Χριστίνα Αβδίκου

SLOW LIVING ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΑΡΓΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ

Νομίζεις ότι το κίνημα του slow living θέλει να κινείσαι πάντα με ρυθμούς χελώνας; Δεν είναι έτσι. Το slow living θέλει να ζεις ήρεμα, με απλότητα. Να εστιάζεις σε αυτά που έχουν ουσιαστική σημασία.

Μερικές εκφράσεις στα αγγλικά τις καταλαβαίνουμε καλύτερα. Σαν να ταιριάζουν με τον τρόπο που ζούμε, με τις παραστάσεις γύρω μας. Πώς να μεταφράσει κανείς σωστά το slow living;

«Ζω αργά»; Δεν ταιριάζει. Θυμίζει το «Άργησα», «Θα αργήσω», «Αργείς;» και μάλλον φέρνει συνειρμικά πιο πολύ στρες. Μας φέρνει στο νου αργοπορημένες πτήσεις και αργοπορημένους φίλους – που συνήθως μας εκνευρίζουν.

Πώς να το πούμε, λοιπόν, το slow living; Ποιες λέξεις ταιριάζουν με ένα ολόκληρο «ρεύμα», πλέον, στον Δυτικό κόσμο, που συμβολίζει καλά πράγματα;

Τι είναι το slow living

Το slow living είναι ένα κίνημα ευεξίας, μια φιλοσοφία για πιο όμορφη ζωή. Aν ξαναδείτε τις αρχικές μου προσπάθειες να το αποδώσω στα ελληνικά, θα καταλάβετε ποια είναι η δυσκολία που ενέχει όλη αυτή η στάση ζωής. Έρχεται σε αντίθεση με το κίνημα του busyness (εεε, αυτό σίγουρα δεν θα βρω ελληνική λέξη να το εκφράσει). Αντιτίθεται στην αντίληψη ότι πετυχημένος είναι αυτός που δουλεύει πολύ, που κάνει πολλά, που δεν έχει χρόνο, που «τρέχει» διαρκώς.

Είμαι υπέρμαχος του slow living, αλλά θα πρέπει να σας ομολογήσω ότι κάποιες φορές νιώθω ότι χρειάζεται να αγωνιστώ για να το έχω. Χρειάζεται να αντέξω στις πιέσεις για περισσότερα project, μεγαλύτερο εισόδημα, υψηλότερο κύρος.

ΗΡΕΜΗ ΖΩΗ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΖΩΗ ΧΩΡΙΣ ΕΜΠΝΕΥΣΗ, ΟΥΤΕ ΖΩΗ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ.

Μου έχει συμβεί αρκετές φορές να μου γίνεται κάποια επαγγελματική πρόταση την οποία αρνούμαι και ο αποδέκτης του «όχι» μου να με κοιτάζει απορημένος. Στην καλύτερη περίπτωση, δηλαδή, με κοιτάζει απορημένος. Υπάρχει και η πιθανότητα να εισπράξω αποδοκιμασία. Πώς είναι δυνατόν να προτιμώ μια ήρεμη ζωή έναντι μιας ζωής με πολλά χρήματα και επιτυχία; Πώς είναι δυνατόν να μην επιθυμώ την ένταξή μου σε ομάδες/επαγγέλματα που θεωρούνται μεγάλη «κατάκτηση»;

Πώς μπορούμε να κατακτήσουμε μια ήρεμη ζωή

Μοιάζει λίγο με τον ύπνο. Διάβασα κάπου ότι η πιο μεγάλη ενοχή της σύγχρονης ζωής είναι να σε πετύχει κάποιος να κοιμάσαι. Σαν να είναι το πρωινό χουζούρι αμαρτία. Ή, η μεσημεριανή σιέστα ντροπή.

Ζωή ήρεμη, λοιπόν. Μάλλον αυτή τη μετάφραση θα διαλέξω τελικά. Ήρεμος δεν είναι ο «ωχ, αδελφέ», δεν είναι ο τεμπέλης ή ο αδιάφορος. Ήρεμα δεν σημαίνει ζωή χωρίς έμπνευση, ούτε καν ζωή χωρίς επιτυχίες.

