iStock

ΠΟΤΕ Η ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΑΥΞΗΣΗ ΒΑΡΟΥΣ

Μπορεί να ασκείσαι, αλλά ο δείκτης της ζυγαριάς να ανεβαίνει. Διάβασε 5 λόγους που μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους μετά τη γυμναστική.

Η απώλεια βάρους είναι ίσως ο πιο συνηθισμένος λόγος για τον οποίο ξεκινάμε γυμναστική. Μπορεί λοιπόν μετά από τις προπονήσεις μας τα νούμερα στη ζυγαριά να ανεβαίνουν, αντί να χάνουμε βάρος; Κι όμως, μπορεί! Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που η γυμναστική οδηγεί σε αύξηση βάρους.

Αν και μια αύξηση στο βάρος μας είναι πολύ πιθανό να μας απογοητεύσει, ας έχουμε κατά νου ότι τις περισσότερες φορές είναι αναμενόμενη και προσωρινή. Οι λόγοι για τους οποίους ενδέχεται να συμβεί αυτό είναι πολλοί και διαφορετικοί. Παρακάτω θα βρεις κάποιους από αυτούς.

1. Αυξήθηκε ο μυϊκός σου όγκος

Όταν ξεκινάς να γυμνάζεσαι, σιγά σιγά «χτίζεις» μυς. Ο μυϊκός ιστός έχει μεγαλύτερη πυκνότητα από τον λιπώδη. Αυτό σημαίνει ότι έχει μικρότερο όγκο από το ίδιο σε βάρος λίπος. Επομένως, αν αυξήσεις τον μυϊκό σου ιστό, το βάρος σου μπορεί να αυξηθεί έστω κι αν έχεις χάσει λίπος. Τη διαφορά θα τη δεις καλύτερα στα ρούχα σου, αφού θα υπάρχει απώλεια πόντων, ακόμα κι αν ο δείκτης της ζυγαριάς δεν έχει μετακινηθεί.

iStock

2. Κάνεις κατακράτηση υγρών

Η κατακράτηση νερού είναι μια κοινή αιτία προσωρινής αύξησης βάρους. Αφήνοντας στην άκρη τις περιπτώσεις που συνδέονται με ορμονικές αλλαγές, όπως π.χ. αμέσως πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου στις γυναίκες, ένας ακόμα ένοχος είναι η αυξημένη πρόσληψη νατρίου, μέσω της κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε αλάτι, η οποία οδηγεί σε αυξημένη κατανάλωση νερού, αλλά όχι απαραίτητα και αυξημένη παραγωγή ούρων. Φυσικά, ακόμα κι αν δεν προσθέτεις αλάτι στο φαγητό σου, αυτό μπορεί να κρύβεται στα επεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά που απολαμβάνεις.

3. Δεν κοιμάσαι αρκετά

Όταν μιλάμε για απώλεια βάρους, συνήθως εστιάζουμε στη σημασία της υγιεινής διατροφής και της τακτικής άσκησης. Όμως, ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας που συχνά αμελούμε είναι ο ύπνος. Οι επτά με εννέα ώρες βραδινής ξεκούρασης που συνιστούν οι ειδικοί είναι απαραίτητες για την απώλεια βάρους και τη σταθεροποίηση σε βάθος χρόνου.

iStock

Η έλλειψη επαρκούς ύπνου μπορεί να επηρεάσει τις ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη μας, οδηγώντας σε αυξημένη πρόσληψη τροφής και καθυστερώντας την αποκατάσταση των μυών μετά την άσκηση. Αν λοιπόν ξυπνάς νωρίς για να μην χάσεις την πρωινή σου προπόνηση, τότε φρόντισε να κοιμάσαι και νωρίς.

4. Χρησιμοποιείς την προπόνησή ως δικαιολογία για να κάθεσαι την υπόλοιπη μέρα

Αυτή είναι μια παγίδα στην οποία πέφτουν συχνά οι νέοι ασκούμενοι, που πιστεύουν ότι 30 λεπτά γυμναστικής την ημέρα είναι αρκετά, ώστε να περνούν τις υπόλοιπες ώρες σε μια καρέκλα.

Όμως, όπως δείχνουν οι έρευνες, άλλο η άσκηση και άλλο το καθισιό. Δραστηριότητες όπως η κηπουρική, η βόλτα με τον σκύλο σου ή το μαγείρεμα μπορούν να αποτελέσουν κομμάτι της ενεργειακής σου δαπάνης. Στην περίπτωση αυτή, μιλάμε για τη μη ασκησιογενή θερμογένεση, δηλαδή την ενέργεια που ξοδεύεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ κάνεις πράγματα που δεν σχετίζονται με δομημένη άσκηση.

5. Δεν προκαλείς αρκετά τον εαυτό σου

Μήπως όταν πηγαίνεις στο γυμναστήριο, αντί να εστιάζεις στην άσκηση πιάνεις την κουβέντα με τους γύρω; Μήπως παραείσαι χαλαρός κατά τη διάρκεια της προπόνησης και ξεχνάς να προσαρμόσεις την έντασή της; Η στασιμότητα λειτουργεί εις βάρος σου, επηρεάζοντας σημαντικά την καύση θερμίδων.

Κάνε περισσότερες επαναλήψεις, τρέξε λίγο περισσότερο, βάλε ένα κιλό παραπάνω. Έτσι, θα «προκαλέσεις» το σώμα σου και θα σημειώσεις πρόοδο.

Exit mobile version