iStock

ΠΕΡΑΣΕΣ ΚΟΡΟΝΟΪΟ; TIPS ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ

Η επιστροφή στην άσκηση, τον αθλητισμό, τη φυσική δραστηριότητα μετά την ανάρρωση από τον κορονοϊό μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό σου, χρειάζεται όμως να γίνει με τον σωστό τρόπο. Ποιος είναι αυτός;

«Η ανάρρωση από την COVID-19 είναι περίπλοκη, με πολλούς ασθενείς να εξακολουθούν να παρουσιάζουν επίμονα συμπτώματα για εβδομάδες, ακόμα και μήνες μετά την οξεία λοίμωξη», λέει η Kate O'Brien από το νοσοκομείο St James's Hospital στο Δουβλίνο.

Έρευνα στην οποία συμμετείχε έδειξε ότι η δύσπνοια, η κόπωση, οι πόνοι στις αρθρώσεις και άλλα συμπτώματα που επιμένουν μετά τη λοίμωξη μπορούν να βελτιωθούν με τη συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα εικονικής άσκησης έξι εβδομάδων.

Ωστόσο, μην βιαστείτε να… πέσετε με τα μούτρα στις προηγούμενες αθλητικές ή γυμναστικές σας δραστηριότητες. Ακόμα κι αν είχατε ήπια συμπτώματα και έχετε αναρρώσει, καλύτερα να αποφύγετε την έντονη άσκηση. Ίσως δεν έχετε ανακτήσει πλήρως τις δυνάμεις και τη φυσική σας κατάσταση.

«Όταν το σώμα σας μάχεται μια ιογενή λοίμωξη, είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε κουρασμένοι. Επίσης, η παρατεταμένη παραμονή στο κρεβάτι προκαλεί απώλεια μυϊκής δύναμης. Μελέτη με ηλικιωμένους ασθενείς στη ΜΕΘ έδειξε ότι μπορούσαν να χάσουν έως και το 40% της μυϊκής τους δύναμης την πρώτη εβδομάδα ακινησίας. Οι αδύναμοι μύες επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία των οργάνων και το ανοσοποιητικό σύστημα», αναφέρει σε δημοσίευσή της η Clarice Tang, λέκτορας Φυσιοθεραπείας στο Western Sydney University.

Τι να προσέχω στην άσκηση μετά την ανάρρωση από τη λοίμωξη με κορονοϊό
iStock

Άσκηση μετά την ανάρρωση

Επειδή, λοιπόν, η κίνηση είναι σημαντική για την καλή λειτουργία του οργανισμού, η Tang συμβουλεύει να επιστρέψετε στην προπονητική σας ρουτίνα, όταν νιώσετε έτοιμοι και αν δεν έχετε παρουσιάσει συμπτώματα για τουλάχιστον επτά ημέρες. Τι άλλο χρειάζεται να έχετε υπόψη, αν σκοπεύετε να φορέσετε ξανά τα αθλητικά σας παπούτσια;

1. Μην βιαστείτε να φτάσετε στον τελικό σας στόχο. «Ακόμα κι αν ήσασταν μαραθωνοδρόμοι, ξεκινήστε από δραστηριότητες χαμηλής έντασης, όπως το περπάτημα, οι διατάσεις, η γιόγκα». Η άσκηση μετά την ανάρρωση απαιτεί διάστημα προσαρμογής.

Τι να προσέχω στην άσκηση μετά την ανάρρωση από τη λοίμωξη με κορονοϊό
iStock

2. Μην παραλείψετε τις ασκήσεις ενδυνάμωσης, καθώς μπορεί να προκαλέσουν «την έκκριση ορμονών και τον πολλαπλασιασμό κυττάρων που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα». Αν δεν έχετε βάρη ή ιμάντες αντίστασης, τότε κάντε ασκήσεις όπως καθίσματα και push-ups, που γίνονται με το βάρος του σώματος.

3. Ακούστε το σώμα σας και μην επιδεικνύετε υπερβάλλοντα ζήλο (τουλάχιστον στον τομέα της άσκησης μετά την ανάρρωσή σας). Αν δεν αντέχετε ή πονάτε, καλύτερα να σταματήσετε. Αυξήστε σταδιακά την ένταση και τη διάρκεια της άσκησης, με την προϋπόθεση ότι δεν εμφανίζετε νέα ή παλιότερα συμπτώματα μετά την ολοκλήρωσή της. Επίσης, φροντίστε να προσφέρετε στο σώμα σας αρκετό χρόνο για να ανακάμψει. Ίσως χρειαστεί να έχετε μια μέρα ξεκούρασης μεταξύ των προπονήσεων.

4. «Εάν αισθανθείτε πόνο στο στήθος, ζάλη ή δυσκολία στην αναπνοή κατά τη διάρκεια της άσκησης, σταματήστε αμέσως. Ενημερώστε τον γιατρό σας, εάν τα συμπτώματα επιμένουν, καθώς και αν νιώθετε έντονη εξάντληση μετά την άσκηση», τονίζει η Tang. Συμβουλευτείτε έναν ειδικό και στην περίπτωση που εμφανίσετε νέα συμπτώματα ή επιδείνωση παλιών, όπως έντονη κόπωση και δυσφορία.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.