iStock

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΛΕΝΤΟΥΛΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ

Αν και οι θεραπευτικές ιδιότητες της καλέντουλας είναι γνωστές από πολύ παλιά, οι σύγχρονες έρευνες τις επιβεβαιώνουν. Πώς και πού μπορείτε να τη χρησιμοποίησετε; Φτιάξτε τα δικά σας σπιτικά «γιατροσόφια» και φυλάξτε τα στο φαρμακείο σας.

Η καλέντουλα μοιάζει με τη μαργαρίτα, σε κίτρινο χρώμα, και είναι φυτό συγγενικό της, καθώς ανήκει επίσης στη μεγαλύτερη οικογένεια του φυτικού βασιλείου, τα Σύνθετα. Αυτό ποσώς ενδιέφερε τους ανθρώπους των αρχαίων και μεσαιωνικών πολιτισμών, που χρησιμοποίησαν την καλέντουλα ως θεραπευτικό βότανο και ως μαγειρικό μπαχαρικό.

Η θεραπευτική δράση της καλέντουλας είναι ευρέως γνωστή από τον 12ο αι. Χρησιμοποιούσαν τα πέταλά της για την επούλωση πληγών και την ίαση των δερματικών ελκών. Ενώ στη μεσαιωνική Αγγλία τα έβαζαν αποξηραμένα και σε σιρόπια και σε συντηρητικά που προσέθεταν σε μαγειρευτά ή ακόμη και στο ψωμί. 

Πώς και τι καπραΰνει η καλέντουλα

Πλέον υπάρχουν και επιστημονικές έρευνες οι οποίες καταδεικνύουν την αντιφλεγμονώδη δράση και τις αντιβακτηριακές της ιδιότητες. Τις ιδιότητες αυτές τις χρωστάει στα ευεργετικά συστατικά των ανθών της: φλαβονοειδή, βιταμίνη C, καροτενοειδή, στερόλες, φαινολικά οξέα, ρητίνες, κινόνες και αιθέρια έλαια την καθιστούν ιδανική στην ανάπλαση των ιστών του δέρματος

καλέντουλα
iStock

Όχι τυχαία, λοιπόν, η καλέντουλα χρησιμοποιείται ως βάση σε καλλυντικά και κρέμες για την αντιμετώπιση του εκζέματος, των μυκητιάσεων και άλλων φλεγμονωδών καταστάσεων του δέρματος, αλλά και για την επούλωση πληγών και την ενίσχυση του προστατευτικού φραγμού της επιδερμίδας. Το λάδι της καλέντουλας είναι επίσης γνωστό για την αντιφλογιστική του δράση. 

Σχετικά πρόσφατες κλινικές μελέτες, μάλιστα, έδειξαν ότι η χρήση της καλέντουλας μπορεί να προλάβει την εκδήλωση δερματίτιδας σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού που υποβάλλονται σε ακτινοβολίες.

Πού θα τη βρείτε

Την καλέντουλα θα τη βρείτε σε μορφή ελαίου, βάμματος ή αποξηραμένη, σε εξειδικευμένα φαρμακεία και καταστήματα με βιολογικά είδη. Φυσικά, και ως βασικό συστατικό αλοιφών και καλλυντικών. Τα προϊόντα της πρέπει να προστατεύονται από το φως και την υγρασία, ενώ χάνουν τη δραστικότητά τους μετά από 3 χρόνια. 

Πότε να την αποφύγετε

Σοβαρές αντενδείξεις για την καλέντουλα δεν υπάρχουν, πλην μίας: απαγορεύεται στην εγκυμοσύνη, διότι μπορεί να προκαλέσει αποβολή ή πρόωρο τοκετό. Φυσικά και σε περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης η χρήση του όποιου σκευάσματος θα πρέπει να διακόπτεται αμέσως. Όσον αφορά τη χρήση της σε ανοιχτές πληγές, είναι προτιμότερο να γίνεται με την επίβλεψη γιατρού ή φαρμακοποιού.  

καλέντουλα
iStock

Φτιάξτε τα δικά σας γιατροσόφια με καλέντουλα

– Κομπρέσες

Αφήστε 2 κουταλιές του γλυκού αποξηραμένα πέταλα καλέντουλας μέσα σε νερό που μόλις έβρασε, για 5 λεπτά. Στραγγίξτε και κρατήστε τα πέταλα. Αφήστε τα να κρυώσουν και τυλίξτε τα με μία γάζα. Τοποθετήστε την κομπρέσα πάνω σε φλογισμένο δέρμα για 10-15 λεπτά. Επαναλάβετε αν χρειαστεί μέσα στην ίδια μέρα. Διατηρήστε τις κομπρέσες σε ένα δοχείο που κλείνει αεροστεγώς και βουτήξτε τις ξανά σε νερό πριν από την επαναχρησιμοποίησή τους. 

– Αλοιφή 

Ρίξτε μερικές σταγόνες βάμματος καλέντουλας σε ένα τζελ aloe vera και ανακατέψτε. Είναι ιδανική για δερματικούς ερεθισμούς

– Βάμμα καλέντουλας

Χρησιμοποιήστε το σε γρατζουνιές, κοψίματα, ήπια εγκαύματα, εξανθήματα, πληγές ελκών και τσιμπήματα εντόμων.

  • 110 γρ. αποξηραμένα πέταλα καλέντουλας
  • 470 ml βότκα 
  • τουλπάνι 
  • 1 αεροστεγές βάζο των 500 ml 
  • 3-5 μπουκαλάκια με σταγονόμετρο

Τρίψτε τα πέταλα μέχρι να γίνουν σκόνη, χρησιμοποιώντας είτε καθαρό μύλο μπαχαρικών είτε γουδί. Βάλτε τη σκόνη στο βάζο και γεμίστε με τη βότκα. Κλείστε καλά το βάζο και αποθηκεύστε σε ξηρό και σκοτεινό μέρος, ανακινώντας 2 φορές την ημέρα. Μετά από 15 μέρες, στραγγίξτε χρησιμοποιώντας το τουλπάνι διπλωμένο στα δύο. Μεταφέρετε το βάμμα στα μπουκαλάκια σας.

– Τσάι καλέντουλας 

Η καλέντουλα καταπραΰνει επίσης τα στομαχικά προβλήματα και τις στοματικές άφθες ή πληγές. Ρίξτε 1-2 κ.γ αποξηραμένα πέταλα καλέντουλας σε νερό που μόλις έχει βράσει και αφήστε για 10 λεπτά. Στραγγίστε και το τσάι σας είναι έτοιμο!

Αν αφήσετε το ίδιο μείγμα να κρυώσει, μπορείτε να κάνετε γαργάρες για έλκη και άφθες, αλλά και για τα ερεθισμένα ούλα. Έχει αναφερθεί ότι η καλέντουλα βοηθάει και στην ουλίτιδα. 

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.