Χριστίνα Αβδίκου

Η ΓΕΝΝΑΙΟΔΩΡΙΑ ΩΦΕΛΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Αν θέλετε να κάνετε κάτι καλό για την υγεία σας, τότε προσπαθήστε να είστε γενναιόδωροι με τους ανθρώπους γύρω σας. Με άλλα λόγια, μην είστε τσιγκούνηδες.

«Sharing is caring, Maria». Είναι η ατάκα που ακούω κάθε φορά που κάποιος από τους Βρετανούς φίλους αρπάζει φαγητό από το πιάτο μου κι εγώ τον κοιτάω με μισό μάτι. Πέρα όμως από τα αστεία, η γενναιοδωρία είναι δείγμα ενδιαφέροντος, φροντίδας και αγάπης, αλλά και τρόπος να βελτιώσουμε την ψυχική και τη σωματική μας υγεία.

Η έρευνα και η εμπειρία της ζωής έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι με περισσότερα χρήματα είναι κάπως πιο ευτυχισμένοι από τους ανθρώπους με λιγότερα χρήματα. Ωστόσο, σημασία φαίνεται να έχει και ο τρόπος που ξοδεύουμε ό,τι υπάρχει στο πορτοφόλι μας. Πιο συγκεκριμένα, επιστήμονες από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι που ξοδεύουν προς όφελος άλλων αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας.

«Τα αποτελέσματα των πειραμάτων μας έδειξαν ότι εκείνοι που προσέφεραν περισσότερα χρήματα δήλωναν πιο ευτυχισμένοι. Από την άλλη, οι τσιγκούνηδες βίωναν υψηλά επίπεδα αρνητικών συναισθημάτων. Όσα περισσότερα χρήματα κρατούσαν για τον εαυτό τους, τόσο μεγαλύτερη ντροπή ένιωθαν, κάτι που οδηγούσε σε αύξηση των επιπέδων κορτιζόλης στον οργανισμό», εξηγούν οι ερευνητές.

Η γενναιοδωρία ωφελεί την καρδιά

Η παραπάνω ομάδα πραγματοποίησε δύο μελέτες. Η πρώτη έδειξε ότι όσο πιο γενναιόδωροι ήταν οι συμμετέχοντες (ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που είχαν διαγνωστεί με υπέρταση) τόσο χαμηλότερα επίπεδα πίεσης παρουσίασαν δύο χρόνια αργότερα. Στη δεύτερη, οι συμμετέχοντες που δαπάνησαν χρήματα προς όφελος άλλων εμφάνισαν χαμηλότερη συστολική και διαστολική πίεση σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που ξόδεψαν τα χρήματα για τη δική τους ευχαρίστηση.

Μάλιστα, όπως σχολίασαν οι ειδικοί, το μέγεθος αυτών τα επιδράσεων ήταν συγκρίσιμο με τα αποτελέσματα παρεμβάσεων όπως η άσκηση.

Η γενναιοδωρία ωφελεί την υγεία
Χριστίνα Αβδίκου

Ζούμε περισσότερα χρόνια

Ορίστε άλλο ένα μυστικό μακροζωίας: προσφέρουμε εθελοντικά τον χρόνο και την ενέργειά μας. Μελέτη σε άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών που ήταν εθελοντές σε δύο ή περισσότερες οργανώσεις έδειξε ότι είχαν 44% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, σε σχέση με όσους δεν το έκαναν. Παρόμοια ήταν και τα συμπεράσματα μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, στην οποία οι ηλικιωμένοι προσέφεραν βοήθεια σε φίλους, συγγενείς και γείτονες ή συναισθηματική υποστήριξη στον/στη σύντροφό τους.

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΤΑΜΟΙΒΗΣ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΜΑΣ.

Νιώθουμε χαρούμενοι

Υπάρχουν ενδείξεις ότι κατά τη διάρκεια προκοινωνικών συμπεριφορών (εκείνων δηλαδή που προορίζονται στο να βοηθήσουμε άλλους ανθρώπους), όπως η προσφορά δώρων, εκκρίνουμε χημικές ουσίες, όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και η ωκυτοκίνη. Πρόκειται για τις γνωστές «ορμόνες της χαράς». Επιπλέον, επιστήμονες που μελέτησαν μαγνητικές τομογραφίες εθελοντών σε φιλανθρωπικές οργανώσεις ανακάλυψαν ότι η δραστηριότητα αυτή ενεργοποιούσε το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου τους, απελευθερώνοντας ενδορφίνες.

Συμπέρασμα; Ας μην είμαστε τσιφούτηδες! Η γενναιοδωρία ωφελεί όχι μόνο τους γύρω μας, αλλά κι εμάς τους ίδιους.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.