Kinga Cichewicz / unsplash

7 ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΠΑΛΕΨΕΤΕ ΤΗΝ ΚΟΥΡΑΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Υπάρχουν μέρες που «πετάμε», αλλά –ναι– υπάρχουν κι εκείνες που «σερνόμαστε». Όταν η εξάντληση ορίζει το σώμα μας, επιστρατεύουμε τρόπους να φροντίσουμε τον εαυτό μας και να επιβληθούμε στην κούραση.

Κατά καιρούς, όλοι μας έχουμε μέρες που η εξάντληση φαίνεται να ορίζει κάθε στιγμή της καθημερινότητάς μας. Που για κάποιον κάποιον ανεξήγητο λόγο νιώθουμε κουρασμένοι. Ναι, συμβαίνει στους πάντες και –ναι– είναι φυσιολογικό. Όταν, όμως, αισθανόμαστε διαρκώς νύστα, η κούραση αρχίζει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας και ο ένας καφές διαδέχεται τον άλλο σε μία προσπάθεια να αντέξουμε, τότε μάλλον έφτασε η ώρα να τσεκάρουμε τις συνήθειές μας.

Kάποιες από αυτές μπορεί να «ρουφούν» όλη μας την ενέργεια. Αν, λοιπόν, καταφέρουμε να τις εντοπίσουμε και τις αλλάξουμε, θα νιώσουμε σύντομα τις μπαταρίες μας να γεμίζουν. Αλληλούια!

Στην περίπτωση, βέβαια, που το αίσθημα κόπωσης συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, εμποδίζει τις καθημερινές μας λειτουργίες ή συνειδητοποιήσουμε ότι εμφανίστηκε ξαφνικά, συμβουλευόμαστε γιατρό.

1. Προτεραιότητα ο ύπνος

Ο ύπνος είναι τόσο σημαντικός για την υγεία μας, όσο η σωστή διατροφή και η άσκηση. Καλό είναι να μην «κόβουμε» ώρες από τη νυχτερινή μας ανάπαυση για να ολοκληρώσουμε τις δουλειές του σπιτιού ή να δούμε ένα ακόμα επεισόδιο της αγαπημένης μας σειράς.

Η έλλειψη ύπνου (ή ο ύπνος κακής ποιότητας) είναι η πιο κοινή αιτία κόπωσης. Έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο ατυχημάτων, καθώς και με προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακά, αύξηση βάρους, κατάθλιψη, διαταραχές μνήμης.

Από την άλλη, οι υπερβολικές ώρες ύπνου κάθε βράδυ (πάνω από εννέα) σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, πονοκεφάλου και παχυσαρκίας. Οπότε, ακολουθήστε τη χρυσή τομή: Οι περισσότεροι ενήλικες καλύπτονται με 7 έως 9 ώρες ύπνου.

2. Περισσότερη κίνηση, λιγότερη κούραση

Κι όμως, η κούραση μπορεί να είναι σημάδι ότι το σώμα μας χρειάζεται περισσότερη φυσική δραστηριότητα. Η άσκηση μεταξύ άλλων βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου μας, αρκεί να μην γυμναζόμαστε έντονα λίγο πριν ξαπλώσουμε.

Για να επωφεληθούμε, δεν χρειάζεται να περνάμε ώρες στο γυμναστήριο ή να ασκούμαστε συνεχόμενα 30 λεπτά (ο χρόνος ημερήσιας δραστηριότητας που ορίζουν οι διεθνείς οδηγίες).

Μπορούμε το πρωί να κάνουμε τζόκινγκ 20 λεπτά και το απόγευμα να κάνουμε μια βόλτα στη γειτονιά με γρήγορο περπάτημα. Μελέτη στο περιοδικό Physiology & Behavior έδειξε ότι 10 λεπτά χαμηλής έως μέτριας έντασης άσκησης (ανεβοκατέβασμα σκαλοπατιών – stair climbing) αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας σε ενήλικες με προβλήματα ύπνου περισσότερο από ό,τι η λήψη 50ml καφεΐνης.

Dmitry Schemelev/ unsplash

3. Υδατάνθρακες με μέτρο

Τι περιλαμβάνει το συνηθισμένο σας πρωινό; Δημητριακά; Kρουασάν; Η αυξημένη πρόσληψη υδατανθράκων προκαλεί απότομη αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, η οποία ακολουθείται από απότομη πτώση τους. Η διακύμανση αυτή μας κάνει να νιώθουμε κουρασμένοι.

Η πρωτεΐνη μπορεί να περιορίσει τις απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου και κατ’ επέκταση την πτώση των επιπέδων ενέργειάς μας. Καλό είναι, επομένως, να συμπεριλάβουμε στο πρωινό μας ένα αβγό, ένα γιαούρτι ή ένα κομμάτι τυρί.

