iStock

Η ΑΠΛΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟ ΣΤΡΕΣ

Οι ψυχολόγοι ισχυρίζονται ότι όλοι μας μπορούμε –και πρέπει– να κάνουμε αυτή την κίνηση καθημερινά για λίγα λεπτά, επειδή χαλαρώνει το νευρικό μας σύστημα και βοηθάει στη διαχείριση του στρες. Μάλιστα, όσο πιο πολλές φορές τα καταφέρεις, τόσο το καλύτερο. Τι έχεις να χάσεις;

Το στρες και το άγχος είναι τόσο παρόντα στη σύγχρονη ζωή, που αρκετές φορές δεν τα αναγνωρίζουμε καν. Αυτό δεν σημαίνει ότι το σώμα μας παραμένει αδρανές απέναντί τους. Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια απειλή, ο οργανισμός μας ενεργοποιεί την άμυνά του. Πρόκειται για το ενστικτώδες «fight or flight», την κατάσταση πάλης ή φυγής, κατά την οποία αποφασίζουμε ακαριαία αν θα μείνουμε να αντιμετωπίσουμε τον αντίπαλο ή αν θα το βάλουμε στα πόδια. Η απειλή πυροδοτεί μια σειρά αντιδράσεων στο σώμα, που ξετυλίγονται σαν μια καλά συντονισμένη χορογραφία, με μοναδικό στόχο την επιβίωση.

Οι επιστήμονες, μάλιστα, διακρίνουν και μια τρίτη λειτουργία στην κατάσταση πάλης ή φυγής: το πάγωμα (freeze), το οποίο πολύ πρακτικά σημαίνει ότι ένα ζώο παριστάνει το νεκρό, ώστε ο εχθρός να μην έχει λόγο να το πειράξει.

Όποια κατάσταση κι αν επιλέξει κανείς αυθόρμητα και ασυνείδητα, το αποτέλεσμα είναι ότι οι μύες συσπώνται και σφίγγουν. «Όταν είμαστε αγχωμένοι, το σώμα μας απελευθερώνει ορμόνες του στρες, όπως η κορτιζόλη, οι οποίες αυξάνουν την ένταση των μυών», έχει πει στο OW η ορθοπεδικός-χειρουργός και τραυματολόγος Στέλλα Σωτηριάδη-Βλάχου.

iStock

Πρόσεξε την κίνηση των ζώων

Αν και κανείς όταν είναι αγχωμένος δεν μπορεί να σκεφτεί αυτή την αμυντική λειτουργία του σώματος, αξίζει να προσπαθήσουμε να τη θυμόμαστε, ακριβώς επειδή, αν ακολουθήσουμε την αντίθετη διαδρομή, το νευρικό μας σύστημα θα πάρει το μήνυμα να χαλαρώσει. Πώς θα γίνει αυτό;

Έχετε παρατηρήσει τι κάνουν τα ζώα, όταν τρομάζουν; Τρέμουν. Πρόκειται για μια αυθόρμητη αντίδραση του νευρικού συστήματος, που το ανθρώπινο είδος έχει καταστείλει χάρη στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και την ικανότητα της εκλογίκευσης των συναισθημάτων. Οι άνθρωποι δεν εκφράζουμε συχνά τον φόβο μας ή το στρες μας τρέμοντας. Όμως αυτό το τρέμουλο απελευθερώνει και ορμόνες που βοηθούν το σώμα να επανέλθει.

Τι συστήνει διάσημη ψυχολόγος

Η Dr. Saliha Afridi, κλινική ψυχολόγος και διάσημη ομιλήτρια, υπενθυμίζει ότι οι ειδικοί της ευεξίας αλλά και οι ψυχολόγοι συστήνουν στους πελάτες τους να κουνάνε όσα μέλη του σώματός τους μπορούν αρκετά συχνά μέσα στην ημέρα, για περίπου 3-5 λεπτά.

iStock

«Η καλύτερη κίνηση για να χαλαρώσετε το σώμα σας και να του στείλετε το μήνυμα ότι είναι ασφαλές είναι το κούνημα και το τίναγμα των μελών σας», αναφέρει, ακριβώς όπως ίσως έχετε δει να κάνουν κάποιοι αθλητές προτού ξεκινήσουν την προσπάθειά τους. 

Παρόμοιο αποτέλεσμα με αυτή την κίνηση έχει ο χορός. Ο χορός ήταν ο τρόπος που είχαν οι πρωτόγονοι άνθρωποι να επισφραγίσουν ότι ένας κίνδυνος πέρασε, τρόπος που έχει καταγραφεί στη μνήμη του νευρικού μας συστήματος ως σήμα λήξης της απειλής. Καθώς όμως δεν μπορούμε να χορεύουμε κάθε τρεις και λίγο –μακάρι να γινόταν–, μια καλή εναλλακτική είναι το κούνημα και το τίναγμα.

Κίνηση με... συνταγογράφηση

Πόσο κούνημα είναι αρκετό; Ακόμη κι αν το ξεχνάτε μέσα στην ημέρα, ένα 3λεπτο το πρωί και ένα 3λεπτο το βράδυ αρκούν για να επιφέρουν χαλάρωση. Προτού λοιπόν δοκιμάσετε κάποια τεχνική χαλάρωσης όπως το breathwork, ο διαλογισμός και το μασάζ (τα οποία δουλεύουν ούτως ή άλλως), ξεκινήστε να εξασκείτε το κούνημα-τρέμουλο-τίναγμα. Και, πού ξέρετε; Μπορεί να γίνουμε πολλοί, ίσως και viral κάποια μέρα...

Exit mobile version