Pexels Karolina Grabowska

6 ΦΥΣΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΑΝΑΡΡΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ BURNOUT ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

Καθώς ο οργανισμός έχει υποστεί παρατεταμένο στρες, η φυσική αντιμετώπιση του burnout περιλαμβάνει τρόπους με τους οποίους θα τον βοηθήσουμε να επανέλθει σε ορμονική ισορροπία. Αφού όμως έχει ξεπεραστεί η αιτία του προβλήματος.

Το επαγγελματικό burnout είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο που μόλις πρόσφατα έχει πάρει τις διαστάσεις που του αρμόζουν. Η επαγγελματικκή εξουθένωση, που χαρακτηρίζεται από αίσθημα εξάντλησης της ενέργειας, αύξηση ψυχικής απόστασης από τη δουλειά και μείωση της απόδοσης, έχει ορατές συνέπειες στον εγκέφαλο και πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Αν και στην πραγματικότητα, ο μόνος που μπορεί να κάνει κάτι ουσιαστικά για το επαγγελματικό burnout είναι ο εργοδότης, και ο ίδιος ο εργαζόμενος μπορεί να βοηθήσει τον εαυτό του με κάποιες επιδιορθωτικές κινήσεις, αν το καταλάβει εγκαίρως. Δεν πρόκειται για λύσεις, αλλά για τρόπους που έχουν στόχο να ενισχύσουν τη γενικότερη ευεξία ενάντια στο στρες που έχει υποστεί ο οργανισμός.

Για τον λόγο αυτό, σκόπιμο είναι πρώτα να επιλύνονται τα ίδια τα προβλήματα που οδηγούν σε burnout και στη συνέχεια να προσφέρουμε στον εαυτό μας την απαραίτητη αυτοφροντίδα. Για να καταλάβουμε όμως πώς και γιατί οι παρακάτω φυσικές μέθοδοι μπορούν να βοηθήσουν, είναι σημαντικό να δούμε εν τάχει πώς επιβαρύνει τον οργανισμό το επαγγελματικό στρες.

Πώς το burnout επιδρά στις ορμόνες

Σύμφωνα με τον Dr Shawn Tassone, εξειδικευμένο γυναικολόγο στην ενδοκρινολογία και συγγραφέα του βιβλίου The Hormone Balance Bible, όλα ξεκινούν από την εξάντληση των επινεφριδίων τα οποία σε περιόδους έντονου στρες υπερλειτουργούν παράγοντας κορτιζόλη, τη βασική ορμόνη που διαθέτει ο οργανισμός μας για τη ρύθμιση των επιπέδων του στρες.

Φυσική αντιμετώπιση burnout
Pexels Spencer Selover

Η κορτιζόλη όμως είναι υπεύθυνη και για τη ρύθμιση της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών, τη διαχείριση των υγρών και του σωματικού βάρους, συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ύπνου και της συγκέντρωσης και ρυθμίζει τη σεξουαλική μας επιθυμία.

Όταν τα επινεφρίδια παράγουν υπερβολική κορτιζόλη, αυτό συμβαίνει εις βάρος των βασικών ορμονών του φύλου, οπότε αντιμετωπίζουμε και σκαμπανεβάσματα των οιστρογόνων και της τεστοστερόνης ανάλογα με το φύλο μας.

Όλα τα παραπάνω μεταφράζονται σε κόπωση, διαταραχές στον ύπνο, ευρεθιστότητα και θλίψη, διαταραχές στην όρεξη, επιθυμία για ζάχαρη, προβλήματα στο γαστρεντερικό και στο αναπαραγωγικό σύστημα.

Φυσική αντιμετώπιση burnout: Πώς θα βοηθήσουμε το σώμα μας να ανακάμψει

Για να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να ανακάμψει από τα συμπτώματα του παρατεταμένου στρες, υπάρχουν ορισμένοι φυσικοί τρόποι, οι οποίοι έχουν σαν αποτέλεσμα και την εύρυθμη λειτουργία των επινεφριδίων.

1. Προσοχή στη διατροφή

Παρά την ακόρεστη επιθυμία για ζάχαρη, αλκοόλ (το ίδιο είναι) και καφέ, πρέπει να περιορίσουμε σημαντικά την καφεΐνη, τα γλυκά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα καθώς και το ποτό. Πρέπει να προτιμήσουμε:

Φυσική αντιμετώπιση burnout
Pexels Elina Fairytale

2. Διαχείριση του στρες

Η συμβουλή «διαχειρίσου το στρες σου» μοιάζει ανούσια, ειδικά σε περιόδους έντονου στρες. Πλην όμως, το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να επιλέξουμε μια συγκεκριμένη τεχνική ή μέθοδο και να αφήσουμε τους ειδικούς να μας βοηθήσουν. Γιόγκα, διαλογισμός και breathwork μπορεί να έχουν αποτέλεσμα.

3. Επαφή με τη φύση

Το να περνάμε χρόνο στη φύση και σε εξωτερικούς χώρους είναι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας. Όχι τυχαία, άλλωστε, υπάρχει και η λεγόμενη «δασοθεραπεία» που σε ορισμένες χώρες του εξωτερικού συνταγογραφείται!

4. Ο ύπνος σε προτεραιότητα

Δεν χρειάζεται να αγχωνόμαστε αν δεν μπορούμε να συμπληρώσουμε το πολυπόθητο 8ωρο. Χρειάζεται απλώς να οργανώσουμε μια ρουτίνα ύπνου και να την τηρήσουμε. Το να φροντίσουμε να παραμένουμε 8 ώρες στο κρεβάτι (τις ίδιες κάθε βράδυ) θα επιτρέψει στον οργανισμό μας να ανακτήσει δυνάμεις και να χαλαρώσει.

Φυσική αντιμετώπιση burnout
Pexels Mareefe

5. Αιθέρια έλαια

Υπάρχουν ορισμένα αιθέρια έλαια που βοηθούν στη χαλάρωση και στον ύπνο. Μερικές σταγόνες από έλαια λεβάντας, μοσχοκάρυδου, δεντρολίβανου, πεύκου ή βαλεριάνας στο μπάνιο ή στο λάδι του μασάζ είναι ό,τι πρέπει για να υποστηρίξουμε το νευρικό μας σύστημα και να δώσουμε την ευκαιρία στα επινεφρίδια να ξεκουραστούν.

6. Συμπληρώματα διατροφής

Ο κανόνας για τα συμπληρώματα διατροφής είναι να προηγηθεί συζήτηση με τον γιατρό μας. Σημαντική βοήθεια μπορεί να προσφέρει η Rhodiola, το βαλσαμόχορτο, η βιταμίνη C και τα λιπαρά ω-3, καθώς και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (φολικό οξύ, Β12, Β6 και ριβοφλαβίνη).

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.