει γλουτένη. Γίνεται μέσα σε 30 λεπτά και μπορούμε εύκολα να πάρουμε τη σούπα μαζί μας στο γραφείο. Είναι χορταστική και με πολύ λίγα λιπαρά! Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε στο σερβίρισμα λίγο γιαούρτι.

Βάζουμε γλυκοπατάτα και τη συνδυάζουμε με σπανάκι και φρέσκια πιπερίτσα τσίλι, που κάνει τη σούπα μας και λίγο πικάντικη (δες εδώ γιατί είναι καυτερή). Αν δεν μας αρέσουν τα καυτερά, μπορούμε να την παραλείψουμε.

Εμπλουτίζουμε αυτή την αντιφλεγμονώδη συνταγή με φρέσκο τζίντζερ, κουρκουμά αλλά και λιναρόσπορο, δείχνοντας στην πράξη τρόπους να χρησιμοποιήσουμε αυτούς τους σπόρους στη μαγειρική μας.

Συνταγή για αντιφλεγμονώδη σούπα με γλυκοπατάτα, σπανάκι και πορτοκάλι

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
  • Vegan | Gluten-free

Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 2-4 μερίδες

  • 500 γρ. κόκκινη γλυκοπατάτα, καθαρισμένη και κομμένη σε κομμάτια
  • 1 πράσο, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 μεγάλο καρότο, κομμένο σε φέτες
  • 100 γρ. σπανάκι φρέσκο
  • 10 γρ. τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο ή ψιλοκομμένο
  • 10 γρ. κουρκουμάς φρέσκος, κομμένος σε λεπτές φέτες
  • 1 κ.σ. λιναρόσπορος, συν επιπλέον για σερβίρισμα
  • 1 φρέσκια πιπερίτσα τσίλι (προαιρετικά), κομμένη σε φέτες (χωρίς σπόρια)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο, συν περίπου 1 κ.σ. για το τέλος
  • 1.200 ml βραστός ζωμός λαχανικών ή νερό
  • χυμός από 1 μεγάλο πορτοκάλι

Εκτέλεση

Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το λάδι και σοτάρουμε το πράσο, ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσει.

Προσθέτουμε το σκόρδο, το τζίντζερ και τον κουρκουμά, τη γλυκοπατάτα, το καρότο, το τσίλι, τον λιναρόσπορο και λίγο αλάτι, και ανακατεύουμε για ακόμη 1-2 λεπτά.

Καρολίνα Δωρίτη

Προσθέτουμε το βραστό ζωμό ή νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο, κλείνουμε το καπάκι και φέρνουμε σε βράση. Βράζουμε για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά μας.

Προσθέτουμε το σπανάκι, χαμηλώνουμε λίγο ακόμα τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 5 λεπτά.

Καρολίνα Δωρίτη

Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον χυμό πορτοκάλι και πολτοποιούμε τη σούπα με μπίμερ ή σε μπλέντερ μέχρι να γίνει λεία.

Καρολίνα Δωρίτη

Αν τη θέλουμε πιο αραιή, προσθέτουμε λίγο επιπλέον βραστό νερό/ζωμό.

Διορθώνουμε το αλάτι, αν χρειάζεται, και ανακατεύουμε μέσα την 1 κ.σ. ελαιόλαδο.

Σερβίρουμε και πασπαλίζουμε προαιρετικά με λίγο επιπλέον λιναρόσπορο.

Exit mobile version