Slow living είναι το να ζεις με απλότητα. Να εστιάζεις σε αυτά που έχουν ουσιαστική σημασία, για σένα ειδικά. Είναι να έχεις χρόνο για να ξεκουράζεσαι, για να κόψεις μια φρέσκια σαλάτα και να τη φας ήσυχα και αργά (να το αργά το καλό!). Είναι να μπορείς να παίξεις με τα μικρά παιδιά σου έτσι, επειδή σου βγαίνει, όχι επειδή πρέπει να έχεις ποιοτικό χρόνο μαζί τους.

Ήρεμη ζωή είναι μια ζωή στην οποία μπαίνουν αυτά που χωράνε για να είσαι καλά και όχι αυτά που θα έπρεπε να κάνεις για να φαίνεσαι καλά.

slow living
Χριστίνα Αβδίκου

Τη διακρίνετε την ψυχολογία και την ψυχοθεραπεία σε όλα τα παραπάνω; Ναι, χρειάζεται πάνω απ’ όλα μια αυτογνωσιακή διεργασία για να έχεις μια ήρεμη ζωή. Χρειάζεται να απαντήσεις στα ακόλουθα ερωτήματα:

  • Ποια είναι τα πιο σημαντικά πράγματα στα οποία θέλω να εστιάσω αυτή την περίοδο;
  • Τι φοβάμαι ίσως ότι θα χάσω, αν επιλέξω μόνο αυτά;
  • Τι σημαίνει για μένα προσωπικά «μια ήρεμη ζωή»;
  • Πώς θα μπορούσα να ενδυναμώσω το slow living στην καθημερινότητά μου με μικρές αλλαγές;

Και, ξέρετε κάτι; Αν κάνετε τις ερωτήσεις, είστε ήδη στον δρόμο και για τις απαντήσεις. Άρα στον δρόμο για να ζήσετε πιο όμορφα την κάθε μέρα.

Εμπνευστείτε από ένα βιβλίο για το slow living

Το Seeking Slow: Reclaim moments of Calm in your day, της Melanie Barnes, είναι ένα βιβλίο που μιλάει για την ήρεμη και απλή ζωή. Ένα βιβλίο που μας δείχνει πώς μπορούμε να εντάξουμε αυτή τη νέα φιλοσοφία σε διάφορους τομείς της καθημερινότητάς μας.

 

Καλογραμμένο και λιτό – πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς ένα βιβλίο με τέτοιο θέμα; Εμπλουτισμένο με φωτογραφίες που έχει βγάλει η ίδια η συγγραφέας, μιλάει για την ενσυνειδητότητα σε ό,τι κάνουμε, μας προτρέπει να εστιάσουμε στα σημαντικά, να έρθουμε σε πιο στενή επαφή με τη φύση, να παίξουμε σαν τα παιδιά, να απλοποιήσουμε τα σπίτια μας.

Η Melanie Barnes έχει δημιουργήσει και την ιστοσελίδα Geoffrey and Grace, με την ίδια  φιλοσοφία. Όπως λέει, «τo slow living είναι εφικτό για όλους μας. Είτε ζεις στην πόλη είτε στην εξοχή, είτε είσαι εργαζόμενος, είτε γονιός πλήρους απασχόλησης, είτε συνταξιούχος.

Slow living δεν σημαίνει ότι τα κάνεις όλα με αργούς ρυθμούς. Σημαίνει πώς ό,τι επιλέγεις να κάνεις το κάνεις συνειδητά. Έτσι, έχουμε περισσότερες ευκαιρίες να απολαμβάνουμε τις απλές χαρές της ζωής και να βιώνουμε αυτές τις στιγμές με όλη μας την καρδιά».

Η Άννυ Μπενέτου είναι ψυχολόγος, MSc, PhD Συμβουλευτικής Ψυχολογίας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.