Freepik

ΠΩΣ Η ΑΣΚΗΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

Η άσκηση ωφελεί το σώμα και την ψυχολογία και οι ευεργετικές της δράσεις επεκτείνονται και στην αναπαραγωγική υγεία, ασκώντας θετική επίδραση στη γονιμότητα.

Η υπογονιμότητα επηρεάζει 1 στους 6 ανθρώπους, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, και μπορεί να προκληθεί από πολλούς παράγοντες, είτε στο ανδρικό είτε στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα. Πολλές φορές, μάλιστα, δεν είναι εφικτό να εντοπιστούν τα αίτιά της.

Όπως είναι φυσικό, η κατάσταση αυτή μπορεί να επηρεάσει πολλούς τομείς στη ζωή του ζευγαριού. Η τακτική άσκηση, ωστόσο, είναι σημαντική για όσους θέλουν να αυξήσουν τις πιθανότητες μιας εγκυμοσύνης.

Ενίσχυσε τη γονιμότητά σου με συστηματική άσκηση

Η συστηματική άσκηση έχει πολλά οφέλη τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Ξεκινώντας, να τονίσουμε ότι ο συνδυασμός σωστής διατροφής και άσκησης μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του ιδανικού βάρους και γενικά της καλής κατάστασης της υγείας του οργανισμού.

Η φυσική δραστηριότητα μπορεί να δράσει ευεργετικά στην αναπαραγωγική λειτουργία μέσω της ενεργοποίησης βιολογικών και φυσιολογικών μηχανισμών, που οδηγούν στην ενίσχυση της αντιοξειδωτικής άμυνας του οργανισμού, στη βελτίωση του ορμονικού προφίλ, στην τόνωση του καρδιαγγειακού συστήματος, στην καλύτερη ρύθμιση του έμμηνου κύκλου και της ωορρηξίας.

Πώς η άσκηση μπορεί να επηρεάσει την υπογονιμότητα
Freepik

Όμως, χρειάζεται προσοχή, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι η άσκηση υψηλής έντασης και αυξημένης συχνότητας δεν βοηθά στη γονιμότητα. Η άσκηση αποτελεί ένα είδος στρεσογόνου παράγοντα. Έτσι, όταν το παρακάνετε, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένο ενεργειακό ισοζύγιο, μειώνοντας την αναπαραγωγική ικανότητα του οργανισμού. Αν, ωστόσο, ασκείστε με μέτρο, σε λογικά πλαίσια, τότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Η σημασία του ΔΜΣ

Σημαντικό ρόλο στο κομμάτι της γονιμότητας παίζει και ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ). Αν, για παράδειγμα, η γυναίκα είναι υπέρβαρη ή παχύσαρκη, τότε η άσκηση μόνο θετικά οφέλη μπορεί να έχει για αυτήν. Αν είναι λιποβαρής, τότε πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην ένταση της άσκησης.

Πώς η άσκηση μπορεί να επηρεάσει την υπογονιμότητα
iStock

Τα ψυχολογικά οφέλη της

Όσον αφορά τα ψυχολογικά οφέλη, η φυσική δραστηριότητα και η άσκηση μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τη διάθεση και την αυτοεκτίμηση των συντρόφων, αλλά και να μειώσουν τα επίπεδα του στρες, του άγχους και της κατάθλιψης.

Η Ιωάννα Βαπορίδη είναι MSc καθηγήτρια φυσικής αγωγής, expert maternity coach, ιδρύτρια του Aquabirth, Pregnancy and Family Fitness Place.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.