Καρολίνα Δωρίτη

ΤΟ ΠΙΟ ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ ΛΕΜΟΝΑΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΕΧΕΙ ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ LIGHT

Ένα κλασικό φαγητό κατσαρόλας, το λεμονάτο κοτόπουλο, γίνεται ιδιαίτερα αρωματικό με φασκόμηλο, σε μια light εκδοχή με πατάτες, καρότα και παστινάκι.

Το λεμονάτο κοτόπουλο είναι ένα εύκολο «μαμαδίστικο» φαγητό, που εδώ το μαγειρεύουμε σε μια light εκδοχή, νόστιμη και ελαφριά. Διαλέγουμε ένα καλό κοτόπουλο, ιδανικά ελευθέρας βοσκής ή βιολογικό, για να είναι και πιο νόστιμο και λιγότερο λιπαρό.

Το κοτόπουλο το μαγειρεύω με την πέτσα και τα κόκαλα για να γίνει πιο νόστιμο. Για να γίνει ακόμα πιο light, μπορείτε να αφαιρέσετε την πέτσα. Θέλουμε το κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες και μπορούμε να επιλέξουμε τα κομμάτια που μας αρέσουν, για παράδειγμα μόνο μπουτάκια. Αν προτιμάτε, μπορείτε να κάνετε τη συνταγή με φιλέτα, που ανάλογα με το μέγεθός τους ίσως να χρειαστούν λίγο λιγότερο χρόνο στο μαγείρεμα.

Το μυρωδικό που επιλέγω για να αρωματίσω το λεμονάτο κοτόπουλο σε αυτή τη συνταγή είναι το φασκόμηλο, ένα βότανο με πολλές ευεργετικές ιδιότητες, αντιοξειδωτική, αντιμικροβιακή και αντισηπτική δράση. Στο μαγείρεμα, το φασκόμηλο ταιριάζει πολύ με χοιρινό, πουλερικά και ψάρια, αλλά και με πολλά λαχανικά, όπως κολοκύθα, διαφόρων ειδών πατάτες, κρεμμύδια και άλλες ρίζες. Όταν πιάνει το κρύο, μια σούπα με παντζάρι και φασκόμηλο είναι ό,τι πρέπει.

Στη συνταγή αυτή χρησιμοποιούμε και κρεμμύδια, τα οποία κόβουμε σε μεγαλύτερες φέτες για να καραμελώσουν στο φαγητό μας, μαζί με πατάτες, καρότα και παστινάκι.

Το παστινάκι είναι ένα λαχανικό λίγο παραγκωνισμένο στην Ελλάδα. Το βρίσκουμε σχετικά εύκολα σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, σε οργανωμένα μανάβικα κ.ά. Ειδικά στις λαϊκές αγορές, όταν είναι στην εποχή του δεν κοστίζει πολύ. Μοιάζει με καρότο αλλά είναι λευκό, έχει γλυκιά γεύση και μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους, οπότε μπαίνει εύκολα σε πολλές συνταγές. Το παστινάκι περιέχει πολλά ευεργετικά στοιχεία, φυτικές ίνες, έχει αντιφλεγμονώδη και διουρητική δράση, και βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού.

Συνταγή για λεμονάτο κοτόπουλο με φασκόμηλο, πατάτες, καρότα και παστινάκι

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα και 30 λεπτά
  • Gluten-free

λεμονάτο κοτόπουλο
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 4 άτομα

  • 1 κιλό κοτόπουλο, κομμένο σε 4 μερίδες
  • 1 κρεμμύδι, κομμένο στη μέση και ύστερα σε φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 4 μικρές πατάτες, κομμένες σταυρωτά στα 4
  • 2 καρότα, κομμένα σε μπαστουνάκια
  • 2 παστινάκια, κομμένα σε μπαστουνάκια
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1,2 κ.σ. ξερά φύλλα φασκόμηλου ή 3-4 κλωναράκια φασκόμηλο φρέσκο
  • 180 ml λευκό κρασί ξηρό
  • 1 κ.γ. μουστάρδα ντιζόν
  • 800 ml με 1 lt περίπου ζεστός ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου ή νερό
  • χυμός από 1 μεγάλο λεμόνι (μπορούμε να ρυθμίσουμε την ποσότητα του λεμονιού αν το θέλουμε λιγότερο ή περισσότερο ξινό)
  • αλάτι
  • πιπέρι μαύρο

υλικά
Καρολίνα Δωρίτη

Εκτέλεση

Στεγνώνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου με λίγο χαρτί. Τα αλατίζουμε καλά και προσθέτουμε πιπέρι κατά βούληση.

Τοποθετούμε μια φαρδιά και σχετικά χαμηλή κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κοτόπουλο απ’ όλες τις πλευρές του μέχρι να πάρει λίγο χρώμα, για περίπου 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά.

Μεταφέρουμε το κοτόπουλο σε πιάτο, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και προσθέτουμε άλλη μια κ.σ. ελαιόλαδο.

Προσθέτουμε πρώτα τα κρεμμύδια και τη δάφνη, τα ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά να μαλακώσουν.

κρεμμύδια
Καρολίνα Δωρίτη

Προσθέτουμε το φασκόμηλο και στη συνέχεια το σκόρδο και τα υπόλοιπα λαχανικά. Τους προσθέτουμε τη μουστάρδα, αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα, και τα ανακατεύουμε απαλά για περίπου 3 λεπτά.

λαχανικά
Καρολίνα Δωρίτη

Τοποθετούμε τα κομμάτια του κοτόπουλου πάλι στην κατσαρόλα, ανάμεσα στα λαχανικά.

Σβήνουμε με το κρασί, περιμένουμε 1 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τόσο ζεστό ζωμό, όσο χρειάζεται για να μισοσκεπάσει το κοτόπουλο (όχι σαν σούπα).

λεμονάτο κοτόπουλο
Καρολίνα Δωρίτη

Μισοσκεπάζουμε με καπάκι, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 40-45 λεπτά, μέχρι να γίνει το κοτόπουλο και να πιει τα περισσότερα υγρά.

Αφαιρούμε τελείως το καπάκι και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, κουνώντας την κατσαρόλα για να διανεμηθεί στο φαγητό. Αποφύγετε να ανακατέψετε με κουτάλι.

Σιγοβράζουμε με ανοιχτό το καπάκι για ακόμη 5 λεπτά περίπου σε χαμηλή φωτιά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά αφήνουμε το λεμονάτο κοτόπουλο δέκα λεπτά να σταθεί με ανοιχτό καπάκι πριν σερβίρουμε.

λεμονάτο κοτόπουλο
Καρολίνα Δωρίτη