iStock

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΤΡΕΧΕΙΣ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΕΙΣ ΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ

Γνωρίζεις γιατί το να τρέχεις να προλάβεις το λεωφορείο μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες να εμφανίσεις καρκίνο;

Από σήμερα, ξεκίνα να ανεβαίνεις τις σκάλες για το γραφείο (ή το σπίτι) όσο πιο γρήγορα μπορείς, ή τουλάχιστον τρέχα να προλάβεις το λεωφορείο. Έχεις έναν πολύ σημαντικό λόγο να βάλεις στην καθημερινότητά σου μερικά διαλείμματα με σύντομη αλλά έντονη σωματική δραστηριότητα. Η απλή αυτή αλλαγή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης τουλάχιστον 13 τύπων καρκίνου, σύμφωνα με μελέτη στο περιοδικό JAMA Oncology.

Η επιστήμη έχει δείξει ότι υπάρχει μία σύνδεση μεταξύ φυσικής δραστηριότητας και μειωμένου κινδύνου καρκίνου. Για παράδειγμα, ανασκόπηση στο JAMA Internal Medicine, αποκάλυψε ότι η πιθανότητα εμφάνισης 13 κοινών μορφών καρκίνου (όπως π.χ. ο  καρκίνος του μαστού, του στομάχου, της ουροδόχου κύστης, του παχέος εντέρου) ήταν μικρότερη εάν άντρες και γυναίκες ασκούνταν τακτικά. Όμως, το μεγαλύτερο μέρος αυτών των ερευνών αφορά άτομα που ασκούνταν για τουλάχιστον 30 ή περισσότερα λεπτά σχεδόν κάθε μέρα.

Τι κρύβει η σύντομη και έντονη δραστηριότητα

Επιστήμονες άρχισαν να εξετάζουν εάν αφιερώνοντας λιγότερο χρόνο μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο καρκίνου και, αν ναι, πόσο και ποιους τύπους. Επίσης, γνωρίζοντας ότι η έντονη άσκηση είναι πιο αποτελεσματική από την άσκηση μέτριας έντασης, θέλησαν να δουν αν μπορούμε να αποκομίσουμε συγκρίσιμα οφέλη απλώς κινούμενοι γρήγορα μερικές φορές στην κανονική μας ζωή, χωρίς να προσπαθούμε να ασκηθούμε.

Με άλλα λόγια, ο Εμμανουήλ Σταματάκης, καθηγητής σωματικής δραστηριότητας, τρόπου ζωής και υγείας του πληθυσμού στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, και οι συνάδελφοί του, εξέτασαν την αποτελεσματικότητα της λεγόμενης έντονης διαλειμματικής σωματικής δραστηριότητας (VILPA: vigorous intermittent lifestyle physical activity).

iStock

3 λεπτά αρκούν

Η μελέτη αξιοποίησε δεδομένα από περισσότερα από 22.000 άτομα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι και όσες κινούνταν γρήγορα για τουλάχιστον 3 με 4 λεπτά την ημέρα, είχαν περίπου 18% μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου οποιουδήποτε τύπου, ενώ η πιθανότητα εμφάνισης ενός από τους 13 τύπους καρκίνου ειδικού ενδιαφέροντος ήταν σχεδόν 30% χαμηλότερη σε σχέση με άτομα που σχεδόν πάντα περπατούσαν χαλαρά (ακόμα κι αν κανένας δεν ασκούνταν).

Τα αποτελέσματα δεν δείχνουν ότι όσοι ασκούμαστε πρέπει να σταματήσουμε. Δείχνουν συσχετίσεις, αλλά όχι εάν η VILPA προκαλεί άμεσα μείωση των περιπτώσεων καρκίνου ή πώς μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο.

«Το μήνυμα είναι ότι η κίνηση με μεγαλύτερη ένταση κατά τη διάρκεια της καθημερινής ζωής μπορεί να είναι μια καλή εναλλακτική λύση στη δομημένη άσκηση και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου μακροπρόθεσμα», καταλήγει ο κ. Σταματάκης.

Exit mobile version