4. Λιγότερη καφεΐνη και αλκοόλ

Η καφεΐνη, που περιέχεται σε ροφήματα όπως ο καφές, το τσάι, τα ενεργειακά ποτά και η σοκολάτα, μπορεί να δυσκολέψει την έναρξη και τη διατήρηση του ύπνου. Καλό είναι να μην καταναλώνουμε περισσότερα από 400 ml καφέ την ημέρα (περίπου 4-5 φλιτζάνια) και να την αποφεύγουμε περίπου 6 ώρες πριν κοιμηθούμε.

Το αλκοόλ μπορεί, επίσης, να επηρεάσει τον ύπνο μας, καθώς διαταράσσει τον φυσιολογικό κύκλο του. Γι’ αυτό δεν συνιστάται η κατανάλωσή του πριν πέσουμε στο κρεβάτι. Αν, μάλιστα, πίνουμε ένα ποτό σε καθημερινή βάση, ας έχουμε υπόψη μας ότι η συνήθεια αυτή μπορεί να προκαλέσει αϋπνία. Τέλος, ας μην ξεχνάμε τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν μερικά ποτάκια την επόμενη μέρα.

ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Η ΗΠΙΑ ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΚΟΥΡΑΣΗ ΚΑΙ ΥΠΝΗΛΙΑ.

5. Περισσότερο νερό

Λίγο η δουλειά, λίγο το άγχος, πολλοί από εμάς ξεχνάμε να πιούμε νερό (αν και υπάρχουν και αυτοί που απλά δεν τους αρέσει). Ωστόσο, ακόμα και η ήπια αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει υπνηλία, κούραση, ακόμα και ευερεθιστότητα. Είναι πάντως πολύ εύκολο να αυξήσουμε την ημερήσια πρόσληψη νερού:

  • Πίνουμε ένα ποτήρι νερό μόλις ξυπνήσουμε.
  • Έχουμε ένα μπουκάλι νερό στο γραφείο και στην τσάντα μας.
  • Πίνουμε ένα ποτήρι νερό πριν από κάθε γεύμα.
  • Αντικαθιστούμε άλλα ποτά ή ροφήματα (όπως τσάι ή καφές) με νερό.
  • Αντικαθιστούμε τα μικρά ποτήρια νερού με μεγαλύτερα.
  • Πίνουμε νερό πριν, μετά, αλλά και κατά τη διάρκεια της άσκησης.

6. Δεν ξεχνάμε να χαμογελάμε

Η διασκέδαση και το γέλιο είναι εξαιρετικές τονωτικές ενέσεις, γι’ αυτό προσπαθούμε κάθε μέρα να κάνουμε μια δραστηριότητα που μας ευχαριστεί.

Δεν χρειάζεται να είναι κάτι που απαιτεί χρόνο ή χρήματα. Μπορεί να είναι κάτι απλό, όπως το να δούμε μια κωμωδία, να διαβάσουμε το αγαπημένο μας κόμικ ή να ακούσουμε το αγαπημένο μας τραγούδι. Μπορεί, επίσης, να είναι ένα γεύμα σε ένα νέο εστιατόριο, μια επίσκεψη στο κομμωτήριο ή ένα νέο χόμπι. Φυσικά, το σεξ αποτελεί έναν ιδιαίτερα διασκεδαστικό τρόπο να νιώσουμε γεμάτοι ενέργεια, καθώς αυξάνει τα επίπεδα αδρεναλίνης και ενδορφινών.

Η ΠΡΟΣΚΟΛΛΗΣΗ ΣΤΟΝ ΘΥΜΟ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ.

7. Διαχειριζόμαστε τα αρνητικά συναισθήματα

Το άγχος, η αρνητικότητα και η γκρίνια είναι τεράστιες ενεργειακές μαύρες τρύπες. Ρουφούν όλη μας τη ζωτικότητα, ακόμα κι αν δεν έχουμε σηκωθεί από την καρέκλα μας.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να θέσουμε υπό έλεγχο την κατάσταση αυτή;

  • Δείχνουμε αλληλεγγύη σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Το να βοηθάμε τους άλλους είναι ένας καλός τρόπος να βελτιώσουμε τη διάθεση και την ενέργειά μας και να μειώσουμε τα επίπεδα άγχους.
  • Αφιερώνουμε ένα ή δύο λεπτά κάθε βράδυ για να γράψουμε τι καλό συνέβη τη μέρα που πέρασε (όσο ασήμαντο κι αν μας φαίνεται).
  • Συγχωρούμε. Η προσκόλληση στον θυμό, τη μνησικακία και την αγανάκτηση επηρεάζει όχι μόνο την ψυχή, αλλά και το σώμα μας.
  • Βρίσκουμε ένα ήσυχο μέρος και εστιάζουμε για λίγα λεπτά την προσοχή στην αναπνοή μας. Ο μίνι αυτός διαλογισμός θα βοηθήσει το μυαλό μας να ηρεμήσει.
  • Αν δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τα αρνητικά μας συναισθήματα, ζητάμε τη βοήθεια ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας, ώστε να εντοπίσουμε την πηγή τους και να βρούμε κατάλληλες στρατηγικές αντιμετώπισης.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.